Hoppa till huvudinnehåll

Efterlängtad cykelväg fem före färdig i Eriksnäs: "Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge"

Lätttrafikleden Mellan Eriksnäs och Sibboviken
Lättrafikleden i Eriksnäs är nästan färdig. Vägen blev en gångväg bredare från vad den tidigare varit Lätttrafikleden Mellan Eriksnäs och Sibboviken Bild: Yle/ Stefan Paavola gång- och cykelbanor,Sibbo,lättrafikled

Förra sommaren rapporterade Yle Östnyland om att invånarna i Eriksnäs äntligen ska få en cykel- och gångväg.

- Bättre sent än aldrig, säger Caspar Berntzen som bor i Eriksnäs och har kämpat för en cykelväg i många år.

Eriksnäsvägen finns mellan Nya Borgåvägen och Eriksnäs i Sibbo.
Sikten är dålig på den smala och kurviga vägen och då bilar ofta kör fortare än den tillåtna hastigheten blir vägen lätt farlig för cyklister och fotgängare.

- Vägen blev bredare nu när cykelvägen kom till, synd att den inte kunde byggas hela vägen till Söderkulla utan att den slutar vid servicestationen, säger Berntzen.

Caspar Berntzen
Visst får man lust att ta fram cykeln och börja cykla när man ser på den nya svarta asfalten. Caspar Berntzen Bild: Yle/ Stefan Paavola gång- och cykelbanor,Sibbo,caspar berntzen

Cykel- och gångbanan ska bli cirka 1,3 kilometer lång och sträcker sig från Sandbackavägen till Fågelsvängen. Den blir som en upphöjd trottoar vid vägens östra sida. Helt färdig väntas den bli under juli.

Invånarföreningen i Eriksnäs försökte redan tidigare bygga en väg med hjälp av talkoarbete

Ifall Närings- trafik- och miljöcentralen (NTM-centralen) skulle ha gett grönt ljus för invånarföreningens planer kunde byborna ha haft en lättrafikled redan för många år sedan.

- Kommunen gav lov, men eftersom vägen inte tillhör kommunen så måste NTM-centralen ge lov vilket de då inte gjorde, säger Bernzten.

Berntzen har varit mycket aktiv i invånarföreningen och meningen var att få cykelvägen till stånd med hjälp av kontakter och talkoarbete säger han.

- Vi kunde ha gjort det mycket snabbare och förmånligare på vårt vis men visst är vi nu jätteglada över att den äntligen blir klar, säger Berntzen.

Caspar Berntzen
Ett litet regn stör inte Caspar Berntzen. Han och många andra som bor i Eriksnäs är så glada över att cykelvägen äntligen blir färdig. Caspar Berntzen Bild: Yle/ Stefan Paavola gång- och cykelbanor,Sibbo,caspar berntzen

Den nya cykelvägen kommer att göra vardagen lättare och säkrare för många familjer i Eriksnäs fast vägen inte fortsätter ända fram till Söderkulla.

- Kanske det blir vårt följande mål att försöka få vägen att fortsätta fram till Söderkulla, säger Berntzen.