Hoppa till huvudinnehåll

“Jag kan inte titta på fotboll då matchen refereras av en kvinnlig röst” - ett kvinnligt fotbollsproffs är fortfarande ett undantag

Fotbollsspelare med boll.
Kan du lyssna på en kvinna som refererar fotboll? Fotbollsspelare med boll. damfotboll,fotboll

Första gången proffstränaren Marianne Miettinen refererade en match på tv haglade kommentarer in. Många av kommentarerna var kritiska mot det faktum att hon var kvinna. “Jag kan inte titta på fotboll då matchen refereras av en kvinnlig röst” skrev någon. Året var 2016.

- Den här kommentaren berättar om att folk helt enkelt inte är vana vid att höra en kvinna tala om fotboll. Personligen tycker jag kommentaren är intressant eftersom personen inte skriver något om referentens sakkunnighet utan lyfter fram könet det vill säga den kvinnliga rösten, säger Minttu Korsberg vid Statens idrottsråd.

Här kan du läsa Yles sportredaktörs kolumn efter kritiken mot Miettinen i tv-studion. Också i år, endast för några dagar sedan, har en anonym person kommenterat på ett diskussionsforum på nätet: "Hon (Marianne Miettinen red.anm.) förstör hela sändningen, fotboll är en idrottsgren för män".

Minttu Korsberg står och tittar in i kameran.
Då knattelagets tränare behöver hjälp på planen frågar hen först Minttu Korsbergs man, inte henne som jobbat med fotboll i över tio år. Folk har en massa omedvetna fördomar, också jag, säger Korsberg. Minttu Korsberg står och tittar in i kameran. Bild: Privat kvinnor,fotboll,bollförbundet

Precis som i det norska prisbelönta tv-dramat Heimebane, Hemmaplan, är verkligheten den i Finland att det inte finns en enda kvinnlig chefstränare för ett herrlag i fotboll på elitnivå.

De kvinnor som jobbar med att träna fotbollsherrar på elitnivå kan räknas på en hand. Eller egentligen ett finger: Heli Rekimies, fystränare för Ilves lag som spelar i fotbollsligan.

- Oftast har fotbollstränare en bakgrund som spelare. De kvinnor som spelare fotboll söker sig inte, av en eller annan orsak, till tränaruppdrag. De kvinnor som har sökt sig till tränaruppdrag brukar sällan sikta på att träna på elitnivå, berättar Korsberg.

- Visst finns det vissa undantag som Marianne Miettinen, Anne Mäkinen och Jessica Julin. Men de tränar kvinnor, tillägger Korsberg.

Helena står utanför grindarna vid en upplyst men tom fotbollsarena.
You will walk alone (Du kommer att gå ensam) lyder underrubriken till tv-serien Hemmaplan. Underrubriken antyder på Gerry & The Pacemakers låt "You will never walk alone" (Du kommer aldrig att gå ensam) som är kanske den mest kända låten inom fotboll på grund av att den blivit en lovsång till FC Liverpool. Helena står utanför grindarna vid en upplyst men tom fotbollsarena. Bild: NRK Yle Fem,Ane Dahl Torp,Hemmaplan

"De var förvånade över att se en ung tjej jobba med fotboll"

Korsberg har jobbat i fotbollsvärlden i över tio år. Hon menar att attityderna har förändrats en hel del under de åren.

- I början av 2000-talet kunde folk kommentera då de träffade mig för första gången: “Aj, du ser ut så där”. Jag tror det handlade om att de var förvånade över att en ung tjej kan jobba med fotboll, säger Korsberg.

- Jag har också upplevt situationer där jag tvingats bevisa att jag kan tala fotboll genom att hänvisa till min egen bakgrund som fotbollsspelare. Jag upplever att mina manliga kolleger inte behöver förklara lika mycket eftersom alla antar att en man som jobbar inom fotbollsvärlden också vet något om fotboll.

Marianne Miettinen.
Proffstränaren Marianne Miettinen har refererat flera matcher på svenska. Marianne Miettinen. Bild: imago/GEPA pictures/ All Over Press Marianne Miettinen,fotboll

Flera kvinnliga referenter kan förändra mycket

Korsberg, som är tjänstledig från sitt ordinarie uppdrag vid Finlands bollförbund, har tidigare jobbat med ett mentorprogram vid förbundet där man uttryckligen försökt stödja kvinnor att söka sig till tränaruppdrag. Programmet var uppskattat bland deltagarna.

Men vad gäller att förändra attityder tror Korsberg att medierna har den största möjligheten att påverka.

- Personligen upplever jag att uppskattningen för kvinnliga tränare stigit en aning. Det här är till stor del tack vare just de kvinnliga tränare som refererat fotbollsmatcher i tv. På det här sättet har man lyckats lyfta fram kvinnliga tränare, säger Minttu Korsberg.

- Jag tror att de negativa attityderna är något som förändras då vi blir vana vid att lyssna på kvinnor som snackar fotboll.

Läs mera:

Hemmaplan hyllas som serien vi förtjänat efter #metoo

Den norska dramaserien Hemmaplan handlar om Helena Mikkelsen som blir Norges första kvinnliga fotbollstränare för ett herrlag på toppnivå och hennes väg in i en mansdominerad värld.

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem