Hoppa till huvudinnehåll

Vi köper allt mer importerat bröd - men på sommaren stöder många det lokala bageriet

Importen av bageriprodukter ökar i Finland. Men finländarna är fortsättningsvis rätt lojala mot de finländska bagerierna och väljer i tre fall av fyra inhemska alternativ.

Årligen äter vi finländare närmare 50 kilogram bageriprodukter per person. En fjärdedel av dem är tillverkade utomlands.

Det här påverkas bland annat av att det har blivit allt vanligare att matbutikerna gräddar eget bröd, som ofta har sitt ursprung i andra länder.

En man sätter in förgräddat bröd i ugnen i en matbutik.
Det är allt vanligare att matbutiker gräddar bröd på plats. En man sätter in förgräddat bröd i ugnen i en matbutik. Bild: Yle/Christoffer Westerholm Västnyland,Ekenäs,bröd,S-market

Den naturliga tillväxten på hemmamarknaden är liten och det inverkar också på utbudet av inhemska bageriprodukter.

"Brödet ska vara inhemskt" - så här tycker Ekenäsborna

En kvinna som ler framför en bröddisk i en matbutik.
Susanna Virtanen En kvinna som ler framför en bröddisk i en matbutik. Bild: Yle/Christoffer Westerholm Västnyland,Ekenäs,susanna virtanen

Jag försöker alltid se efter att brödet är från Finland. Men ibland kan det vara svårt att veta varifrån det kommer― Susanna Virtanen
En äldre kvinna i en matbutik.
Berit Falck En äldre kvinna i en matbutik. Bild: Yle/Christoffer Westerholm Västnyland,Ekenäs,berit falck

Visst måste man kolla varifrån brödet kommer, men ibland köper man det som är billigare och då tar man inte Backers― Berit Falck
En man i en matbutik.
Kim Karlsson En man i en matbutik. Bild: Yle/Christoffer Westerholm Västnyland,Ekenäs,kim karlsson

Det är jätteviktigt att brödet är tillverkat i Finland. Men jag brukar inte läsa så noga på förpackningarna och för det mesta är det min fru som sköter inköpen― Kim Karlsson
En kvinna i en matbutik.
Maila Toivio En kvinna i en matbutik. Bild: Yle/Christoffer Westerholm Västnyland,Ekenäs,maila toivio

Helst ska brödet vara från Ekenäs eller från det här området. Då vet man var det är bakat och nästan vem som har bakat det― Maila Toivio

Stort intresse för närproducerat

Olle Lindholm äger bageriet Backers Baker i Pojo tillsammans med sin fru Diana Lindholm. Han tycker att finländarna överlag är lojala mot inhemska livsmedelsförestag.

- Det finns ett stort intresse för att det ska vara inhemskt. Sedan är det inte alltid man väljer det inhemska om det finns billigare alternativ. Men i runda slängar tycker jag finländare är väldigt lojala.

En man bakar rågbröd i ett bageri.
Olle Lindholm bakar rågbröd. En man bakar rågbröd i ett bageri. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,bröd,Bageri,bageriindustri,livsmedel,backers bakers

Olle Lindholm har varit bagare i 45 år. Bageriföretaget Backers Baker grundades år 1996 i Ekenäs. För några år sedan flyttade det till sin nuvarande plats i Bollstad i Pojo.

Det finns ungefär 680 bagerier i Finland och de sysselsätter runt 7 500 personer. Bageriindustrins affärsmiljö är utmanande, speciellt för de små bagerierna och konditorierna.

Priskonkurrensen inom handeln är hård och allt fler bageriprodukter importeras från utlandet.

Olle Lindholm upplever ändå att intresset för inhemska produkter har ökat, bland annat tack vare olika närmatsevenemang.

I Västnyland ordnar organisationen Slow Food till exempel flera olika evenemang med fokus på närproducerad mat.

Fakta om bageribranschen

  • Finländarna äter i genomsnitt 41 kilogram matbröd per person och år.
  • Utöver det äter vi cirka sju kilogram kaffebröd och konditoriprodukter och cirka nio kilogram salta bageriprodukter varje år.
  • Importens andel av konsumerat matbröd utgjorde 15 procent år 2016.
  • År 2016 exporterades bageriprodukter för ett värde på 60,2 miljoner euro.
  • Importens andel av bageriprodukter uppgick år 2016 till 225,3 miljoner euro.
  • Det finns runt 680 bagerier i Finland.
  • Bagerierna sysselsätter cirka 7 500 personer på heltid.
  • År 2016 grundades 65 nya bagerier och 62 bagerier lade ner sin verksamhet. Nio bagerier gick i konkurs.
  • År 2016 omsatte bageriindustrin 1 084 miljoner euro. Det motsvarar 10 procent av hela livsmedelsindustrins omsättning.

Bageriet går på högvarv på sommaren

Sommaren är dessutom den bästa tiden då folk satsar på lite dyrare bröd än vanligt, säger Lindholm.

- Många väljer små bagerier när de har fester och sommaren är överlag vår bästa tid. Då har vi mest kunde här i våra knutar. Det är mycket mänskor i gång från Hangö till Kyrkslätt och till och med Helsingfors.

Han tycker att de stora bagerierna är de största konkurrenterna. Det är svårt att få synlighet för de små bageriernas produkter i det jättelika utbudet på brödhyllorna.

Speciellt i huvudstadsregionen är det extremt svårt att synas bland alla alternativ.

- En utmaning är att hinna marknadsföra oss och berätta att vi finns till, säger han.

Mindre byråkrati efterlyses

För ett litet bageri är ekonomin också en ständig utmaning. Backers Bakers använder alltid inhemska och ekologiska råvaror och det innebär att kostnaderna blir högre.

Samtidigt tampas bageriet med samma utmaningar som många andra små företag, säger han.

- Kanske staten kunde vara lite mera lyhörd för oss små företagare i livsmedelsbranschen. Det borde inte vara så byråkratiskt när vi behöver hjälp. Och det skulle vara fint om vi fick lite mera respons om att vi är viktiga för vårt land.


Läs också