Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Botnät bakom hatet mot fotbollspelaren Jimmy Durmaz

Jimmy Durmaz.
Jimmy Durmaz fick ta emot hat men också mycket pepp efter Sveriges förslut mot Tyskland. Jimmy Durmaz. Bild: imago/Alex Nicodim/All Over Press Jimmy Durmaz

Enligt Sveriges radio var det botar och inte människor som drog igång hatet mot landslagsspelaren Jimmy Durmaz efter Sveriges förlust i fotbolls-VM.

Efter Sveriges förlust mot Tyskland under midsommarhelgen blev den svenska spelaren Jimmy Durmaz utsatt för hatiska och rasistiska kommentarer på Instagram.

I svenska medier talades det om en ”hatstorm” mot Durmaz. Många internationella medier rapporterade också om fallet och de polisanmälningar och manifestationer mot rasism det ledde till.

Svenska Yle skrev till exempel om Jimmy Durmaz känslosamma tal under landslagets fotbollsträning några dagar senare.

Botnät inblandat

Sveriges radio har ändå pratat med Per Ödling, professor i telekommunikation vid Lunds universitet, som i efterhand har kollat närmare på kommentarerna.

Tillsammans med en kollega har Ödling med hjälp av datorprogram gått igenom de ungefär 39 000 kommentarer som fortfarande finns kvar,

Dessutom har de analyserat tillvägagångssättet bakom uppskattningsvis 800 – 1 000 kommentarer som publicerades och sedan snabbt försvann igen.

Någon person eller organisation tycker att det finns en chans att sprida intrycket av att Sverige är rasistiskt― Per Ödling till Sveriges radio

– De som har försvunnit är delvis kommentarer från tonåringar och andra som har insett att de gjort något olagligt, eller insett att det ser dumt ut och att de blir uthängda som årets rasist, säger Per Ödling till SR.

Men han bedömer att det inte är troligt att enskilda personer står bakom alla de raderade kommentarerna. Enligt honom har det skett för snabbt och organiserat, vilket tyder på att ett botnät, alltså datorstyrda konton, står bakom meddelandena.

– Någon person eller organisation tycker att det finns en chans att sprida intrycket av att Sverige är rasistiskt. Så man har gått in och hatat, och så fort stormen fått fart och innan någon hunnit analysera det har man gått ut igen, säger Ödling.

Han kritiserar medierna som spred uppgifterna om en hatstorm och anser att journalister borde använda sig av bättre analysverktyg för att kunna skilja fejkkonton från riktiga.

Hat och homofobi förekommer

Den svenska journalisten och debattören Jack Werner har på sin blogg analyserat 3 000 kommentarer från Durmaz Instagram.

Kommentarerna laddades ner några dagar efter fotbollsmatchen, vilket innebär att en del kommentarer hade hunnit försvinna.

Genom närläsning har han kommit fram till att Durmaz utsattes för hundratals, om inte tusentals, hatiska kommentarer. Enligt Werner förekommer det sexism och homofobi särskilt i de första 1 000 kommentarerna.

Werner uppskattar att ett 30-tal kommentarer kan definieras som rasistiska och säger att de konton som skrivit kommentarerna verkar vara autentiska.

Källor: Sveriges radio

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes