Hoppa till huvudinnehåll

Thailändska myndigheter: Pojkarna inte redo att dyka ur grottan

Räddningsoperation i thailändsk grotta.
Räddningsoperation i thailändsk grotta. Bild: Thai Navy Seal Thailand

Pojklaget som sitter fast i grottsystemet i Thailand är inte redo att dyka, säger guvernören som leder räddningsarbetet.

Guvernör Narongsak Osottanakorn uppger att räddningsoperationen inte kan inledas i dag eftersom pojkarna inte ännu kan dyka.

Tidigare under fredagen bedömde man att räddningsoperationen skulle inledas under fredagens gång.

Förhållandena är svåra eftersom syret i grottan har minskat samt att det under veckoslutet finns en överhängande risk för ösregn.

Dödsfall väcker tvivel

I grottan har syremängden sjunkit från normala 21 procent till 15 procent. Som bäst håller man på att bygga en fem kilometer lång kabel med vilken man ska föra in syre till de fångade pojkarna.

Räddningsoperationen pressas ytterligare att en thailändsk räddningsdykare dog när han dök i grottan.

Enligt myndigheterna tog dykarens syre slut när han var på väg tillbaka.

Dykarens död kastar tvivel över hur man ska lyckas ta juniorfotbollslaget och deras tränare ur grottan genom trånga gångar fyllda med vatten.

Artikeln är baserad på Yle Uutisets artikel "Thaiviranomainen: Pojat eivät ole vielä valmiina sukeltamaan luolasta", skriven av Marika Kataja.

Läs mera:

Finländsk dykare om förhållandena i thailändska grottorna: "Mentalt och fysiskt tungt"

Mikko Paasi deltar i räddningsoperationen för de thailändska fotbollspojkarna, där en thailändsk dykare i dag omkom på grund av syrebrist under en dykning.

Läs mera:

Räddningsinsatsen i Thailand krävde ett dödsoffer - en thailändsk räddningsdykare har omkommit

En av räddningsdykarna som deltagit i att hjälpa fotbollslaget som sitter fast i en grotta i norra Thailand har omkommit. Enligt uppgifter från den thailändska marinens specialstyrka dog han efter att han hittats medvetslös i grottan.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes