Hoppa till huvudinnehåll

Bokförlaget Scriptum lägger ner verksamheten

massor av böcker i en bokhylla, fullproppat
massor av böcker i en bokhylla, fullproppat Bild: Yle/Anna Björkqvist Emmaus (organisation),böcker,bokhyllor,Västnyland,Ekenäs,emmaus-westervik

Det finlandssvenska bokförlaget Scriptums ägare har beslutat avyttra verksamheten. Scriptum i sin nuvarande form läggs ner.

Men det betyder inte att Scriptums 31-åriga historia är slut - förlagsverksamheten övergår till företaget Boklund, som ägs och drivs av Anna-Lena Palomäki.

De fasta kostnaderna är för stora och utgivningen för liten i dagsläget. Därför har Scriptums bolagsstämma beslutat att avyttra verksamheten.

De största ägarna är Svensk-österbottniska samfundet, med 70 procent, och Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur (Söfuk) med 20 procent.

- Det är problematiskt för en stiftelse som Svensk-österbottniska samfundet att understöda och äga ett enskilt förlag, säger preses Kjell Herberts på Svensk-österbottniska samfundet.

För Söfuks del är problematiken ännu tydligare - samfundet ägs av kommunerna och det blir problematiskt att med skattemedel hålla ett enskilt förlag flytande.

Kjell Herberts ser ändå positivt på den österbottniska bokutgivningen.

- Nu kan vi från stiftelsens sida understöda författare oavsett vilket förlag de är knutna till.

Boklund tar över förlagsverksamheten

De senaste åren har Bo Kronqvist fungerat som arbetande styrelseordförande för Scriptum. Han vill nu med ålderns rätt trappa ner.

- Det skulle ju vara tragiskt om hela verksamheten stod och föll med en person som vill trappa ner, i det här fallet jag. Därför är jag väldigt glad att vi har kommit fram till den här lösningen med Boklund, säger Kronqvist.

- Vi lär inte hitta nån lika energisk som vill fortsätta det arbete Bo har gjort helt utan ersättning, konstaterar Herberts.

Förlagsverksamheten övergår till företaget Boklund, som arbetar med bokutgivning åt små förlag.

- För författarna blir det ingen förändring, säger styrelseordförande Bo Kronqvist.

Anna-Lena Palomäki omgiven av bokhyllor.
Anna-Lena Palomäki driver företaget Boklund. Anna-Lena Palomäki omgiven av bokhyllor. Bild: YLE/Roger Källman bokhandel,anna-lena palomäki

- Bokbranschen ändras hela tiden, därför är det klart att också Scriptum behöver utvecklas, säger Anna-Lena Palomäki.

- Det här är ett vägskäl för Scriptum och det innebär stora kreativa möjligheter, säger Bo Kronqvist.

Namnet Scriptum ska finnas kvar, men det är ännu oklart i vilken företagsform under Boklund det sker.

Detaljer kring detta presenteras i september.