Hoppa till huvudinnehåll

Såhär påverkas Helsingfors av toppmötet – lämna bilen hemma och räkna med extra tid om du ska flyga

Helsinki ilmakuva kauppator
Helsingfors. Helsinki ilmakuva kauppator Bild: Jaani Lampinen / Yle Helsingfors,Salutorget (Helsingfors),Presidentens slott

Hotellpriserna är högre än vanligt men troligtvis får alla journalister och medarbetare tak över huvudet när toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin ordnas i Helsingfors den 16 juli. Flygen går som planerat men trafikarrangemang och extra säkerhetsarrangemang kan man räkna med.

Frågetecknen kring toppmötet mellan Donald Trump och Vladimir Putin är många.

Därför är det också svårt att bedöma hur trafiken i Helsingfors kommer att löpa den 16 juli. Det berättar Leila Oravisto från Helsingfors stad.

Oravisto poängterar att det är viktigt för helsingforsarna att vara medvetna om att det kommer att bli specialarrangemang i trafiken.

– Om man ska till flygplatsen lönar det sig också att åka i väg i god tid.

Oravisto säger också att det lönar sig att inte ge sig ut i trafiken i onödan under toppmötesdagen, speciellt inte med bil.

Utrikesministeriet meddelade på onsdagen att Finlandiahuset kommer att fungera som mediecenter och ungefär 2 000 journalister kommer att samlas där.

Den officiella hashtagen för händelsen på sociala medier är #helsinki2018.

Flygen går men säkerheten skärps

Helsingfors-Vanda kommer i princip att fungera som normalt. Enligt Finavia så kan man räkna med att flygen går som planerat.

På flygplatsen kommer säkerhetspådraget att vara högt, och det kan också förekomma en del specialarrangemang. Därför kan det löna sig att räkna med extra tid om man ska på resa.

Arrangemangen kring toppmötet kommer att störa den vanliga flygtrafiken så lite som möjligt, skriver Finavia i ett pressmeddelande.

Insynen till flygplatsen kommer eventuellt att begränsas under presidentbesöket.

Gränsbevakningen skärper kontrollerna

Gränsbevakningen satsar på extra kontroller under presidentbesöket, och det här gäller framförallt i hamnar och på Helsingfors-Vanda flygplats. Bevakningen innebär att resenärer får räkna med extra tid.

Gränsbevakningen uppger att de på förhand kommer att kolla upp misstänkta personer som är på väg in i landet.

Gränsbevakningen har redan inlett den skärpta bevakningen och förbereder sig på att skärpa bevakningen också gällande Schengeninvånare.

Eventuellt kan det bli så att övervakningen inom Schengenområdet återinförs under dagarna kring mötet. Det här rapporterar Yle Uutiset. Kontrollerna skulle gälla vissa flyg och färjor.

Finland slutade med passkontrollerna för invånare inom Schengenområdet 2001.

Det är statsrådet som bestämmer om man ska börja kontrollera passagerare som reser inom Schengenområdet.

Också under andra stora händelser har man återinfört passkontrollerna.

Till exempel när världsmästerskapet i friidrott ordnades i Helsingfors 2005 så beslöt man att också resenärer inom Schengenområdet skulle kontrolleras.

Hotellkapaciteten räcker till

Vappu Mänty som är chef för marknadsföring och försäljning på Helsinki marketing berättar att det finns 10 000 hotellrum i Helsingfors och ungefär 15 000 hotellrum i huvudstadsregionen.

Om man räknar med Lahtisregionen så finns där också 2000 hotellrum.

– Men hotellsituationen lever hela tiden, konstaterar Mänty.

Mänty säger att helsingforsarna har aktiverat sig och bjuder ut sina lägenheter på Airbnb.

På Helsinki marketing räknar man med att fler privata lägenheter kommer att läggas upp på Airbnb:s webbsida innan toppmötet eftersom efterfrågan är så hög.

– Det är glädjande att stadsborna är med och välkomnar människor från olika delar av världen till Helsingfors.

På torsdagseftermiddagen fanns 253 lägenheter i Helsingfors på Airbnb, men endast 16 procent är lediga mellan den 15 och 17 juli. Det betyder att det finns 40 lediga bostäder.

På webbsidan Booking.com där man kan boka hotellrum fanns 152 lediga övernattningsmål mellan 15 och 17 juli. Många av de stora kedjornas hotell är fullbokade.

Dyrare priser

Christian Borg är kommersiell chef på Scandic Hotels. Han kommenterar inte om Scandic-hotellen i Helsingfors är fullbokade under toppmötet men konstaterar att efterfrågan ser ut att vara hög.

Efterfrågan på hotell är annars också hög i mitten av juli då både utländska och inhemska turister besöker Helsingfors, berättar Borg.

Borg tror att alla som behöver ett hotell kommer att
få rum under dagarna kring toppmötet.

- Nog kommer vi att hitta utrymmen för alla utländska journalister.

För konsumenterna kan det däremot bli dyrare: priserna är lite högre under dagarna kring toppmötet än veckan efter.