Hoppa till huvudinnehåll

Det kan ta månader innan de thailändska fotbollspojkarna är ute ur grottan - räddningsoperationen är en stor utmaning

Den thailändska armén publicerade den här bilden på pojkarna i grottan på tisdagen den 3.7.
Den thailändska armén publicerade den här bilden på pojkarna i grottan på tisdagen den 3.7. Den thailändska armén publicerade den här bilden på pojkarna i grottan på tisdagen den 3.7. Bild: EPA-EFE/ROYAL THAI ARMY HANDOUT Thailand,grottor,Fotboll pojkar

De tolv pojkarna och deras fotbollstränare som igår hittades djupt inne i ett översvämmat grottsystem i norra Thailand kan få vänta i månader innan de får komma ut i dagsljus igen. Nu skickar man in mat som ska räcka i fyra månader - och dyktränare.

- Vi förbereder leverans av mer mat som ska räcka till i åtminstone fyra månader och så ska alla 13 tränas i dykning, samtidigt som vi fortsätter att pumpa bort vatten, sade marinbefälet Anand Surawan i ett uttalande från den thailändska armén.

De tolv pojkarna, i åldrarna 11 till 16 år, försvann den 23 juni då de var på en utflykt tillsammans med sin 25-årige fotbollstränare i kalkstensgrottorna Tham Luang i norra Thailand.

Pojkarna fastnade inne i grottsystemet på grund av ett kraftigt monsunregn som orsakade en översvämning och huvudmynningen till grottan blockerades.

Över 1 000 människor har redan deltagit i räddningsoperationen som fått enorm uppmärksamhet i Thailand. Bland räddningsarbetarna finns team från Storbritannien, USA, Kina, Burma, Laos och Australien.

En glad släkting till en av fotbollspojkarna visar ett foto på pojkarna som tagits av räddningsdykare.
En glad släkting till en av fotbollspojkarna visar ett foto på pojkarna som tagits av räddningsdykare. En glad släkting till en av fotbollspojkarna visar ett foto på pojkarna som tagits av räddningsdykare. Bild: AFP / Lehtikuva Thailand,grottor,Fotboll pojkar

Glädjen var stor då pojkarna lokaliserades i en luftficka på måndagen.

Pojkarna hittades alltså vid liv. Hungriga, men "stabila". De har redan fått näring i form av bland annat näringssgel. Nu har man skickat in utbildad personal som ska undersöka deras hälsa.

Ska de vänta ut monsunregnen eller lära sig dyka?

BBC, bland andra, rapporterar att det finns tre sätt att få ut pojkarna ur grottsystemet.

Ett sätt är att de skulle dyka ut genom grottsystemet precis som räddningsarbetarna har gjort för att nå dem. - Men enligt flera källor kan ingen av pojkarna ens simma.

Det beskrivs som en enorm utmaning för dykarna att få ut barnen genom smala, vattenfyllda passager också om barnen fått snabbutbildning i dykning.

Det är lätt att drabbas av klaustrofobi eller panik under en sådan operation.

Bilden från Royal Thai Navy visar syrgastuber som förberetts för räddningsdykarna intill mynningen till Tham Luang-grottan den 2 juli.
Bilden från Royal Thai Navy visar syrgastuber som förberetts för räddningsdykarna intill mynningen till Tham Luang-grottan den 2 juli. Bilden från Royal Thai Navy visar syrgastuber som förberetts för räddningsdykarna intill mynningen till Tham Luang-grottan den 2 juli. Bild: AFP / Lehtikuva Thailand,Tham Luang,dykning

Ett annat alternativ är att borra ner ett hål i luftfickan där pojkarna befinner sig och ta ut dem den vägen.

Redan nu har man borrat hål i berget för att få ut vatten ur grottsystemet snabbare. Borrningarna har beskrivits som svåra.

Att borra en tunnel som träffar rätt är tekniskt krävande och tillsvidare finns det inte ens en väg till den plats där borrningsarbetet i så fall borde påbörjas.

En grupp utländska dykare förberedde en dykning ner i grottsystemet den 2 juli.
En grupp utländska dykare förberedde en dykning ner i grottsystemet den 2 juli. En grupp utländska dykare förberedde en dykning ner i grottsystemet den 2 juli. Bild: AFP / Lehtikuva Thailand,Tham Luang,grottor,dykning

Ett tredje alternativ är att vänta tills vattennivåerna sjunker, men det kan alltså ta flera månader. Monsunperioden i Thailand brukar ta slut i slutet av oktober.

En del experter som intervjuats av bland andra BBC säger att det är det minst riskabla alternativet.

Pojkarna kan förses med mat, vatten, ljus, medicinsk behandling och någon form av sysselsättning där de nu finns, tills vattnet sjunker undan och de kan vada ut.

"Säg till honom att vi är hungriga"

Då pojkarna hade lokaliserats av två brittiska dykare på måndagen, publicerade Thai Navy Seal en video via Facebook som visar mötet mellan pojkarna och dykarna.

Det första dykaren John Valanthan frågar - på engelska - är hur många pojkarna är. Han får svaret "tretton".

- Strålande, säger Valanthan.

Någon av pojkarna frågar vilken dag det är och Valanthan berättar att det är måndag och att de varit i grottan i tio dagar.

- Ni är mycket starka, säger dykaren.

En pojke som märker kameran säger på thai "De vill ta en bild, säg till honom att vi är hungriga. Jag har inte fått någonting att äta".

Dykarna tröstar dem med att mat och flera räddningsdykare är på väg.

Pojkarna tackar också dykarna och säger sig vara lyckliga över att de kommit. De undrar när de kan få komma ut.

- Inte idag, säger Valanthan.

Källor: AP, Reuters, AFP, BBC