Hoppa till huvudinnehåll

Merkels överenskommelse med CSU sätter tyska socialdemokrater på pottan

SPD ordförande Andrea Nahles.
Inte så fort, tänker kanske SPD:s ordförande Andrea Nahles här. Förbundskansler Angela Merkel må ha lugnat sin inrikesminister Seehofer men nu måste hon övertala de socialdemokratiska regeringskollegorna. SPD ordförande Andrea Nahles. Bild: EPA/Clemens Bilan Andrea Nahles

Arbetsron inom den tyska regeringen är igen allvarligt hotad. Att de två kristdemokratiska systerpartierna CDU och CSU har kommit överens hur man ska gå vidare i flyktingpolitiken leder nu till nya problem. Socialdemokraterna är mer än kritiska till överenskommelsen.

Nach dem Spiel ist vor dem Spiel. Efter matchen är före matchen – lyder en av de mest kända tyska fotbollsvisdomarna, myntat av landslagstränaren Sepp Herberger som ledde Tyskland till VM-guld år 1954.

Under VM-sommaren 2018 går den här visdomen också mycket bra att omsätta på förbundskansler Angela Merkel och hennes försök att hålla sin koalitionsregering kvar i turneringen.

Efter flera veckor av bitter strid mellan Merkels CDU och det bayerska systerpartiet CSU kunde man i måndags komma överens om åtgärder som ska minsta på antalet flyktingar som kommer till Tyskland.

En överenskommelse som enligt partern, dels ska beakta CSU:s krav på striktare kontroller och avvisningar vid gränserna och dels Merkels krav om öppna gränser och samarbete med andra EU-länder.

Men knappt hade det kristdemokratiska jublet över kompromissen ebbat ut, innan Merkel stod inför nästa problem.

De så kallade transitcenter som man nu vill upprätta vid gränsen mot Österrike har tidigare varit ett rött skynke för de socialdemokratiska regeringskumpanerna.

Dags alltså för nästa svåra match.

Angela Merkel i diskussion med Andrea Nahles.
De två kvinnorna som leder Tyskland: evighetsmaskinen Merkel och SPD:s första kvinnliga ordförande Andrea Nahles. Angela Merkel i diskussion med Andrea Nahles. Bild: EPA/Clemens Bilan Angela Merkel,Andrea Nahles

SPD lär komma att protestera

Från socialdemokratisk sida välkomnade partiledningen under natten mot tisdagen att det har kommit till en överenskommelse mellan kristdemokraterna.

Samtidigt konstaterade man ändå att det är vissa frågor som måste klargöras innan man tar ställning till planerna kring transitcentren.

– Det finns nu en hel del frågor vi måste få svar på och att fatta ett beslut kommer att ta tid, konstaterade SPD-ordföranden Andrea Nahles.

Det här är ändå mycket försiktigt uttryckt, med tanke på att socialdemokraterna år 2015 över så gott som hela partilinjen motsatte sig de här centren.

Bland motståndarna fanns bland andra den dåvarande partiledaren Sigmar Gabriel och den nuvarande utrikesministern Heiko Maas.

Redan nu hörs många kritiska röster från partifältet och man poängterar att transitcentren inte finns med i det regeringsprogram man har kommit överens om.

Från partiledningen betonar man dessutom att de transitcenter man nu planerar inte har mycket gemensamt med de planer som existerade år 2015, även om inrikesminister Horst Seehofer gärna hävdar det motsatta.

Många socialdemokrater ifrågasätter också förbundskansler Merkels hållning i hela konflikten om flyktingarna

Ett av SPD:s första och främsta krav kommer alltså att vara att få till stånd ett namnbyte på centren.

Många socialdemokrater ifrågasätter också förbundskansler Merkels hållning i hela konflikten om flyktingarna.

SPD har hela tiden ställt sig bakom Merkel i hennes kamp för europeiska lösningar i flyktingfrågan, men då det gäller att hålla ihop de egna kristdemokratiska leden går hon med på överenskommelser där SPD nu sitter med Svarte Petter på hand.

Vill undvika nyval?

För socialdemokraterna kan situationen därför leda till ny oro inom partiet.

Då man inom SPD redan under våren hade enorma problem att bestämma om partiet överhuvudtaget ska gå med i Merkels regering, kan läget nu igen leda till partiinterna strider.

Att socialdemokraterna nu skulle ställa till med storbråk och eventuellt hoppa av regeringen är därför ändå inte att vänta

Men samtidigt är socialdemokraternas möjligheter och vilja att vända sig mot förbundskanslern relativt begränsade.

Att socialdemokraterna nu skulle ställa till med storbråk och eventuellt hoppa av regeringen är därför ändå inte att vänta. De senaste opinionsmätningarna talar för att man vill undvika nyval.

I de senaste opinionsmätningarna ligger SPD på för partiet katastrofala 17 till 18 procent, så ett möjligt nyval är det sista många inom partiet nu önskar sig.

Oro i grannlandet

Om socialdemokraterna togs på säng av kristdemokraterna så gäller samma sak också för grannlandet Österrike.

Man säger sig ha varit i kontakt med såväl Merkel som Seehofer i frågan, men hur de tyska planerna på avvisningar ska gå till har man inte fått några förklaringar kring.

– Vi är förberedda att vidta egna åtgärder så att inte Österrike och österrikarna hamnar i kläm, sade förbundskansler Sebastian Kurz vid regeringens presskonferens igår kväll.

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz i samtal med sin tyska motsvarighet Angela Merkel.
Angela Merkel måste inte bara hålla sina regeringskamrater nöjda, också Österrikes högerorienterade statschef Sebastian Kurz är en viktig spelare i den tyska krisen. Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz i samtal med sin tyska motsvarighet Angela Merkel. Bild: EPA/Stephanie Lecocq Angela Merkel,Sebastian Kurz

I praktiken skulle det här sannolikt betyda ett stopp för flyktingar vid gränsen mot Italien.

I Österrike finns en stor rädsla för att flyktingarna strandar i landet om Tyskland nu börjar stoppa och avvisa.

– Någon överenskommelse med den tyska regeringen har vi alltså inte. Jag har också svårt att se hur man i Tyskland tänker sig att en sådan överenskommelse skulle se ut om den inte ska ha nackdelar för Österrike, säger inrikesministern Herbert Kickl.