Hoppa till huvudinnehåll

President Niinistö hoppade hage på bostadsmässan i Björneborg

President Sauli Niinistö hoppar hage utanför ett daghem i Björneborg, där han och Jenni Haukio invigde Bostadsmässan 2018. Många människor ser roat på.
Bostadsmässan i Björneborg har öppnats. President Sauli Niinistö hoppar hage utanför ett daghem i Björneborg, där han och Jenni Haukio invigde Bostadsmässan 2018. Många människor ser roat på. Bild: Lehtikuva / Timo Jaakonaho bostadsmässor,Björneborg,Sauli Niinistö,Jenni Haukio,utställningar,Hoppa hage

På fredagen öppnades bostadsmässan i Björneborg, och genast första dagen besökte presidentparet mässområdet.

Jenni Haukio, som har sina rötter i Björneborg, berättade i öppningstalet hur hon med stort intresse följt med hur det gamla industriområdet i Fästranden (Karjaranta) blomstrat upp till ett mässområde.

Den nyblivna pappan, president Sauli Niinistö blev på daghemsgården inspirerad av att hoppa hage.

– Det var riktigt roligt, kanske lite stelbent jämfört med då jag gjorde det senast, beskrev Niinistö upplevelsen.

– Sommaren har i övrigt varit väldigt tudelad för oss, med jobb för den ena och barnskötsel för den andra, konstaterade Haukio.

34 hus är öppna i en månad

Årets bostadsmässa ordnas 6 juli – 5 augusti. Mässområdet i Fästranden gränsar till Kumo älv och finns mittemot Skrivarholmen.

Temat för i år är livslångt boende. På området finns 28 småhus, ett 80 år gammalt renoveringsobjekt, ett radhus, servicehemmet Villa Luoto och ett daghem – sammanlagt 34 objekt.

En gammal svartmålad spiraltrappa går upp i en renoverat hus.
Spiraltrappan har väntat i ett lager på rätt hus. Nu finns den i ett renoverat hus på bostadsmässan. En gammal svartmålad spiraltrappa går upp i en renoverat hus. Bild: Päivi Meritähti / Yle bostadsmässor,Björneborg,trappor,bostäder,Bostadsmässan 2018 i Björneborg

Arrangörerna räknar med över 100 000 mässbesökare.

I en del hus bor redan invånare, men till servicehuset flyttar äldre Björneborgsbor först efter mässan.

Källor: STT, Yle

Läs också