Hoppa till huvudinnehåll

Maradona rasande efter Englands avancemang: Ett monumentalt rån och fatalt misstag

Fotbollslegenden Diego Maradona slår ut med armarna mot skyn.
Diego Maradona har satt färg på VM – utanför planen. Fotbollslegenden Diego Maradona slår ut med armarna mot skyn. Bild: All over press. Diego Maradona,fotboll,FIFA:s fotbolls-VM 2018

Fotbollsvärlden kokar efter Englands straffvinst i åttondelsfinalen mot Colombia i VM. I England kokar man av glädje och segeryra. I Colombia av ilska. Föremål för ilskan är domaren Mark Geiger som anses ha uppträtt partiskt i matchen. Men Fifa tillbakavisar kritiken.

Man beskyller domaren Mark Geiger för att ha favoriserat England. Harry Kane fick en straff med sig i andra halvlek, vilken han utnyttjade genom att ge England ledningen med 1-0.

Colombia kvitterade dock matchen på tilläggstid, men förlorade sedan på straffar.

I Colombia hade man svårt att svälja förlusten.

– Domaren störde oss mycket. I 50-50 lägen favoriserade han alltid England. Det läget störde. Han uppträdde inte på samma sätt gentemot bägge lagen. Han tog alltid parti för England. Det är skamligt att sådant här inträffar i åttondelsfinal i VM, förargas Colombias Radamel Falcao.

Maradona: Borde inte ha fått döma matchen

Även fotbollslegendaren Diego Maradona är arg. Enligt honom borde Englands Harry Kane inte fått straff med sig i den andra halvleken då han regelvidrigt stördes av Carlos Sanchez. Maradona beskyller domaren Mark Geiger för att ha favoriserat engelsmännen.

En amerikan, vilket sammanträffande― Maradona om domaren Mark Geiger

– Idag bevittnade jag ett monumentalt rån på fältet, ett fatalt misstag för ett helt land, sade Maradona i venezuelansk TV, rapporterar Skysports.com.

– Här har vi en gentleman som bestämmer, en domare som, ifall du googlar honom, inte borde ges en match av den här omfattningen. Geiger, en amerikan, vilket sammanträffande, ironiserar Maradona.

Kritiserar Fifa, som slår tillbaka

I samma veva slänger Maradona en känga åt Fifas domarkommitté för att ha låtit Geiger döma matchen.

– Jag är bara ledsen för hela det colombianska folket, säger Maradona.

Fifa å sin sida tillbakavisar skarpt kritiken:

– Fifa är väldigt ledsen för att läsa sådana utläggningar av en spelare som har skrivit historian för vårt spel, säger man i ett pressmeddelande.

Det var inte första gången detta VM som Maradona haft en dispyt med Fifa. Efter legendens tvivelaktiga beteende i gruppsegern över Nigeria straffades Maradona av fotbollsförbundet.

Maradona är bland annat känd som den spelare som fick hjälp av en hand då han gjorde ett mål mot just England i fotbolls-VM 1986. Målet har senare blivit känt som målet av "Guds hand".