Hoppa till huvudinnehåll

Vänsterpopulisten López Obrador vinner presidentvalet i Mexico - Trump gratulerar

López Obrador vinkar till sina anhängare i Mexico City, efter att vallokalsundersökningarna visat att han tagit hem segern i presidentvalet.
López Obrador vinkar till sina anhängare i Mexico City, efter att vallokalsundersökningarna visat att han tagit hem segern i presidentvalet. López Obrador vinkar till sina anhängare i Mexico City, efter att vallokalsundersökningarna visat att han tagit hem segern i presidentvalet. Bild: AFP / Lehtikuva Andrés Manuel López Obrador,Mexiko

Preliminära resultat visar att vänsterkandidaten Andrés Manuel Lopéz Obrador blir Mexikos nästa president med ungefär 53 procent av rösterna.

- Jag erkänner hans seger och framför mina gratulationer och jag önskar honom största möjliga framgång för Mexikos bästa, sade López Obradors främsta rival, Ricardo Anya.

Då visade olika vallokalsundersökningar att López Obrador skulle landa på kring 50 procent av rösterna medan Anya skulle få nöja sig med mindre än 30 procent.

Anya kandiderade för en koalition som leds av det konservativa kristdemokratiska partiet PAN.

Enligt de preliminära siffrorna fick López Obrador hela 53 procent av rösterna.

Redan efter att vallokalsundersökningarna pekat på en enkel seger för López Obrador gick också den andra huvudrivalen, José Antonio Meade från regeringspartiet PRI ut och gratulerade López Obrador.

PRI och PAN har styrt Mexiko i nästan ett sekel, så då Mexiko nu får en vänsterpresident handlar det om rejäl omställning för landet, men hans seger var ändå väntad. Opinionsmätningarna inför valet pekade alla åt samma håll.

Innan det slutliga valresultatet var klart gick också USA:s president Donald Trump ut på Twitter och gratulerade López Obrador.

Hoppa över Twitterpostning

"Jag ser mycket fram emot att jobba med honom. Det är finns mycket att göra som kan gynna båda USA och Mexiko”, skrev Trump.

Ett försonligt meddelande, med tanke på de frostiga relationerna mellan Mexiko och Trumps USA. Oenigheten om migration, gränsmuren och handel har dominerat kommunikationen mellan de två grannarna under Trumps tid vid makten.

Alla kandidater i det mexikanska presidentvalet uttryckte ilska över USA:s politik och López Obrador lovade bland annat att minska det ekonomiska beroendet av USA.

Anhängare till López Obrador firar på Zokalo skvären i Mexico City.
Anhängare till López Obrador firar på Zokalo-torget i Mexico City. Anhängare till López Obrador firar på Zokalo skvären i Mexico City. Bild: AFP / Lehtikuva Mexiko,presidentval

Anhängare till López Obrador har firat hans seger på gator och torg och på Zokalo-torget i Mexico City pågår en folkfest.

López Obrador gick till val på löften om att råda bot på de största problemen i Mexiko - den omfattande korruptionen och det knarkrelaterade våldet.

Han har också lovat lyfta de många fattiga ur sin misär. Det ska ske genom höjd minimilön, ökad produktion på landsbygden, garantipensioner, studiestöd och en lång rad andra åtgärder.

Hur det här ska finansieras är oklart. Några skattehöjningar ska det inte bli enligt López Obrador. Han har också sagt att det inte behövs några nya lån från utlandet.

López Obrador installeras på presidentposten först den 1 december.

Det hölls också kongressval i Mexiko pararellt med presidentvalet. Enligt vallokalsundersökningarna kommer vänstern att göra ett gott val både i över- och underhuset .

Källor: AFP, AP, Reuters

Läs mera:

Vänsterpopulist väntas segra stort i presidentvalet i Mexiko – kan betyda trubbel för Trump

På söndagen går mexikanerna till valurnorna för att välja ny president. De korruptionströtta väljarna väntas rösta för förändring och vänsterpopulisten Andrés Manuel López Obrador, som har lovat sätta president Trump på plats.

Läs också