Hoppa till huvudinnehåll

Mörskom utlyste kampanj för att locka invånare: Köp en tomt för 9,90 euro och få en spade på köpet

Man står utomhus framför hus och traktor.
Jesse Mårtenson visar upp bostadsområdet vid Kyrkträskets strand. Man står utomhus framför hus och traktor. Bild: Yle/Mira Bäck Mörskom,Jesse Mårtenson,Kyrkträsket

Har du alltid velat bo i Mörskom? Nu har du din chans!

Mörskom kommun har dragit igång en kampanj genom vilken du kan köpa en tomt i Kyrkträskets bostadsområde för ynka 9,90 euro. Dessutom får du en spade på köpet.

Den som köper en tomt förbinder sig till att lämna in en ansökan om bygglov före årsskiftet, annars upphävs affären. Man måste också följa detaljplanen och allmänna byggförordningar för området då man bygger sitt hus.

Av de åtta lediga tomterna har redan fyra reserverats.

- Så det gäller att vara snabb om man vill ha en! De flesta av personerna som reserverat en tomt är inte kommuninvånare än, vilket är trevligt, säger Jesse Mårtenson som är vice ordförande i Mörskoms kommunstyrelse och representerar SFP.

Lockbete

Tanken bakom kampanjen är att locka nya invånare.

- Vi vill göra ett försök att få den här platsen bebodd, helt enkelt. Det är lite som i alla små kommuner ute på landet, det kan vara svårt att få invånare. Med kampanjen önskar vi få ändring på det.

Ett landskap som består mest av gräs och vyn mot en sjö. Till vänster några hus.
Här ligger lediga tomter. Ett landskap som består mest av gräs och vyn mot en sjö. Till vänster några hus. Bild: Yle/Mira Bäck Mörskom,tomtkampanj

Mårtenson säger att det är få som bygger hus just nu, åtminstone jämfört med början av århundradet då det talades om Nurmijärvifenomenet. Då flyttade många unga familjer till Nurmijärvi och andra landsortskommuner.

Enligt Timo Krigsman, som är teknisk chef på kommunen, påbörjades i fjol husbygge på tre tomter på detaljplaneområdet, det vill säga i centrala Mörskom.

- Det är få hus jämfört med de bästa åren då siffran låg på mellan fem och tio nybyggen, men allt är plus, säger Krigsman.

Vill visa upp det finaste som kommunen har

Bostadsområdet vid Kyrkträsket stod klart för tio år sedan, och det står ingalunda tomt. På ena sidan om en bred grusväg syns ett halvt dussin rätt nybyggda hus.

Bredvid dem ligger de lediga tomterna, ett stort gräsbevuxet område. En bit bort syns Kyrkträsket, och på avstånd kan man skymta Mörskom kyrka bakom några träd.

Förutom bostadsområdet vid Kyrkträskets strand har kommunen också bostadsområden Palikko och Palostenmäki. Varför har man då valt att rea ut just Kyrkträskstomterna?

- Det här är vårt finaste område och vi vill visa upp det för allmänheten. Härifrån är det gångavstånd in till kyrkbyn och fin utsikt mot träsket.

Lite skulder men också en del arbetslöshet

Sådär i största allmänhet går det rätt bra för kommunen.

- Nu ser siffrorna bättre ut än på en lång tid. Sedan har vi ju stora förändringar på kommande med landskapsreformen. Vi väntar och ser hur det blir med den, säger Mårtenson.

Via Statistikcentralen (på finska) kan man jämföra olika nyckeltal för alla kommuner.

Vad gäller lånebestånd, alltså enkelt förklarat hur mycket kommunen är skyldig utomstående aktörer, så ser siffrorna bra ut för Mörskom.

År 2016 var Mörskom den minst skuldsatta kommunen i Östra Nyland, med en skuld på snäppet under 1 500 euro per invånare.

Orten låg också bra till jämfört med medeltalet för alla landets kommuner, som låg på lite över 2 900 euro i skulder per person.

Med arbetslösheten ser det inte riktigt lika bra ut. I Mörskom var 13,7 procent av den arbetsföra befolkningen arbetslösa år 2016, jämfört med 13,5 procent av den arbetsföra befolkningen i hela landet.

I de andra östnyländska kommunerna ser det bättre ut. Mest arbetslösa, efter Mörskom, fanns det i Lovisa där 12,5 procent av arbetskraften var utan jobb år 2016.

Bäst står det till i Sibbo där arbetslösheten var endast 7,3 procent.

Tvåspråkig kommun men få svenskspråkiga

Mörskom är en liten kommun med cirka 2 000 invånare. Mårtenson ser främst positiva sidor med orten.

- Det här är en lugn ort där alla känner alla. Att bo i Mörskom passar för personer som gillar naturen, att umgås med andra invånare, att ta det lugnt och att hålla på med föreningsliv. Om man följer Mörskom på Facebook så ser man att det händer en hel del här både på sommaren och vintern.

En grusväg kantad av gräs och några enstaka hus samt en grävmaskin.
Grusvägen som leder till bostadsområdet ska asfalteras i år. En grusväg kantad av gräs och några enstaka hus samt en grävmaskin. Bild: Yle/ Mira Bäck Mörskom,Kyrkträsket

Enligt Mårtenson går det bra att jobba på distans från Mörskom, eftersom det finns rätt bra internetuppkoppling på många ställen.

- Inte tar det så farligt länge att köra in till stan heller. Mörskom ligger på lika långt avstånd från flera stora städer.

40 procent av de arbetande Mörskomborna har sitt jobb i den egna kommunen, resten åker annanstans, enligt Statistikcentralens siffror från år 2015.

Själv bor Mårtenson i byn Grevnäs, 11 kilometer söderut från centrum av Mörskom.

- Vi svenskspråkiga bor i de södra byarna i kommunen. Vi är ju en minoritet på 9,7 procent, så hela våra liv har vi i stor utsträckning åkt söderut till Lovisa där skola och dagvård finns. Men inte finns det några klyftor mellan de svensk- och finskspråkiga i Mörskom, alla är vi från samma kommun, säger Mårtenson.

Sammanhållning

Utanför en matbutik i centrum av Mörskom träffar vi en annan kommuninvånare, Juha Högström.

- Jag har bott här hela mitt liv. Fast Mörskom ligger lite avsides så går det ändå bra att ta sig till Borgå och Lahtis. De flesta arbetsplatserna ligger inom en halvtimmes bilfärd härifrån.

Strand som synns genom räddningsring.
Strax intill bostadsområdet ligger en simstrand. Strand som synns genom räddningsring. Bild: Yle/ Mira Bäck Mörskom,Kyrkträsket

En av de bästa sidorna med Mörskom är enligt Högström sammanhållningen inom kommunen.

- Till exempel inom kommunpolitiken verkar det sällan vara stridigheter, och jag tycker saker går framåt med god fart.

Det dåliga med att bo i Mörskom är svårigheterna med att få basservice som skolor, butiker och apotek att stanna på små orter,

- Dem försöker vi starkt hålla fast i, säger Högström.

Han gillar tanken med tomtkampanjen.

- Det är en vacker plats att bo på.

Läs också