Hoppa till huvudinnehåll

Det förgiftade brittiska paret hanterade "kontaminerat föremål" - Storbritannien riktar nya anklagelser mot Ryssland

Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid.
Den brittiska inrikesministern Sajid Javid ryter till mot Ryssland. Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid. Sajid Javid,Storbritannien

Det förgiftade paret i Amesbury i Storbritannien utsattes för nervgiftet Novitjok efter att ha hanterat ett "kontaminerat föremål", uppger polisen.

Paret kollapsade utanför ett hus i Amesbury, som ligger 11 kilometer norr om Salisbury, där den ryska ex-spionen Sergei Skripal och hans dotter drabbades av nervgiftet.

Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid riktar hårda anklagelser mot Ryssland, som tidigare beskyllts för förgiftningen av Skripal och hans dotter. Utredningen av fallet Skripal pågår fortfarande.

- Ryssland använder Storbritannien som avstjälpningsplats för sitt gift, säger Javid.

I ett uttalande till det brittiska parlamentet kräver Javid att "den ryska staten träder fram och förklarar vad det är som har pågått".

- Det är totalt oacceptabelt att vårt folk blir oavsiktliga och avsiktliga måltavlor.

"Bara spekulation"

Ryssland uppger att den brittiska premiärministern Theresa Mays regering utsätter dem för ett "helvete".

En talesman för den ryska ambassaden i Storbritannien kallar alla anklagelser mot Ryssland "bara spekulation".

Poliser utanför baptisternas samlingslokal i Amesbury på onsdagen.
Poliser utanför baptisternas samlingslokal i Amesbury på onsdagen. Bild: AFP / Lehtikuva Novitjok nervgift,Amesbury

Enligt talesmannen har Storbritanniens regering inte varit i kontakt med dem om incidenten.

- London gör allt i sin makt för att förvirra och skrämma upp sina egna medborgare i stället för att erbjuda uppriktigt samarbete.

Paret i kritiskt tillstånd

Ungefär 100 personer från Storbritanniens antiterrorpolis samarbetar med polisen i Wiltshire för att undersöka incidenten.

Enligt chefen på Salisburys distriktssjukhus mår paret "mycket dåligt" och befinner sig fortfarande i kritiskt tillstånd.

I polisens uttalande uppger man att undersökningar visar att paret hanterade ett "kontaminerat föremål" vilket ledde till att de utsattes för nervgiftet.

I nuläget tyder polisundersökningen på att det har rört sig om en förseglad behållare eftersom Novitjok bryts ned i naturen.

Myndigheterna anser att fallet i Amesbury betraktas som efterverkan efter Skripal-incidenten i mars.

Polisen kan dock inte bekräfta om det rör sig om en ny sats av nervgiftet eller om det är samma som användes mot Skripal.

Källor: BBC, The Guardian

Läs mera:

Oro i Storbritannien: Hur kom paret i Amesbury i kontakt med nervgiftet Novitjok?

På onsdag kväll bekräftade brittisk polis att ett brittiskt par som nu vårdas för livshotande skador på sjukhuset i Salisbury har utsatts för samma nervgift som Skripals. Högsta prioritet är nu att etablera hur det här paret har kommit i kontakt med nervgiftet Novitjok.

Läs mera:

Julia Skripal: Att återhämta sig har varit en långsam och smärtfull process

Julia Skripal och hennes far, den före detta ryska agenten Sergej Skripal, utsattes för ett mordförsök i Salisbury för snart två månader sedan. Att återhämta sig från nervgiftet har varit tungt.