Hoppa till huvudinnehåll

Säkrast att rädda fotbollspojkarna när grottan blir torr - grottdykare: "Kan ta hur länge som helst"

Bilden från Royal Thai Navy visar syrgastuber som förberetts för räddningsdykarna intill mynningen till Tham Luang-grottan den 2 juli.
Bilden från Royal Thai Navy visar syrgastuber som förberetts för räddningsdykarna intill mynningen till Tham Luang-grottan den 2 juli. Bilden från Royal Thai Navy visar syrgastuber som förberetts för räddningsdykarna intill mynningen till Tham Luang-grottan den 2 juli. Bild: AFP / Lehtikuva Thailand,Tham Luang,dykning

Att rädda de instängda fotbollspojkarna från grottsystemet i Thailand är ingen lätt uppgift, och kan utgöra risker både för dem och för dykarna. Det säkraste vore att vänta tills vattennivån sjunkit och grottan blivit tillräckligt torr, säger grottdykare Patrik Grönqvist.

När Grönqvist blir uppringd av Svenska Yle befinner han sig i Norge och ska precis ta på sig dykarutrustningen och hoppa i.

Grönqvist är erfaren dykare och grottdykning är hans stora passion. Erfarenheterna han har är ändå inte enbart positiva. Grönqvist är en av dem som överlevde dykarolyckan i Plurdalen i Norge där två av hans vänner omkom.

När han läste om vad som hänt de tolv thailändska pojkarna och deras fotbollstränare var hopp långtifrån det första han fylldes av.

Borgådykaren Patrik Grönqvist
Patrik Grönqvist Borgådykaren Patrik Grönqvist Bild: yle/stefan paavola patrik grönqvist

- När jag hörde om vad som hänt hade de redan varit fast där i flera dagar, så det verkade inte särskilt positivt.

I nuläget ser framtiden ändå ljusare ut. Möjligheterna att få pojkarna och tränaren ut igen verkar vara goda, säger Grönqvist.

- Man vet var de finns, alla är vid liv och i någorlunda stabilt skick. Dessutom går det att föra mat, varma kläder och belysning åt dem.

Det kan ändå ta lång tid innan de drabbade får se dagsljus igen - nu förutspås att åtgärderna kan ta upp till fyra månader.

Att dyka in i grottsumparna kan vara livsfarligt

Grottsystemet som pojkarna sitter instängda i är för tillfället fyllt med vatten.

Enligt Grönqvist vore räddningsoperationen allra säkrast och lättast att utföra då vattennivån sjunkit, och grottan har blivit tillräckligt torr för att en räddningspatrull ska kunna ta sig in.

- Problemet är att vi inte alls vet när detta sker. Det kan ta hur länge som helst, säger Grönqvist.

Att dyka in genom de svårframkomliga sumparna ser han ändå inte som ett alternativ. Grottsystemet är trångt och de instängda befinner sig djupt inuti.

Risken finns att du dras in med vattenströmmen och fastnar som en propp i ett hål. Vem som helst kan räkna ut vad som händer därnäst.― Patrik Grönqvist, dykare

Rutten är en blandning av leriga tunnlar, vattenfyllda områden och trängre sträckor där dykaren är tvungen att ta av sig en del av utrustningen.

Att ta sig igenom den thailändska grottan är inte riskfritt. Sikten är dålig, och vattnet strömmar inåt vilket är särskilt oroväckande, säger Grönqvist.

- Risken finns att du dras in med strömmen och fastnar som en propp i ett hål. När hålet täpps till ökar trycket bakom det. Vem som helst kan räkna ut vad som händer därnäst.

En bättre idé skulle vara att borra ett hål i grottan ovanifrån och få ut pojkarna den vägen.

- Så har man gjort också förut. Det vore absolut ett säkrare sätt, säger Grönqvist.

Den thailändska armén publicerade den här bilden på pojkarna i grottan på tisdagen den 3.7.
Det kan ta upp till fyra månader tills de thailändska pojkarna och deras fotbollstränare får se dagsljus igen. Den thailändska armén publicerade den här bilden på pojkarna i grottan på tisdagen den 3.7. Bild: EPA-EFE/ROYAL THAI ARMY HANDOUT Thailand,grottor,Fotboll pojkar

"Sten, lera och elände" - att leva i en grotta i månader

Åt de instängda skickar man nu in mat som ska räcka upp till fyra månader. Alla ska också tränas i dykning.

Räddningsoperationen är redan i full gång, och mer än 1 000 människor jobbar hårt för att få de drabbade ut så fort och smärtfritt som möjligt.

Grönqvist känner med de instängda när det gäller att leva i en grotta.

- Jag har sovit lite smått i grottor tidigare, det är sten, lera och inte alls trevligt. Man måste nog få ut dem därifrån så fort som möjligt - särskilt då det handlar om barn.

Grottan Tham Luang i Thailand.
Grottor är populära sevärdheter bland turister. På bilden grottan Tham Luang i Thailand. Grottan Tham Luang i Thailand. Bild: Mostphotos grottor,Thailand,Tham Luang

"Det kunde ha hänt mig"

Thailand är ett populärt turistmål också bland finländare, och de tio kilometer långa kalkstensgrottorna Tham Luang är en välkänd sevärdhet.

Många har säkert besökt en grotta någon gång under en utlandsresa. "Tänk om det hade hänt mig"?

För äventyrslystna turister kommer Grönqvist med några råd.

- Vill du ta dig in i en grotta ska du ha koll på väderleksprognosen. Ifall det ösregnar är det bäst att undvika grottor som ligger nära havet. Och ha gärna en guide med dig.

Läs mera:

"Paniken är den största risken" - krispsykolog och grottforskare om räddningsoperationen i Thailand

Nu börjar det krävande arbetet att få ut de tolv thailändska pojkarna och deras fotbollstränare som sitter fast i en grotta i Thailand. En orsak till att de har klarat sig vid liv i tio dygn är antagligen att de har haft tillgång till rent vatten. Det viktiga är nu att få ut pojkarna, men deras känsla av trygghet måste beaktas så att det inte uppstår panik.