Hoppa till huvudinnehåll

Värmlands länsstyrelse säger ja till Muminpark - trots invånarnas protester

Muminfamiljen vid gästhamnen i Nådendal
Vanligtvis är mumin omtyckta, men i Karlstad vill man inte ha dem. Muminfamiljen vid gästhamnen i Nådendal Bild: Yle/Simon Bergholm muminfamiljen

Länsstyrelsen i Värmland ger tummen upp åt en Muminpark som har planerats på ett friluftsområde i Karlstad, skriver Värmlands Folkblad. Länsstyrelsen gick med på kommunens önskemål om att häva strandskyddet, eftersom den anser att parken inte kommer att störa eller lämna markavtryck för djur och natur.

Strandskyddet har hindrat parken från att etableras. Länsstyrelsen brukar vara restriktiva med att upphäva strandskyddet, men har i det här fallet bedömt kommunens särskilda skäl.

Muminparken är planerad på det anrika friluftsområdet Skutberget, som anses vara såpass viktigt att Sveriges riksdag har fattat ett beslut om att området har ett riksintresse.

Het politisk fråga

Karlstad kommun har tidigare uttryckt att de önskar att Muminparken skulle öppnas 2021, trots kraftigt motstånd från kommunens invånare.

Det har bedömts att frågan kan påverka kommunalvalet i höst. Karlstadspartiet Livskvalitet grundades i våras som protest mot Muminland. Partiet har fått ungefär 15 procent av rösterna i opinionsmätningar.