Hoppa till huvudinnehåll

Hemmaplan hyllas som serien vi förtjänat efter #metoo

Helena och Michael tittar på varandra med bestämda miner i omklädningsrummet.
Den nya chefstränaren Helena Mickelsen (Ane Dahl Torp) möter motstånd av Michael Ellingsen som spelas av det tidigare fotbollsproffset John Carew. Helena och Michael tittar på varandra med bestämda miner i omklädningsrummet. Bild: NRK / Sjur Aarthun Yle Fem,Ane Dahl Torp,John Carew,Kotikenttä

Den norska dramaserien Hemmaplan handlar om Helena Mikkelsen som blir Norges första kvinnliga fotbollstränare för ett herrlag på toppnivå och hennes väg in i en mansdominerad värld.

Efter 15 år som framgångsrik tränare för ett damlag som är med i Champions League beslutar sig Helena att ta sig till en intervju och kräva jobbet som chefstränare för herrlaget Varg, ett lag som kämpar om sin plats i elitserien.

Helena anser att hon är mer än kompetent för jobbet. Det anser egentligen också klubbchefen Espen. Problemet är bara att hon är kvinna, och kvinnor tränar inte män i fotboll.

Espen, klubbchef för Varg, sitter i en knepig situation. Det är bara 13 dagar kvar till den första matchen. Han tar chansen och anställer henne.

Helena står med arg min i omklädningsrummet medan spelarna sitter ner.
Den nya chefstränaren Helena har ett nytt träningsgrepp som inte direkt övertygar spelarna. Helena står med arg min i omklädningsrummet medan spelarna sitter ner. Bild: Motlys AB Yle Fem,Ane Dahl Torp,Hemmaplan

Hennes motkandidat var Michael Ellingsen, en tidigare proffsspelare som återvänt till hemtrakten och som tidigare fungerat som hjälptränare för laget, men också spelat i laget.

Han var säker på att få jobbet, men Helena överlistade honom på ett djärvt sätt.

Helena med sammanbiten min bakom mängder av mikrofoner.
"Hon är inte Varg, så enkelt är det" säger sponsorn om Helena som chefstränare. Helena med sammanbiten min bakom mängder av mikrofoner. Bild: NRK dramaserier,Yle Fem,Ane Dahl Torp,8880 0080 296

Serien, som spelades in ett halvår innan #metoo handlar också mycket om könsroller, trakasserier och hatretorik i idrotten.

- Det är serien vi har förtjänat efter #metoo-debatten. Serien är perfekt för fotbollsintresserade, feminister och alla andra som bara är ute efter att se på bra tv, skriver Maria Kleve i den norska tidningen Dagbladet.

Serien följer Helena genom en fotbollssäsong där hon måste vinna respekt hos spelarna som inte tror på henne, supportrar som inte gillar henne och en klubb som när som helst kan ge henne sparken.

Heimebane kammade hem tre Gullrutten-priser på den norska tv-galan i år. Serien vann priser i kategorierna bästa manliga skådespelare, bästa kvinnliga skådespelare samt bästa tv-drama.

Orginaltitel: Heimebane (Norge)

Yle Arenan alla avsnitt i 18 månader från 6.7.2018.
10 avsnitt
Yle Fem lördagar kl. 18.30 från 22.9.2018.

I huvudrollerna ser vi Ane Dahl Torp som Helena Mickelsen och som Michael Ellingsen ser vi John Carew, ett tidigare fotbollsproffs.

Manus: Johan Fasting.
Konceptuerande regissör: Arild Andresen.

Produktion: Motlys för NRK, 2018.


Nyligen publicerat - Yle Fem