Hoppa till huvudinnehåll

Åbobördiga ishockeyligaprofiler dömda till böter för snusaffärer: ”Onödigt att försöka bortförklara”

Jonne Virtanen i farten för TPS.
Jonne Virtanen en av de dömda. Jonne Virtanen i farten för TPS. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Jonne Virtanen

Tingsrätten i Egentliga Finland har dömt två ishockeyligaspelare till böter för olaga inköp av snus. TPS, fostrarklubb för bägge två, säger till Yle att man kommer att behandla ärendet internt.

TPS-spelaren Jonne Virtanen är en av dem som dömts i härvan. Enligt tingsrätten köpte Virtanen ungefär 6,7 kg snus och blev dömd till 40 dagsböter.

Virtanen har representerat sin urpsrungliga fostrarförening TPS de senaste tre säsongerna och har också kontrakt för nästa säsong. Profilen kommenterade domen på sociala medier med ett klart budskap: Gjort är gjort och det är onödigt att försöka bortförklara vad som skett. Men en sak vill han klargöra.

– Jag har aldrig sålt snus åt någon utan bara köpt för eget bruk. Dessutom har jag föreläst för ungdomar om hur farligt snus är och jag undviker att använda snus bland unga. Mer än det har jag inte att säga om dagens dom, skriver Virtanen på Twitter.

Den andra ligaspelaren dömdes till 20 dagsböter. Han köpte snus för 3,8 kg. Utöver de två ligaspelarna var fyra personer åtalade i härvan.

"Stämmer inte överens med TPS värderingar"

HC TPS vd Santtu Jokinen säger att det som skett är beklagligt.

– Det är helt klart att spelarnas agerande inte stämmer överens med klubbens värderingar och vi kan inte heller godkänna vad de gjort. Det här är något som skett på spelarnas fritid men vi kommer hur som helst att behandla ärendet internt, säger Jokinen till Yle.

Den andra ligaspelaren representerar inte längre TPS, men spelade för Åboklubben år 2016 då snuset införskaffades.

Enligt Iltasanomat dömdes den huvudmisstänkte i härvan till tio månaders villkorligt fängelse och böter på drygt 50 000 euro.

Egentliga Finlands tingsrätt gav domen på onsdagen. Domen har inte ännu vunnit laga kraft.

Läs också