Hoppa till huvudinnehåll

Frissa orsakade ung kund kemisk brännskada i hårbottnen - fick inget straff

Hårfärgning
Kunden fick en kemisk brännskada av tredje graden. Hårfärgning Bild: EPA/REMKO DE WAAL färgning av hår

En frisör använde hårfärg oaktsamt och orsakade en kemisk brännskada i en ung kunds hårbotten.

En 15-åring besökte för ett par år sedan en hårfrisör på en ort i Västnyland för att färga sitt hår. Frissan lade färgmedlet i håret, knäppte på värmen och lämnade sedan kunden för en stund.

När frissan efter omkring fem minuter kom tillbaka sved kundens hårbotten och håret rykte.

Kampaamotuoli parturi-kampaaja
Frisören lämnade flickan ensam för att göra andra saker i en annan del av salongen. Kampaamotuoli parturi-kampaaja Bild: Henrietta Hassinen / Yle Skönhets- och frisersalonger,barberar,damfrisörer,frisör (grundexamen inom hårbranschen),herrfrisörer,yrken,yrkesutbildning,mervärdesskatt,ekonomi

Frissan tvättade då håret och flickan gick sedan hem.

Hud och hår lossnade

På kvällen klarnade det hur allvarligt flickans hårbotten var skadat.

Flickan och hennes mamma märkte att hårbottnen var röd.

Efter en och en halv vecka och några läkarbesök så lossnade en cirka tio kvadratcentimeter stor bit hud med hår från huvudets bakdel.

Enligt ett läkarutlåtande var det frågan om en kemisk brännskada av tredje graden.

Jorvin sairaalan sisäänkäynti Espoossa.
15-åringen besökte Jorvs sjukhus för vård. Jorvin sairaalan sisäänkäynti Espoossa. Bild: Yle Jorv sjukhus,ingångar

Flickan sökte vård vid hälsocentralen, på Raseborgs sjukhus och vid brännskadeavdelningen på Jorvs sjukhus. En hudtransplantation diskuterades men flickan och modern beslutade att det inte behövdes.

Frissan bestred i rätten att det var frågan om vållande av skada. Hon ansåg inte att skadan var så allvarlig som den 15 år gamla flickan och hennes familj hävdade.

Värme förstärker och försnabbar kemiska processer― Vittne som representerade hårfärgsbolaget i rätten

Frissan berättade att hon aldrig tidigare haft likadana problem med färgningar trots att hon är van vid att göra sådana.

Rätten tog ställning till två faktorer som var av betydelse i fallet: användningen av värme vid färgningen och kundens unga ålder.

Extra värme är en extra risk vid hårfärgning

Frissan använde två olika färgprodukter när skadan uppstod. Den ena hårfärgen behöver enligt instruktionerna ingen tilläggsvärme. På den andra står det att tilläggsvärme inte ska användas för att försnabba processen.

Tingsrätten hörde ett vittne som representerade hårfärgsbolaget. Han berättade i rätten att värme förstärker och försnabbar kemiska processer.

En bild på redskap som frisören använder. Hårtork, locktång och snoddar.
Frisören använde värme för att försnabba hårfärgningen. Frissan säger att det är kutym i branschen. En bild på redskap som frisören använder. Hårtork, locktång och snoddar. Bild: Mostphotos / lev dolgachov värme,frisör (grundexamen inom hårbranschen),apparat,Skönhets- och frisersalonger,Dryer,Curler,Hårtork,Locktång,frissa

Det finns enligt vittnet alltid en risk för komplikationer när man använder hårfärg men den risken går att kontrollera om man inte använder extra värme.

Frissan tyckte att man i branschen i allmänhet brukar använda värme för att snabba upp processen. Hon sade att hon också i sin yrkesskola lärt sig att det är okej.

Unga ska inte använda hårfärg

Vittnet från hårfärgsbolaget berättade också varför det på färgförpackningen står att det är förbjudet att använda färgen för barn under 16 år.

Ålderhränssymboler
Vissa kosmetiska produkter har en åldersgräns för att skydda unga personer som kan vara mer känsliga för vissa ämnen. Ålderhränssymboler Bild: Yle meku

Det beror på bestämmelser från EU. De i sin tur beror enligt hans bedömning på att en ung människa kanske inte kan bedöma riskerna.

En ung människa är också känsligare för olika ämnen.

Rätten: Frisören var inte tillräckligt försiktig

Tingsrätten tyckte sist och slutligen att frissan hade slarvat med att följa instruktionerna.

Men det fanns lindrande omständigheter.

Rätten ansåg att det inte går att utesluta att värme allmänt används i branschen vid hårfärgning så som frissan berättade.

Frisören hade inte jobbat länge i branschen, endast ett par år. Hon berättade att hon aldrig tidigare haft likadana problem med färgningar trots att de är vanliga.

Hade frissan stannat vid flickan och genast märkt när något gick fel, skulle den kemiska brännskadan sannolikt inte ha uppkommit

Flickan hade också tidigare färgat sitt hår sex eller sju gånger. Hon hade då gjort det själv med produkter som säljs i affärer.

På grund av att kunden hade färgat håret tidigare så kunde inte rätten utesluta att det inte fanns kvar rester av andra färgkemikalier i hennes hår.

Resterna kan ha reagerat med de nya färgämnena och därmed lett till brännskadan. Flickan sade dock att det var över ett år sedan hon senast färgat håret.

En bild på burkar med hårfärg som står uppradade på hyllor. På burkarna finns människor med svallande hår och längst ner står runga burkar som är turkosa och svarta.
Flickan hade tidigare färgat sitt hår med hårprodukter som man kan köpa i butikerna. Produkterna på bilden är inte kopplade till fallet. En bild på burkar med hårfärg som står uppradade på hyllor. På burkarna finns människor med svallande hår och längst ner står runga burkar som är turkosa och svarta. Bild: Mostphotos Hårfärg,Hårfärgning,hår,håret,L'Oréal,affärer,kosmetiska produkter,skönhetsvård,Skönhets- och frisersalonger,Hårfärg,Garnier

Rätten tyckte hur som helst att frissan inte borde ha lämnat 15-åringen utan uppsikt och gått till en annan del av salongen för att sköta andra sysslor.

Hade frissan stannat vid flickan och genast märkt när något gick fel, skulle den kemiska brännskadan sannolikt inte ha uppkommit.

Frissan sade sig inte känna igen någon åldersgräns för hårfärgning utan hon trodde det handlade om en rekommendation.

Frissan betalar tusentals euro i ersättningar

Rätten dömde frissan för vållande av personskada.

Straffet är enligt lagen böter eller högst sex månader fängelse.

Västra Nylands tingsrätt dömde inte frissan till något straff alls trots att skadan och faran var märkbar ur flickans synvinkel.

Det motiverade rätten med frissans korta erfarenhet i yrket och den allmänna praxisen i branschen. Det skulle också enligt rätten bli orimligt för frissan om hon utöver ersättningarna fick ett regelrätt straff.

Frissan skulle ändå betala märkbara ersättningar.

En domarkluba på 50-eurossedlar.
En domarkluba på 50-eurossedlar. Bild: Copyright: Andrey Popov domstolar,böter,straff,euro,pengar,Ordförandeklubba,domar,rättegång,klubba

Som ersättning till flickan och hennes familj dömdes frissan att betala 3 000 euro för sveda och värk, 1800 euro för bestående men, 2 000 euro för mammans uteblivna löner och resekostnader under dagarna de besökte sjukhuset samt några mindre summor.

Frissan står också för flickans rättegångskostnader, cirka 3 000 euro.

Läs också