Hoppa till huvudinnehåll

Hälsotjänster i Dalsbruk och Hitis i sommar trots allt

Serviceboendet Solglimten i Hitis. En byggand i trä med buskar i förgrunden.
Hälsotjänster ges i sommar på Solglimten i Hitis. Serviceboendet Solglimten i Hitis. En byggand i trä med buskar i förgrunden. Bild: Yle/Monica Forssell solglimten

Hälsostationen i Dalsbruk är sommarstängd, men nu har kommunen gjort ett avtal med två privata företag som ger hälsotjänster i Dalsbruk och i Hitis under sommaren.

I Dalsbruk är det Firma Mia Sandholm som sköter hälsotjänsterna och i Hitis ges servicen vid Solglimten. Avtalet gäller under tiden 2.7-19.8.2018.

Under våren var det en livlig diskussion i Kimitoön om hälsotjänsterna. Tjänstemännen ansåg att det inte fanns pengar att ha sommaröppet i Dalsbruk, medan politikerna ville ha sommarservice vid Dalsbruks hälsostation.

Dalsbruk hälsostation som är en rödbrun tegelbyggnad.
Dalsbruks hälsostation är stängd, men bruksare får vård också på sommaren. Dalsbruk hälsostation som är en rödbrun tegelbyggnad. Bild: Amanda Vikman/YLE hälsostationer,Dalsbruks hälsostation

Karin Simola, som är förvaltningschef inom Kimitöns omsorg, poängterar att vårdbedömningen först görs av Kimito hälsostations personal. Först därefter kan man få remiss till de privata.

De hälsotjänster som ges ska vara planerade och gäller borttagning av stygn, blodtrycksmätning, läkemedelsinjektioner, sårvård och rengöring av örongångar.

Åbo Underrättelser berättar att mottagningsdagen både i Dalsbruk och i Hitis kommer att vara onsdag.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland