Hoppa till huvudinnehåll

Eveliina Piippos målsättningar efter de första lägren med skidlandslaget: ”Junior-VM i Lahtis väcker inte likadana feelingar som att få vara med i Seefeld”

Eveliina Piippo var näst snabbast efter Kerttu Niskanen under den första dagen i Aateli Race i Vuokatti.
Eveliina Piippo var näst snabbast efter Kerttu Niskanen under den första dagen i Aateli Race i Vuokatti. Eveliina Piippo var näst snabbast efter Kerttu Niskanen under den första dagen i Aateli Race i Vuokatti. Bild: Yle Eveliina Piippo

Det finländska skidlandslaget förbereder sig för en ny säsong med delvis nya krafter. Landslaget har en ny tränarstab och en del nya idrottare har ersatt äldre som lagt av. Yngst i laget är 19-åriga Eveliina Piippo som går en spännande säsong till mötes.

För Eveliina Piippo har den här sommaren skiljt sig från tidigare somrar.

För första gången har hon fått träna regelbundet med landslaget, med världsåkare som Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen.

– Det ger mer självsäkerhet. Det ger mycket när man ser på varje läger var världstoppen går, berättar Piippo för Yle Sporten.

– Man måste bara hålla huvudet kallt och tänka på var min nivå är. Jag behöver inte ännu vara lika bra som alla andra här. De andra har också sina svagheter och styrkor, ingen är bra på allt, fast de är jättebra jämfört med mig.

Har tränat lugnare än tidigare

19-åriga Piippo har under sina tidigare somrar tränat riktigt hårt. Stundvis har hälsobekymmer satt käppar i hjulen för utvecklingen.

Eveliina Piippo intervjuas i Vuokatti.
Eveliina Piippo intervjuas i Vuokatti. Eveliina Piippo intervjuas i Vuokatti. Bild: Yle Eveliina Piippo

Den här sommaren har hon försökt göra saker lite annorlunda.

– Jag har varit kanske lite smartare. Jag brukar vara sådan att jag inte vilar utan försöker bara komma i kapp världseliten genom att träna.

– I år har jag tagit det lite lugnare. Det känns som att jag inte har kommit i gång ännu, men så småningom…

Andra säsongen i världscupen

Förra vintern tog Piippo sina första värdscuppoäng med en 28:e plats i Lahtis. De första poängen kom på den sämre av hennes tekniker, det vill säga klassiskt.

Eveliina Piippo, Ruka 2017.
Piippo i världscupdebuten i Ruka i november 2017. Eveliina Piippo, Ruka 2017. Bild: Yle / Tomi Hänninen Eveliina Piippo

Världscupdebuten gjorde Piippo i Ruka i fjol och sammanlagt fick hon ställa upp i fyra deltävlingar. Nästa vinter kommer världscupstarterna med stor sannolikhet att bli betydligt fler.

– Vi får hoppas det! Allt måste gå som planerat och jag vet att jag har många steg att ta för att nå nivån som krävs för att kunna tävla (regelbundet) i världscupen.

– Även om jag skulle vara så bra (redan nästa vinter) vill jag själv också fokusera på träning, så jag kommer inte att vara med varje veckoslut. Jag hoppas att jag är i tillräckligt bra form för att få komma med i de tävlingar jag vill vara med i.

Vill komma in bland de 15 bästa

För tillfället är distansloppen med fri skidteknik Piippos bästa distanser. Sprintegenskaperna och den klassiska tekniken står i fokus i sommarträningen.

– Jag skulle vilja vara med även på några klassiska race. Jag tror att det är helt möjligt på distanslopp.

För att Piippo ska vara nöjd efter säsongen 2018-2019 ska det ha gått undan i världscupen - åtminstone på paraddistanserna.

– Nog ska jag placera mig bland de 15 bästa i världscupen, flera gånger.

Tänder inte på junior-VM på hemmaplan

I fjol blev Piippo knappt utanför medaljpositionerna i junior-VM i Goms trots att hon imponerade stort i stafetten med tävlingens snabbaste etapptid på ankarsträckan.

Nästa vinter är hon är fortfarande junior och yngst i Finlands åtta damer starka landslag. Det hindrar inte henne från att försöka ta en plats i truppen som tävlar i seniorernas VM i Seefeld i februari.

– Junior-VM i Lahtis väcker inte likadana feelingar som att få vara med i Seefeld. Det är nog målet att få vara med där, slår Vuokattibon fast.

De åtta längdåkarna i Finlands damlandslag är Anne Kyllönen, Johanna Matintalo, Laura Mononen, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Riitta-Liisa Roponen, Eveliina Piippo och Susanna Saapunki.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport