Hoppa till huvudinnehåll

Lägenheter finns att hyra i Hangö - men det gäller att vara tidigt ute och inte alltför kräsen

En nyckelknippe hänger i låset på en öppen dörr.
Efterfrågan på hyreslägenheter är stor under sommaren i Hangö. En nyckelknippe hänger i låset på en öppen dörr. Bild: Mostphotos/Deyan Georgiev studentbostäder,bostäder,lägenheter,bostadslån,bostadsköp,fastigheter,nycklar,dörrar,Bostadsbrist,studerande,hyresbostäder,Hyreshus,lås,hem,hus,rum,tamburer,hall,studentbostad

Vissa företag letar redan vid årsskiftet efter lägenheter åt sina säsongsarbetare. Om man vaknar upp först i maj kan det därför bli svårt att hitta just det boende man tänkt sig. Speciellt i juni och juli kan det hända att utbudet inte möter efterfrågan.

Det finns ändå hyreslägenheter att få om man inte är alltför petig, menar Sari Berndtsson, försäljningschef vid OPKK.

- Om man behöver en lägenhet till sommaren och börjar leta i maj så kan det vara svårt. Då kanske man måste nöja sig med något annat än man tänkt sig, säger hon.

Mås sitter på huvudet av en lejonstaty. I bakgrunden en strand och hav.
Vill man ha havsnära boende gäller det att vara ute i god tid. Mås sitter på huvudet av en lejonstaty. I bakgrunden en strand och hav. Bild: Nicole Hjelt / Yle måsar,Strand,Hangö,frihetsmonumentet i hangö

Under sommarmånaderna fylls Hangö av säsongsarbetare i behov av inkvartering. I en stad som i vanliga fall har drygt 8 500 invånare så märks den tillfälliga ökningen av invånare både i gatubilden och på hyresmarknaden. Såväl många företag som privatpersoner är på jakt efter sommarboende.

Berndtsson berättar att de vid OPKK hyr ut alla typer av lägenheter, men att företag som hyr för personal ofta är intresserade av tre- och fyrarummare eller egnahemshus. Hon säger att företagen vanligtvis planerar inkvartera tre till fyra personer i bostäderna.

Om man behöver en lägenhet till sommaren och börjar leta i maj så kan det vara svårt. Då kanske man måste nöja sig med något annat än man tänkt sig

- Nästan alla husbolag har vattenavgift per person i månaden. Därför frågar vi hur många som ska bo i lägenheten, förklarar hon.

Yle Västnyland skrev nyligen om ett fall där det var tänkt att upp till nio säsongsarbetare tillfälligt skulle dela på en trea.

Vill inte hyra åt restaurangpersonal

Kjell Dannberg, fastighetsförmedlare på Aktia fastighetsförmedling, bekräftar att hyreslägenheter är eftertraktade i Hangö.

- Det finns en stor efterfrågan, både på längre och kortare kontrakt, i synnerhet under sommarmånaderna.

Dannberg berättar att de främst tillfälligt hyr ut lägenheter som är till salu men inte har gått åt.

Till skillnad från Berndtsson upplever han att det finns en brist på hyresbostäder för säsongsarbetare.

Folk vid bardisken.
Hyresvärdar kan oroa sig för spring om nätterna ifall de hyr ut till restaurangpersonal. Folk vid bardisken. Krog,bardisk

Hans kunder vill ofta ha hyresgäster som åtminstone förbinder sig till lägenheten i ett år. Dessutom tror Dannberg att husbolagen kan vara restriktiva när det gäller restaurangpersonal.

- De är kanske inte så väldigt intresserade av att hyra åt restaurangpersonal då det är mycket spring nattetid, funderar han.

Berndtsson har också mött en gnutta motstånd hos kunderna.

- Visst funderar folk när vi meddelar att det är en restaurang som vill hyra, men vi har många storinvesterare som gärna hyr ut till säsongsarbetare, berättar hon.

Med storinvesterare avser Berndtsson personer som köper ett större antal lägenheter med syftet att hyra ut dem.

Staden hyr också ut

Det kan även löna sig att ansöka om stadens bostäder. Hangö stad äger och hyr 72 bostäder och bolaget Hangö Hyreshus Ab äger kring 270 ARA-hyresbostäder.

Det är alltså frågan om hyresbostäder som byggts med statligt stöd och ägs av kommuner, andra offentliga samfund och allmännyttiga samfund.

Bostadslösa och andra hushåll som är i brådskande behov av bostad och mindre bemedlade ges företräde till dessa, men ifall de står tomma kan de hyras ut till till exempel företag.

Det säger Christer Lindblom, bostadssekreterare vid Hangö stad. Han menar också att det i juni och juli tillfälligt kan vara tunnsått med hyresbostäder.

Letar redan vid årsskiftet

Sari Berndtsson håller ändå fast vid att det nog finns bostäder, även om det kanske inte alltid blir precis så som man tänkt sig.

- Åtminstone hittills har vi i stort sätt lyckats ordna lägenhet till alla, säger hon.

Först till kvarn gäller också på hyresbostadsmarknaden i Hangö.

Kvinna med ryggen mot kameran sitter på en sandstrand och ser ut över havet en varm sommardag.
Många tillbringar gärna sommarmånaderna i Finlands sydligaste stad. Kvinna med ryggen mot kameran sitter på en sandstrand och ser ut över havet en varm sommardag. Bild: Nicole Hjelt / Yle Hangö,Kvinna,hav,Strand

- Vissa företag börjar redan leta i december eller januari så då får de oftast det de önskar, berättar Berndtsson.

En del av företagen väljer också att hyra bostäderna några månader innan säsongen inleds, och någon månad efter säsongen, och är på så sätt intressantare för hyresvärden.

Det förekommer också att säsongsarbetare vill hyra lägenheter privat.

- Då är det vanligt att det är par som inte vill dela boende med andra eller en grupp vänner, säger Berndtsson.

Hyrorna varierar mycket beroende på område säger hon. Södra sidan om järnvägen är betydligt dyrare än den norra sidan.

- Men hyrorna börjar från tio euro per kvadratmeter, berättar Berndtsson.

Lediga bostäder i juli

En sökning på lägenheter till uthyrning på Oikotie, en webbplats för bostadsannonser, visar att det den 4 juli åtminstone finns 16 bostäder av olika storlek till uthyrning. En del kan ändå klassas mera som lyxboende än en tillfällig lya för en ung sommararbetare.

I den slutna Facebookgruppen Hangö Bostadsmarknad - Hangon Asuntomarkkinat har också flera annonserat om lediga lägenheter under de de senaste veckorna.
I Facebookgruppen är ändå en del av annonserna för bostäder som hyrs ut för enstaka dagar och veckoslut.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland