Hoppa till huvudinnehåll

Seger för Finlands U19-landslag i generalrepetitionen inför hemma-EM – HJK-löftet Vertainen slog till två gånger mot Turkiet

Eetu Vertainen, HJK.
19-årige Eetu Vertainen har gjort två mål för HJK i fotbollsligan. Eetu Vertainen, HJK. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press HJK Helsingfors,Eetu Vertainen

Om lite på en vecka inleder Finlands U19-landslag i fotboll EM-turneringen i Vasa och Seinäjoki mot Italien. På torsdagen slog Finland Turkiet som spelar i den andra EM-gruppen.

Finlands spel i generalrepetitionen Seinäjoki fungerade enligt chefstränaren Juha Malinens ritningar. Den höga pressen orsakade bekymmer för Turkiet och Finland vann med 2–0.

HJK:s Eetu Vertainen gjorde matchens båda mål i första halvleken. Det första målet sköt Vertainen in på en frispark från 20 meter och det andra var ett lågt skott från 16 straffområdets gräns.

– Det här lyfter helt klart lagets och mitt eget självförtroende. Det fanns frågetecken kring hur vi klarar av att spela mot ett sådant här topp-10-lag. Det mesta i spelet fungerade bra, konstaterar tränaren Malinen på bollförbundets webbplats.

– Vi gjorde två mål men kunde ha gjort betydligt fler.

Chefstränaren Malinen publicerar Finlands EM-trupp på måndag och en vecka senare är det dags för Finlands premiärmatch i turneringen mot Italien.

– Vårt överraskningsmoment blev sämre eftersom videor och uppgifter från matchen mot Turkiet sprids. Mot Italien kommer vi knappast åt att överraska, men det här är vårt spelsätt och det tror vi på.

I EM ställs Finland mot Italien (16.7), Norge (19.7) och Portugal (22.7).

Den andra gruppen består av England, Frankrike, Turkiet och Ukraina. De två bästa i grupperna avancerar till semifinal.

Yle sänder Finlands matcher med referat på svenska.