Hoppa till huvudinnehåll

Kejsar Akihito allvarligt sjuk, tio månader till abdikationen

Kejsar Akihito och kejsarinnan Michiko.
Kejsar Akihito och kejsarinnan Michiko. Akihito tänker abdikera den 30 april nästa år men lider av allvarliga sjukdomar. Kejsar Akihito och kejsarinnan Michiko. Bild: EPA Akihito,kejsare av Japan,Michiko

För andra dagen i rad ställer Japans kejsare Akihito in sina officiella uppdrag då han kämpar mot otillräckligt blodflöde till hjärnan. 84-åringen kommer, om han klarar sig ända till april, att vara den första japanska monarken på över två århundraden som abdikerar.

Akihito har en diger diagnostisk historik, som gamla män ofta har, även om de är halvt gudomliga.

Tidigare har han opererats för prostatacancer och hjärtproblem. En talesperson sade på tisdagen att kejsaren har magont och lider av svindel, utöver det otillräckliga blodflödet till hjärnan.

Abdikerar och blir Heisei på Valborgsmässoafton

Kejsar Akihito har varit statsöverhuvud i Japan sedan 1989 då hans omtyckta men kontroversiella far Hirohito gick bort. Till skillnad från Hirohito, som ledde Japan genom Andra världskriget, ekonomisk komettillväxt och tillbaka till toppen, har Akihito tagit kejsarämbetet mer som en modern monark. Fadern höll starkt i sitt ämbetes gudomlighet, som japansk tradition erbjuder.

Det var ändå en chock för hela nationen och omvärlden då Akihito för två år sedan meddelade att han kommer att abdikera på grund av sin ålder och hälsa. Efter trettio år på posten kommer han att avgå den 30 april nästa år, till förmån för sin son, kronprins Naruhito.

Akihito förvandlas då till Jōkō (kejsar emeritus) Heisei, i enlighet med japansk tradition där kejsaren efter sin regeringsperiod (oftast efter döden) får ett annat namn. Hirohitos post-kejserliga namn är Shōwa.

Kronprins Naruhito
Kronprins Naruhito. Kronprins Naruhito Bild: EPA Naruhito

Han efterträds av sin son Naruhito, 58 år gammal. Därefter blir vägen till Krysantemumtronen mer omdebatterad.

Naruhito och hans fru Masako har ett barn, dottern Aiko som fyller 17 i år. Men Aiko kan i nuläget inte bli kronprinsessa. Det patriarkala japanska systemet är inte vänligt inställt mot kvinnliga monarker. 1947 stiftade Japan en lag som avskaffade adeln och samtidigt slog fast att manliga medlemmar av den kungliga familjen har förkörsrätt till tronen.

Japan har haft kejsarinnor: från Jingū på 200-talet till Shōtoku på 700-talet hade landet åtta kvinnliga regenter, men efter det har bara två kvinnor suttit på tronen. Meishō regerade på 1600-talet medan den senaste kejsarinnan, Go-Sakuramachi, abdikerade 1771 till förmån för sin brorson.

Det var brorsonens efterträdare, Kōkaku, som var den senaste kejsaren som abdikerade. Det ägde rum 1817.

Bekväm fortsättning eller feministisk lagstiftning?

Kronprins Naruhitos dotter kan alltså inte bli kejsarinna i nuläget. När Naruhito blir kejsare blir hans bror, Fumihito, följande i tur medan hans yngsta son, 12-åriga Hisahito, ställer sig som tredje i kön.

Kronprinsen har också en lillasyster, Sayako, som är högsta prästinna på Shintotemplet Ise Jingū.

Debatten gick het i Japan innan Hisahitos födsel, eftersom inga manliga ättlingar hade fötts efter kronprinsens bror. Då var parlamentet nästan påväg att förbereda en lagändring till prinsessan Aikos fördel. Ödet ville annorlunda och nu är debatten främst akademisk.

Det kan förändras efter tronskiftet. Men det lär räcka länge innan vi vet om världens äldsta monarki kommer att få sin första regerande kejsarinna på över 200 år.