Hoppa till huvudinnehåll

"Omöjlige" Northug besegrades av 20-årig finländare, som därmed slog barndomsidolen: "En helt otrolig kille"

Petter Northug.
Petter Northug fick ge sig i sprint mot Verneri Poikonen. Petter Northug. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press Petter Northug

Det 20-åriga skidlöftet Verneri Poikonen stod för en fin insats då han slog självaste Petter Northug i 100 meter skidåkning. Loppet var en del av ett extraprogram i bobollsmatchen mellan Imatran Pallo-Veikot och Joensuun Maila. "Snabbheten har alltid varit min styrka", konstaterar Poikonen.

Det roliga jippot avgjordes i Ukonniemi, Imatra, i samband med en match i bobollsligan på torsdagskvällen. Man tävlade i sprinter på 1500 meter, 400 meter och 100 meter på en 500 meter lång bana gjord av snö som bevarats under sågspån.

Med i tävlingarna var bland andra OS- och VM-guldmedaljörerna Petter Northug och Iivo Niskanen, samt sprintrarna Ristomatti Hakola och Anssi Pentsinen.

Och så löftet Verneri Poikonen, som slog ”omöjlige” Northug i semifinalen på 100 meter.

– ”Nortti” har varit en idol ända sedan barndomen. En helt otrolig kille, konstaterade Poikonen efter segern.

–Snabbheten har alltid varit min styrka, fortsatte han.

Skidlöftet Verneri Poikonen åker sprint under en sommartävling.
Verneri Poikonen i full fart. Skidlöftet Verneri Poikonen åker sprint under en sommartävling. Bild: Lehtikuva längdskidåkning

Stämningen var god med 2500 åskådare på läktarna trots ett regnigt väder. Även i finalen var Poikonen snabb då han slog Ristomatti Hakola, som ändå tog hem totalsegern poängmässigt.

Northug: Det var trevligt att de lite finländsk boboll

Den norska gästen Northug var nöjd med arrangemanget och besöket.

– Arrangörerna hade gjort sitt bästa, och det var jättebra publik här. Speciell tävling det här. Det var trevligt att vara här för första gången och även få se finländsk boboll, konstaterade Northug.

Samtidigt avslutade Northug med en humoristisk knorr:

– Jag kanske inte kommer hit på sommarlov igen.

Som bäst pågår uppladdningen inför kommande säsong, där Tour de Ski samt VM i Seefeld, Österrike, är huvudmålen för längdåkarna.