Hoppa till huvudinnehåll

FN:s säkerhetsråd ska diskutera flyktingarna i sydvästra Syrien - samtidigt dör flyktingarna av uttorkning

Flyktingar från Daraa vid Syriens sydvästra gräns den 21 juni.
Flyktingar från Daraa vid Syriens sydvästra gräns den 21 juni. Flyktingar från Daraa vid Syriens sydvästra gräns den 21 juni. Bild: EPA-EFE/ALAA AL-FAQIR Daraa District,Syrien,flyktingar

På torsdagen samlas FN:s säkerhetsråd till ett krismöte om situationen för de omkring 300 000 människor som tvingats fly sina hem i Daraaprovinsen i sydvästra Syrien. Både Jordanien och Israel har stängt sina gränser för flyktingarna.

- Situationen för de interna flyktingarna vid gränsen mot Jordanien är vansklig. Den förvärras av de sandiga ökenvindarna och av temperaturer upp till 45 grader celsius, säger FN-talesmannen Farhan Haq.

Enligt honom har åtminstone 12 barn, två kvinnor och en äldre man dött i gränsområdet under de senaste dagarna av uttorkning, sjukdomar som orsakas av förorenat vatten och av skorpionbett.

Den ryskstödda syriska regeringeringsoffensiven mot rebellgrupper i Daraaregionen i sydvästra Syrien har pågått sedan den 19 juni.

En syrisk flicka bärs bort från rasmassor i den rebellhållna staden Nawa, i Daraa-provinsen, efter ryska flyganfall den 26 juni.
En syrisk flicka bärs bort från rasmassor i den rebellhållna staden Nawa, i Daraaprovinsen, efter ryska flyganfall den 26 juni. En syrisk flicka bärs bort från rasmassor i den rebellhållna staden Nawa, i Daraa-provinsen, efter ryska flyganfall den 26 juni. Bild: AFP / Lehtikuva Daraa District,Syrien

Enligt FN:s uppskattningar har mellan 270 000 och 330 000 människor tvingats fly sina hem i Daraa sedan offensiven började.

FN:s säkerhetsråd samlas alltså på torsdagen för att diskutera offensiven och framför allt flyktingarnas situation.

Jordanien "klarar inte av" flera flyktingar

Israel släpper inte flyktingarna över gränsen till de av Israel ockuperade Golanhöjderna, men har försett flyktingarna med humanitär hjälp.

Jordanien stängde gränsen mot Syrien den 24 juni. Främst med hänvisning till att landet inte klarar av en ny våg av syriska flyktingar. Enligt officiella siffror har Jordanien tagit emot ungefär 650 000 syriska flyktingar sedan kriget i Syrien började 2001.

Syriska flyktingar från Daraaprovinsen intill den jordanska gränsen den 2 juli.
Syriska flyktingar från Daraaprovinsen intill den jordanska gränsen den 2 juli. Syriska flyktingar från Daraaprovinsen intill den jordanska gränsen den 2 juli. Bild: AFP / Lehtikuva Daraa District,Syrien,flyktingar

Jordanien självt uppskattar att antalet syriska flyktingar i landet ligger närmare 1,3 miljoner.

Enligt jordansk militär oroar man sig också för att beväpnade infiltratörer ska försöka ta sig över från Daraa till Jordanien.

Det pågår förhandlingar mellan rebeller och Ryssland om någon form av ett fredsavtal i Daraaprovinsen. Hittills har rebellerna varit missnöjda med de villkor som presenterats för dem.

Det var i Daraa som folkresningen mot Bashar al-Assads styre började under den så kallade Arabvåren år 2011.

Nu har regeringsstyrkor återerövrat största delen av de områden av Daraa som tidigare kontrollerades av rebeller.

Källor: AFP, AP, Reuters