Hoppa till huvudinnehåll

Är Dubrovnik ditt nästa resmål? "Kom inte hit under högsäsong"

Fullt med turister i Dubrovniks Gamla stad.
Fullt med turister i Dubrovniks Gamla stad. Fullt med turister i Dubrovniks Gamla stad. Bild: Gustaf Antell Dubrovnik,Kroatien,Resa till Kroatien,Dubrovnik-Neretvas län,Stradun

Den snabbt ökande turismen globalt leder till att många vackra och berömda mindre städer översvämmas av turister. Staden Dubrovnik i Kroatien är ett exempel på en stad som har för många besökare.

- Ni kommer kanske ihåg när kungens rådgivare Littlefinger irriterade drottning Cersei så mycket att hon lät gripa honom?, säger vår guide och ungefär halva gruppen argentinska turister nickar igenkännande.

Det känns som om jag är den enda som står som ett frågetecken för det är verkligen inte något jag känner igen från historieböckerna.

Men jag är förlåten för det här är förstås inte vilken historia som helst, utan en del av TV-serien Game of Thrones intriger.

Ni kommer kanske ihåg när kungens rådgivare Littlefinger irriterade drottning Cersei så mycket att hon lät gripa honom?― certifierad turistguide i Dubrovnik

Den 2700 år gamla staden Dubrovnik i Kroatien är en av de orter där den internationella succéserien har spelat in många av sina mest klassiska scener.

Ganska lugnt ännu på morgonen vid Bužaporten in till Dubrovniks Gamla stad.
Ganska lugnt ännu på morgonen vid Bužaporten in till Dubrovniks Gamla stad. Ganska lugnt ännu på morgonen vid Bužaporten in till Dubrovniks Gamla stad. Bild: Gustaf Antell Dubrovnik,Dubrovnik,Dubrovnik,Kroatien,Resa till Kroatien

Vi befinner oss på en guidad Game of Thrones-rundvandring i staden. Vi är tio argentinare, jag och guiden Barbara Daničić, född och bosatt i Dubrovnik.

Hon för oss rakt ner för de branta trapporna från Buža-porten till huvudgatan Stradun.

Den 300 meter långa gatan har stadens två andra medeltida portar i vardera ändan, portar där det ofta nästan väller in turister.

- Ibland kan det ta en halv timme att gå från port till port, säger Daničić.

Trapporna ner mot Dubrovniks Gamla stads huvudgata Stradun
Trapporna ner från Bužaporten mot Gamla stadens huvudgata Stradun. Trapporna ner mot Dubrovniks Gamla stads huvudgata Stradun Bild: Gustaf Antell Dubrovnik,Kroatien,Resa till Kroatien,turism,båtturism,turismföretag,Dubrovnik
Huvudgatan Stradun i Dubrovniks Gamla stad.
Huvudgatan Stradun i Dubrovniks Gamla stad. Huvudgatan Stradun i Dubrovniks Gamla stad. Bild: Gustaf Antell Dubrovnik,Dubrovnik,Dubrovnik,Kroatien,Resa till Kroatien

- Utan turismen skulle Dubrovnik ha samma ekonomiska problem som resten av Kroatien, tror hon.

Hon påminner om att det fortfarande är vanligt att ungdomar söker sig till Västeuropa så fort de har möjlighet.

- Med Dubrovnik är det tvärtom och många kroater söker sig hit för av jobba för goda löner.

Många kroater söker sig hit för av jobba för goda löner.― Barbara Daničić, turistguide

Resebyråchefen Ivana Šepak är en av de inflyttarna.

- Vi vill ha fler turister, säger hon. Dubrovnik tar emot drygt en miljon turister per år, vilket bara är en bråkdel av vad städer som Barcelona, Paris, München och Prag gör.

Bring more! Vi vill ha fler turister.― Ivana Šepak

Men Dubrovnik är en liten stad med färre än 30.000 invånare i tätorten. Det är jämförbart med tätorten i Borgå.

Samtidigt överstiger antalet turister i den lilla Gamla staden innanför de medeltida murarna ibland 10.000 på en gång.

Två unga kvinnor tittar in i en restaurang.
Två unga kvinnor tittar in i en restaurang. Bild: Gustaf Antell Dubrovnik,Dubrovnik,Dubrovnik,Kroatien,Resa till Kroatien

Det är alldeles för mycket för ett område som är mindre än Brunnsparken i Helsingfors.

Som mest har också över 10.000 personer per dag köpt biljetter för att gå längs med stadens medeltida ringmur.

Det tycker åtminstone FN-organisationen Unesco som hotar med att ta bort Dubrovnik från listan över kulturella världsarv.

De många turisterna skapar problem som trängsel, oljud och trafikstockningar också utanför stadens ringmur. Unesco varnar för att världsarvet Dubrovnik håller på att fördärvas av slitage.

Ivana Šepak sitter med en kollega vid ett cafébord i en gränd i Dubrovniks Gamla stad.
Ivana Šepak (till vänster) utanför den resebyrå hon driver i en gränd i Dubrovniks Gamla stad. Ivana Šepak sitter med en kollega vid ett cafébord i en gränd i Dubrovniks Gamla stad. Bild: Gustaf Antell Dubrovnik,Dubrovnik,Kroatien,Resa till Kroatien,Balkanhalvön

- Jag har flyttat bort härifrån, säger Dubravko Jakovljević, som är född och uppvuxen i stan.

Idag säljer han souvenirer mitt i Gamla staden, ett jobb han trivs med för att han tycker om att träffa folk från hela världen.

Men han bodde en tid mitt i smeten och då förstod han att det var för trångt och stojigt för hans smak. Nu bor han i Orašac 25 minuters bilväg härifrån.

- Turismen är tudelad. Om det är något jag kan säga åt turisterna så är det; kom inte mitt under högsäsongen. Gamla staden är lika fin i november, eller finare eftersom det inte är så trångt då.

Turister fyller gränderna mellan ringmurens olika väggar i Dubrovniks Gamla stad.
Turister fyller gränderna mellan ringmurens olika väggar i Dubrovniks Gamla stad. Bild: Gustaf Antell Dubrovnik,Dubrovnik,Kroatien,Resa till Kroatien,Dubrovnik,ringmur

För 25 år sedan bodde 5000 personer i Gamla staden, idag är de drygt 1000. Nästan alla lägenheterna hyrs ut till turister, eller ägs av utlänningar. Priserna är förstås därefter och de stiger ständigt.

Vad gör Dubrovnik för att lösa problemen?

- De största problemen har vi när mellan sex och tio kryssningsfartyg är i hamn på en gång, säger Dubrovniks borgmästare Mato Franković.

Dubrovniks borgmästare Mato Franković.
Dubrovniks borgmästare Mato Franković i stadshuset beläget i Gamla staden. Dubrovniks borgmästare Mato Franković. Bild: Gustaf Antell Dubrovnik,Dubrovnik,Dubrovnik,Kroatien,Resa till Kroatien

Han tillträdde för ett år sedan och har lovat minska på trängseln.

- Vi började genast förhandla med kryssningsbolagen för att sprida ut fartygens ankomst- och avfärdstider. Förr kom de alltid på morgonen och for senast vid ett-tvåtiden på eftermiddagen.

Dessutom har de alltid kommit främst på torsdagar, fredagar och lördagar.

- Nu har vi fått några av dem att komma senare och fara först på kvällen.

Karta över korta kryssningar i kroatiska skärgården.
Hundratals resebyråer är aktiva i den dalmatiska skärgården. Karta över korta kryssningar i kroatiska skärgården. Bild: Gustaf Antell Dubrovnik,Dubrovnik,Dubrovnik,Kroatien,Resa till Kroatien,Split

Än så länge har förändringarna i praktiken varit små, men Franković lovar tydliga resultat redan nästa år.

- Då kommer vi att ha ett schema som sprider ut kryssningsfartygen så att det aldrig är fler än två fartyg i staden på en gång, betonar han. Dubrovnik förändras till det bättre.

Hur har de stora kryssningsbolagen reagerat på att en liten stad ställer krav på dem?

- Bara bra och jag är säker på att också passagerarna är nöjda när det inte är så trångt med folk i stan när de kommer hit.

Många turister kommer in i Dubrovniks Gamla stad genom en av de medeltida stadsportarna.
Många turister kommer in i Dubrovniks Gamla stad genom en av de medeltida stadsportarna. Bild: Gustaf Antell Dubrovnik,Dubrovnik,Dubrovnik,Kroatien,Resa till Kroatien

Att borgmästaren har tagit sig an de stora kryssningsbolagen har stort stöd bland lokalbefolkningen. Ungefär 80 procent av turisterna kommer med kryssningsfartyg.

Och det är just de här turisterna, som kommer för bara några timmar, som är det största problemet.

Många av dem använder dessutom inga pengar i staden, utan äter både frukost och lunch ombord på fartygen.

Att Franković ställer motsvarande krav på resebyråer som ordnar endagsutflykter med buss från närbelägna orter är också populärt.

Ifjol kom ofta 140 turistbussar på en dag.

Reseguiden Barbara Daničić i aktion i Dubrovniks Gamla stad.
Barbara Daničić Reseguiden Barbara Daničić i aktion i Dubrovniks Gamla stad. Bild: Gustaf Antell Dubrovnik,Dubrovnik,Dubrovnik,Kroatien,Resa till Kroatien

- Enligt Unesco fördärvas vårt kulturarv om vi släpper in över 8.000 personer per dag i Gamla staden, säger turistguiden Barbara Daničić. Därför stöder jag vår borgmästares initiativ.

Det gäller också borgmästare Frankovićs löfte i samband med att han tillträdde för ett år sedan att få ner antalet besökare till 4.000 per dag.

Men Daničić är noga med att det inte får komma för många andra nya restriktioner som begränsar turismen.

- Så många mänskor är beroende av sina inkomster från turisterna, inklusive jag själv, påpekar hon.

Vårt kulturarv fördärvas om vi släpper in över 8.000 personer per dag i Gamla staden.― Barbara Daničić, turistguide

Hon avslutar sin guidade rundtur utanför Pileporten, vid stranden under murarna.

Vyn är bekant för många TV-tittare också i Finland. Åtminstone om man får tro de bilder från serien Game of Thrones Daničić visar oss.

En turistguide visar en bild på en scen från TV-serien Game of Thrones som är inspelad på samma plats som bilden är tagen.
En turistguide visar en bild på en scen från TV-serien Game of Thrones som är inspelad på samma plats som bilden är tagen. Bild: Gustaf Antell Dubrovnik,Kroatien,Game of Thrones,Resa till Kroatien,turism,Dubrovnik,Dalmatien

För den här gruppen verkar trängseln inne i staden inte ha varit ett större problem.

Skulle det vara bättre om staden begränsade antalet turister i Gamla staden genom att ha grindar och biljetter vid de medeltida portarna, precis som på muséer?

- Jag vill inte att de sätter grindar vid stadsportarna, säger argentinskan Claire Franck. Då blir Gamla staden ett museum och känns inte så äkta.

Game of Thrones valde att komma hit för att filma och det lockar turister hit.― Claire Franck, turist från Argentina

Läs också