Hoppa till huvudinnehåll

19-åriga Ella Junnila över EM-gränsen i höjd – Antti Ruuskanen närmar sig toppformen

GP-deltävlingen i Joensuu bjöd på några riktiga formbesked. Ella Junnila förbättrade sitt personbästa med sju centimeter, klarade EM-gränsen och var snuddande nära finskt rekord medan finländarna visade framfötterna också i herrspjutet och damernas korta häck.

Före tävlingen i Joensuu var Ella Junnilas personbästa 185 – nu är det 192.

– Wow! Vilken kväll för henne. Linda Sandbloms finska rekord lever farligt, utbrast Yle Sportens referent Leif Lampenius.

Junnila klarade EM-gränsen 190 med sitt första försök och det krävdes bara två hopp för att förbättra personbästat med ytterligare två centimeter. Det trots att uppladdningen inte var optimal.

– Min sko gick sönder på söndagen. Vi limmade ihop den idag och jag var lite nervös för hur den skulle hålla. Men jag kan inte förklara det. Kroppen bara gick igång. Speciellt då jag klarade 188 så insåg jag att formen är i skick, förklarar Junnila i Yles tv-intervju.

19-åringen gjorde tre försök på den finska rekordhöjden 194, men där kom väggen emot. För Linda Sandblom blev det dessvärre en fortsättning på den blygsamma säsongen. Hangö IK-hopparen stannade på 175.

Besviken Ruuskanen förbättrade säsongsbästat med nästan tre meter

Herrarnas spjuttävling väntades bli en uppgörelse mellan tjecken Jakub Vadlejch och Antti Ruuskanen. Tävlingen gick också helt enligt manuskriptet. Seger gick till Vadlejch, som klämde till med 84,65, medan Ruuskanen slutade tvåa med årsbästat 82,59.

Trots att Ruuskanen förbättrade SB:t med nästan tre meter verkade kastaren ändå missnöjd efter varje kast.

– Det finns ännu metrar i kroppen. Det harmar så där passligt. Den där fullträffen är ännu på kommande, förklarar Ruuskanen efter tävlingen.

Tre damer om budet då två EM-biljetter på 100 meter häck ska delas ut

På damernas korta häck var det Nooralotta Neziri och Reetta Hurske som stod för de absoluta formbeskeden. Efter ett lovande första heat – där Neziri prickade 13,00 och Hurske klarade EM-gränsen med fem hundradelssekunder – kom fullträffen i kvällens avslutande tävling.

Där klockande Neziri in det inhemska årsbästat 12,86 och Reetta Hurske förbättrade sin tid till 13,11. Det innebär att fyra finska damer nu klarat EM-gränsen på 100 meter häck. Utöver Neziri och Hurske har också Lotta Harala och Annimari Korte kommit under 13,20.

Nooralotta Neziri, Reetta Hurske och Susanna Kallur, Kuortane 2016.
Nooralotta Neziri och Reetta Hurske i farten (arkivbild). Nooralotta Neziri, Reetta Hurske och Susanna Kallur, Kuortane 2016. Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press Nooralotta Neziri,Reetta Hurske,Susanna Kallur,häcklöpning

– Men det är nog först i Kalevaspelen som det klarnar vem Neziri får som sällskap med sig till Berlin, påpekar Yle Sportens friidrottsexpert Mikael Ylöstalo.

Farthållningsmiss kostade Kuivisto dyrt igen – svensk segerglädje och skademisär

Borgålöparen Sara Kuivisto försökte sig i sin tur på EM-gränsen på 800 meter. Men hon blev en knapp sekund från målet med resultatet 2.03,46.

– Farten var för långsam igen. Jag borde ha insett det tidigare, det hjälps inte. Visst börjar det bli lite onödigt tajt med att hinna under gränsen, men jag har många tävlingar framför mig ännu, konstaterar Kuivisto.

I damernas spjuttävling gick segern till Sverige. Sofi Flink klämde till med 60,59 med sitt sista kast – och klarade samtidigt EM-gränsen.

– Det känns otroligt bra. Jag antar att tekniken var bra, men jag har inte sett det ännu. Det var min bästa tävling hittills och jag känner mig otroligt lättad. Säsongen har inte varit jättebra, många tävlingar med frustrerande resultat. Men idag gick det vägen.

Bästa finländska i tävlingen var Jenni Kangas, vars längsta båge mätte 55,88. Den andra finländaren över 55 meter var Saara Lipsanen, vars 55,12 räckte till för en femteplats. Fyran Anna Wessman, också från Sverige, skadade knäet illa i sitt sista försök. Svenskan fick bäras ut på bår från stadion.

”Den här tiden ska räcka till EM-final”

HIFK:s Viivi Lehikoinen gjorde i sin tur sin sista tävling före junior-VM, som kör igång om en vecka. Resultatet blev 58,36 och en fjärdeplats bakom Panamas Gianna Woodruff, Jamaicas Yanique Haye-Smith och Eveliina Määttänen.

– Början gick bra, men jag fick aldrig riktigt till det på slutet. Men i jämförelse med tidigare år så ligger mina tider på samma nivå. Nu gäller det att vila och träna. Framförallt är det viktigt att vara mentalt redo för VM.

Viivi Lehikoinen.
Viivi Lehikoinen börjar nu ladda om för junior-VM. Viivi Lehikoinen. Bild: Harri Bragge/All Over Press Viivi Lehikoinen,friidrott

Den EM-klara hinderlöparen Topi Raitanen förbättrade i sin tur sitt personbästa till 8.31,91.

– Ett lopp som det här ska räcka till för en finalplats i EM, säger Raitanen självsäkert.

Samtliga resultat från GP-deltävlingen i Joensuu hittar ni här.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport