Hoppa till huvudinnehåll

Stökigt, grinigt men högdramatiskt – England historiskt vidare efter straffar

Förbannelsen är bruten. England har vunnit en straffläggningstävling i ett fotbolls-VM. Matchen mot Colombia visade sig bli både kokhet och högdramatisk – till slut krävdes det straffar för att skilja lagen åt. Där var England starkare.

VM-turneringens sista åttondelsfinal blev riktigt stökig. Känslorna hettade till mellan colombianerna – som tvingades klara sig utan sin skadade James Rodriguez – och England redan under den första halvleken.

Riktigt grinigt blev det senast då Wilmar Barrios skallade Jordan Henderson samtidigt som Colombia höll på att organisera en frisparksmur. Efter vad som verkade vara en snabb konferens med VAR-teamet belönade domaren Mark Geiger colombianen med ett gult kort.

Helt fel, enligt många experter, som hellre skulle ha sett ett direkt rött åt colombianen.

Incidenten ägde rum fem minuter innan pausvilan – men efter det korta uppehållet blev matchbilden bara grinigare.

Bekanta målskyttar

Colombianerna hade svårt att hålla sig i skinnet och en knapp kvart in i den andra halvleken var det Carlos Sanchez som gjorde sig skyldig till ruff i straffområdet – och rakt framför ögonen på matchens amerikanska domare. Domen: Straff.

Harry Kane hade inga som helst problem att förvalta det fasta läget utan pangade istället in sitt sjätte mål för turneringen.

Det var också Sanchez som räddade bollen med händerna mot Japan redan i den tredje matchminuten och åkte ut – ett tilltag som spelaren mordhotades för i hemlandet.

Kanes mål såg ut att hålla matchen igenom. Men i tilläggsminuterna kom den colombianska kallduschen.

Yerry Mina stod för avslutet på en hörna och stod samtidigt för sitt tredje VM-mål på lika många matcher.

Yerry Mina firar mål.
Den colombianska glädjen var total efter kvitteringen. Yerry Mina firar mål. Bild: Mikhail Tereshchenko/TASS/All Over Press Colombias herrlandslag i fotboll,Yerry Mina

Efter den dramatiska kvitteringen tog Colombia över matchbilden i förlängningen – men utan utdelning. Närmast att avgöra var istället Englands Danny Rose, vars vassa skott ändå gick nätt och jämnt utanför stolpen.

Fjärde gången gillt

Istället var det straffläggning som hägrade. Nervigt värre för England, som gått ur varje VM-straffläggning som förlorare innan tisdagskvällen (VM 1990, 1998 och 2006)

Till råga på allt var det David Ospina som visade framfötterna först. Den colombianska keepern anade rätt och parerade Jordan Hendersons skott i den tredje omgången. Men Mateus Uribe klarade inte av att utnyttja läget utan prickade stolpen med det nästa försöket.

I den femte omgången steg Jordan Pickford fram och räddade Carlos Baccas försök. Eric Dier såg till att frälsa den engelska fotbollspubliken och säkrade nationens första straffseger i VM-sammanhang någonsin med ett kyligt avslut genast därefter.

I kvartsfinalen ställs England mot Sverige.