Hoppa till huvudinnehåll

Partimätning: Centerns nedgång fortsätter, Sannfinländarna har plötsligt större stöd

Grafik på väljarstödet för partierna.
Grafik på väljarstödet för partierna. väljarstöd för partier

Sannfinländarna har plötsligt ett väljarstöd på över 10 procent igen, vilket de inte haft på hela året i Yles partimätningar. För regeringspartierna fortsätter stödet svänga av och an medan SDP har stärkt sitt stöd en aning.

Stödet för Samlingspartiet och Centern har gått upp och ner i Yles partimätningar under hela året. I maj sjönk stödet för Samlingspartiet en aning medan det steg för Centern, nu i juni har det varit tvärtom.

Välj partier:
Saml
SDP
Sannf
C
Gröna
VF
SFP
KD
Blå
Övr
Välj mätningar:
Yle HS
Zooma:
Visa allt 2007- 2015-

Felmarginal i %-enheter och gäller för de stora partierna. Källa: Yle/Taloustutkimus & HS/Kantar TNS.

Förändringarna har hela tiden varit rätt odramatiska, alltid inom felmarginalen, men visst verkar en trend ändå kunna skönjas. Centern ser allt tydligare ut att ha slagits ut ur tävlingen om platsen som största parti. Det loppet är nu en tvåpartskamp mellan SDP och Samlingspartiet.

SDP kvar i topp

Precis som vid förra månadens mätning är SDP nu i topp, med ett väljarstöd på 20,3 procent.

Samlingspartiet ligger strax under med ett stöd på 19,7 procent, medan Centern släpar efter med 16,6 procent.

Också i Helsingin sanomats enkät är det SDP:s Antti Rinne som är folkets favorit som nästa statsminister. Partiets glädje över den vinsten mattas ändå av att det inte verkar bero på något SDP gjort bra utan på vad de andra partierna gjort dåligt. Folk är trötta på regeringen, enligt enkäten.

Blå framtid minskar och Sannfinländarna ökar

Det regeringsparti det går klart sämst för är Blå framtid, nu med ett försvinnande litet stöd på 1,1 procent.

Däremot har Sannfinländarna fått ett klart uppsving, från 8,3 procent förra månaden till 10,3 procent nu.

Enligt Taloustutkimus som låtit göra enkäten handlar det om att Sannfinländarnas helt traditionella väljare nu har hittat tillbaka till partiet. Ökningen har skett i just den befolkningsgrupp som förr har röstat på dem, män i medelåldern och äldre, arbetare och egenföretagare.

60 procent skulle rösta på något parti i oppositionen

Drygt 2440 vuxna finländare har svarat i Yles partimätning under tiden 6.6-3.7. Av dem ville 63 procent uppge vem de kommer att rösta på.

Bland dem som uppger vilket parti de stöder har stödet för regeringen sjunkit sedan förra månaden. Hela 60 procent uppger nu att de skulle rösta på något av partierna i oppositionen.

Ändå ligger stödet för De gröna lägre än det gjort på hela året, och stödet för Vänsterförbundet har inte varit så här lågt sedan januari.

Också stödet för SFP:s stöd har sjunkit, till bara 3,3 procent.

Stödet för Kristdemokraternas är däremot högre än det varit hittills under 2018, 3,6 procent.

Det stöd som enkäten visar för de små partierna är ändå beroende av svaren hos ett väldigt litet sampel, och kan alltså vara missvisande.

Centern har förlorat på vårdreformen

Tittar man på partimätningen som gjorts under juni syns effekterna av strulet kring vårdreformen klart i stödet för Centern. Enligt mätningarnas veckovisa resultat så sjönk stödet för Centern klart just efter beskedet att vårdreformen skjuts upp.

I stödet för Samlingspartiet syns det inga spår av det beslutet. Beskedet om att vårdreformen försenas ytterligare kan alltså främst räknas som ett bakslag för Juha Sipiläs parti, inte Petteri Orpos.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes