Hoppa till huvudinnehåll

Kinesiska turister erövrar världen och följderna är omvälvande: "Här är livet långtråkigt, så jag vill uppleva nya saker"

En man fotograferar en familj med vattenfall i bakgrunden.
Också många jordbrukarfamiljer har nuförtiden råd att besöka sevärdheter i hemlandet. Bara en liten del av de hundratals miljoner jordbrukarna har hittills turistat utomlands. En man fotograferar en familj med vattenfall i bakgrunden. Bild: Yle/Björn Ådahl Kina,turism,naturen,turister,fotografier,fotografer,Asien,kameror

Fler och fler kineser har nu råd att ha det roligt under sin fritid. Den inhemska turismen blomstrar och allt större skaror väljer också att resa utomlands ibland till för kineser exotiska miljöer.

Den 35-åriga börsmäklaren Bai Ziyue är en av dem som har drabbats av resfeber. Hon har redan besökt 30 länder, och hon är speciellt förtjust i Italien.

- Maten är läcker och det finns många vackra människor. Liksom Kina har landet en lång historia, förklarar Bai.

Bai Ziyue gjorde sin första utlandsresa som 22-åring. Efter det har hon ägnat samtliga semestrar åt att turista.
Bai Ziyue gjorde sin första utlandsresa som 22-åring. Efter det har hon ägnat samtliga semestrar åt att turista. Bai Ziyue gjorde sin första utlandsresa som 22-åring. Efter det har hon ägnat samtliga semestrar åt att turista. Bild: Yle/Björn Ådahl kvinna,Bai Ziyue

Liksom flertalet av kineserna har Bai inte hört talas om till exempel etisk turism. För bara några decennier sedan var Kina ett slutet land, och de flesta anser nu att det enbart är positivt att det överhuvudtaget har blivit möjligt att resa utomlands.

- Vi måste jobba alltför hårt. Här är livet långtråkigt, så jag vill uppleva nya saker alltid när jag har en möjlighet, säger Bai.

Sammanlagt gjorde kineserna hela 145 miljoner utlandsresor i fjol. För tre år sedan blev Kina det land därifrån mest turister strömmade ut i världen och sedan dess har försprånget framför tvåan och trean Tyskland och USA ökat snabbt.

Kultur intresserar, språkkunskaper begränsar

Nuförtiden reser yngre kineser främst individuellt, och de som har pengar tar sig till allt mer avlägsna mål i bland annat Afrika. De äldre generationerna föredrar däremot i regel gruppresor.

- Ungdomarna förstår engelska, så de klarar sig på egen hand. De är också skickliga på att använda sina smartmobiler som kan hjälpa dem på traven, konstaterar den 61-åriga pensionären Zhao Shuqing som själv pratar bara kinesiska.

Zhao Shuqing (i mitten) tycker om att resa tillsammans med goda vänner. I sin ungdom hade de inga möjligheter att lämna Kina.
Zhao Shuqing (i mitten) tycker om att resa tillsammans med goda vänner. I sin ungdom hade de inga möjligheter att lämna Kina. Zhao Shuqing (i mitten) tycker om att resa tillsammans med goda vänner. I sin ungdom hade de inga möjligheter att lämna Kina. Bild: Yle/Björn Ådahl kvinna,kvinnor,Zhao Shuqing

Zhao har deltagit i guidade gruppresor till fler än tio länder. Japan är hennes favorit.

- Så länge som jag har råd och min hälsa är god vill jag bekanta mig med seder och bruk i andra länder. Jag vill också se platser som är världsarv, berättar hon.

Städer översvämmas, ofantlig skala

I Kina finns det en hel del fina sandstränder som lockar stora mängder inhemska turister. När kineserna reser utomlands är de flesta därför inte i första hand intresserade av att besöka badorter.

Också kineserna uppskattar sandstränder. När de reser utomlands föredrar de ändå i allmänhet berömda städer och historiska sevärdheter.
Också kineserna uppskattar sandstränder. När de reser utomlands föredrar de ändå i allmänhet berömda städer och historiska sevärdheter. Också kineserna uppskattar sandstränder. När de reser utomlands föredrar de ändå i allmänhet berömda städer och historiska sevärdheter. Bild: Yle/Björn Ådahl turism,sandstränder,Strand,semester,Kina,kineser,asiater,Asien,kust,bad

I stället strömmar allt fler kineser till berömda metropoler såsom London och Paris. I dem använder de i genomsnitt mer pengar än turister från något annat land.

- Kineserna är förtjusta i europeiska städer med en lång historia. De tycker också om att köpa högklassiga varor, så städer där det finns exklusiva butiker är speciellt populära, berättar Kenneth Chan, vice verkställande direktör för resebyrån Tempustour.

Kenneth Chau säger att majoriteten av de kinesiska turisterna nuförtiden uppför sig bra. De som gör bort sig och skämmer ut Kina svartlistas av staten.
Kenneth Chau säger att majoriteten av de kinesiska turisterna nuförtiden uppför sig bra. De som gör bort sig och skämmer ut Kina svartlistas av staten. Kenneth Chau säger att majoriteten av de kinesiska turisterna nuförtiden uppför sig bra. De som gör bort sig och skämmer ut Kina svartlistas av staten. Bild: Yle/Björn Ådahl män,turism,resebyråer,Kenneth Chau

Resebyrån är den fjärde största i Kina. Sammanlagt arbetar drygt 80 000 människor för moderbolaget Tempus, och av dem har hela 20 000 i uppgift att ordna utlandsresor för kineser.

Irriterande vanor, nödvändig vägledning

Chan är medveten om att de kinesiska turisterna har skaffat sig ett tvivelaktigt rykte i många länder. Till exempel i Thailand anser lokalbefolkningen att kineserna är alltför högljudda och påträngande och att de inte följer regler och förordningar.

- Alla folk har olika vanor. Kineserna tycker till exempel om att röka överallt, och en del slänger skräp på marken. Det är inte bra, konstaterar Chan.

Samtliga resebyråer är nuförtiden förpliktade att ge vägledning åt turisterna i synnerhet när det är frågan om människor som aldrig förr har varit utanför Kina. Staten har också låtit trycka en pamflett där det görs klart vad man inte ska göra utomlands.

En karriär inom resebranschen attraherar främst unga kineser. Största delen av de 20 000 människorna som arbetar för Tempustour har själva rest utomlands.
En karriär inom resebranschen attraherar främst unga kineser. Största delen av de 20 000 människorna som arbetar för Tempustour har själva rest utomlands. En karriär inom resebranschen attraherar främst unga kineser. Största delen av de 20 000 människorna som arbetar för Tempustour har själva rest utomlands. Bild: Yle/Björn Ådahl arbete,Kina,turism,turistbranschen

Bättre förståelse, oroande framtid

Chan anser ändå att följderna av den kinesiska turismen i det långa loppet är positiva. Som exempel nämner han att turisterna hämtar hem intryck som de har fått i länder som är friare än det auktoritära Kina.

- Jag tror också att turisterna kan ha en inverkan på lokalbefolkningen. De lär känna varandra bättre än förr, så det är bra med tanke på den kulturella förståelsen, säger han.

Å andra sidan överbelastar de kinesiska turisterna redan infrastrukturen i många länder. Och det är bara en början, för i dag har inte ens 20 procent av befolkningen ett pass.