Hoppa till huvudinnehåll

Finländsk dykare om förhållandena i thailändska grottorna: "Mentalt och fysiskt tungt"

Mikko Paasi deltar i räddningsoperationen för de thailändska fotbollspojkarna, där en thailändsk dykare i dag omkom på grund av syrebrist under en dykning. Uppenbart skärrad berättar han i Yle Uutisets video om hur tungt det är att dyka i Tham Luangs grottsystem och sorgen efter kollegans död.

- Det var rätt så mentalt och fysiskt tungt att vara där, berättar Paasi.

För att ens kunna börja dyka till pojkarna måste man ta sig genom grottorna i en och en halv timme. Därefter kommer man till en kammare som döpts till kammare 3, där skiftesbytet sker. Paasi säger att det är bara massvis med lera och klättring med rep innan man kommer åt kammaren.

Hela operationen tar fyra timmar. Leran gör att det är svårt att röra sig i dykardräkterna. En annan utmaning är då de tvingas dyka sex meter där sikten blir oerhört dålig.

- Jag kan se på min handledsdator om jag lägger den fast i min mask, konstaterar Paasi.

Paasi, vars första uppdrag var att placera ut syretankar i grottorna som reserv för framtida dykningar, säger att grottorna är utmanande då vissa partier är så smala att dykarna tvingas lösgöra syretanken från ryggen för att ta sig igenom.

Varje dykare hade med sig tre extra syretankar under hans första operation, utplaceringen.

"Fokus måste ligga på att rädda alla 13 pojkar"

Paasi är sansad men skärrad då han berättar om stämningarna efter den thailändska dykarens död.

- Han var en före detta dykare i specialstyrkorna och triathlonist. Vi såg honom i kammaren då de var på väg ut. Det är nog fast i så små marginaler, man måste vara väldigt noggrann, säger Paasi.

Orkar ni ännu kämpa vidare för att få alla 13 ut?

- Jo det måste man nu fokusera på, trots att stämningen är lite annorlunda.

Hålls hemligt för pojkarna

Krispsykolog Eija Palosaari bedömer att räddningsarbetarna kommer att hemlighålla dykarens död för pojkarna i fotbollslaget.

- För pojkarnas del är situationen fortfarande olöst. Det allra viktigaste just nu är att inge förtroende och hopp i dem, säger hon.

Enligt Palosaari är det därför inte lämpligt att i det här skede informera pojkarna om dödsfallet.

- Jag skulle vara väldigt överraskad om det görs.

Artikeln bygger på Yle Uutisets intervju med Mikko Paasi och Eija Palosaari.

Läs också