Hoppa till huvudinnehåll

Namnen på personer som sökt chefsjobb läckte ut i Pargas

Social- och hälsovårdsnämndens föredragningslista.
Social- och hälsovårdsnämndens föredragningslista. Bild: Yle/Peter Petrelius Pargas,föredragningslistor

Namnen på de tio personer som sökt tjänsten som ny vårdchef i Pargas låg ute en tid under onsdagen. Trots att uppgifterna var integritetsskyddade läckte de ut.

Nästa vecka väljs en ny vårdchef i Pargas och föredragningslistan för social- och hälsovårdsnämndens möte lades på webben inför mötet.

Namnen på de sökande hade integritetsskyddats och skulle inte publiceras på stadens webbplats. Trots det kom de ut och lades sedan också på Facebook.

Enligt social- och hälsovårdsnämndens ordförande Merja Fredriksson handlade det om ett mänskligt misstag.

Hon säger att den integritetsskyddade delen av föredragningslistan inte publicerades på stadens svenska webbsida, men nog på den finska sidan. Därifrån hade listan med namnen tagits och lagts på Facebooksidan Skärgårdens diskussionsforum.

En person som ansåg att namnen absolut inte borde få vara synliga hörde av sig till Yle Åboland på torsdagen.

Senare under dagen avpublicerades namnlistan och hittas nu på varken stadens webbplats eller på Facebooksidan.

Merja Fredriksson säger det var endast namnen som fanns publicerade och inga andra uppgifter om de som sökt tjänsten. Hon säger att det är tråkigt att så skedde, men också att staden ibland beskylls för att ge för lite information och nu för att man gått ut med för mycket.

Hon säger att det eventuellt kan röra sig om ett databrott och att stadsjuristen meddelats om vad som hänt.

Inga namn är hemliga

Enligt Pargas stads informationschef Anne-Maarit Itänen var det inte meningen att bilagan med namnen skulle publiceras. Den skulle finnas endast på stadens interna sida för beslutsfattarna som kräver inloggning, men att den av misstag publicerades också bland föredragningslistorna som alla har tillgång till. Hon säger att uppgifterna ändå inte var väldigt kritiska och att endast personernas namn och nuvarande arbetsgivare fanns synliga. Inga CV:r eller arbetsansökningar gick ut.

Hon säger att staden har som kutym att inte publicera namnförteckningar på webben och i de fall de publiceras, så ska namnen inte ligga ute längre än nödvändigt.

Å andra sidan hänvisar Itänen till offentlighetslagen som förutsätter att handläggningen alltid är öppen och offentlig. Till exempel kan en person önska att få förbli anonym då hen söker ett jobb, men ingenting tvingar en kommun att följa önskan.

Till exempel om en tjänst har lediganslagits, så kan vem som helst begära att få veta namnen på samtliga som sökt jobbet. Också medierna har tillgång till namnen och om de så vill kan de gå ut med alla namn trots att en del kan ha krävt att få förbli anonyma.

Elva personer sökte tjänsten som vårdchef, men en av dem tog tillbaka sin ansökan.

Fyra personer har intervjuats och social- och hälsovårdsnämnden samlas på onsdag för att välja den nya chefen.

6 juli 14.25: Artikeln kompletterad med kommentarer av Anne-Maarit Itänen.

Läs också