Hoppa till huvudinnehåll

Twittrande katolsk biskop stöttar unga demonstranter och medlar fred i Nicaragua

Biskop Silvio Báez.
Biskop Silvio Báez. Biskop Silvio Báez. Bild: Erika Brenner Nicaragua

Med biskop Silvio Báez i spetsen spelar de katolska biskoparna i Nicaragua en central roll i försöket att skapa fred. De mäklar mellan motståndsrörelsen och regeringen och rusar till ställen där regeringsstyrkorna attackerar för att förhindra nya massakrer.

Det är söndagsförmiddag och bilar sniglar sig mot den katolska kyrkan Jesús de la Divina Misericordia i Nicaraguas huvudstad Managua.

Kyrkan ligger vid ett av de ockuperade universiteten, UNAN. I Nicaragua är 58 procent av befolkningen katoliker och många av studenterna är troende. Studenterna har med anledning av söndagens mässa öppnat barrikaderna och hälsar vänligt på kyrkobesökarna.

Många stannar upp och ger uppmuntrande ord eller en påse mat åt de unga, som har ockuperat universitetet sedan den 7 maj, först i protest, sedan som skydd mot regeringsstyrkorna.

Fyra maskerade män framför kyrkan.
Fyra maskerade män framför kyrkan. Bild: Erika Brenner Nicaragua

Mordhotad folkkär biskop

Biskop Silvio Báez.
Biskop Silvio Báez. Bild: Erika Brenner Nicaragua

Det ringer in till mässan och Managuas biskop Silvio Báez säger från altaret:

- Det gläder mig att vara här fastän det är farligt på grund av närheten till UNAN. Men vi är alltid på folkets sida fastän våra liv skulle vara i fara, säger Báez.

Församlingen i den fullsatta kyrkan ställer sig spontant upp, jublar och applåderar.

Silvio Báez är inte bara en folkkär biskop, han har också blivit en av de centrala personerna i konflikten där han tagit de ungas och regeringsmotståndarnas sida. Sedan dess har han mottagit mordhot, hans Twitter-konto har hackats och hans telefon avlyssnats.

Församlingsmedlemmar stiger upp och hurrar under Silvio Báezs predikan.
Församlingsmedlemmar stiger upp och hurrar under Silvio Báezs predikan. Församlingsmedlemmar stiger upp och hurrar under Silvio Báezs predikan. Bild: Erika Brenner Nicaragua

Silvio Báez tog klart ställning redan under det förra presidentvalet 2016 då han offentligt erkände att han inte röstade för att ”Nicaragua var odemokratiskt och auktoritärt”.

Kvinna klappar i händerna under biskop Silvio Báezs predikan.
Församlingsmedlemmar under Silvio Báezs predikan. Kvinna klappar i händerna under biskop Silvio Báezs predikan. Bild: Erika Brenner Nicaragua

Rättvis protest

Så när tusentals unga skyddade sig från regeringsstyrkorna i Managuas katedral under konfliktens första dagar skyndade sig biskopen från kyrkans topp till katedralen för att skydda och uppmuntra de unga:

- Jag tackar er i kyrkans namn för att ni är vår moraliska reserv och er protest är rättvis, sade Báez till de unga, som varit inspärrade 30 i timmar i katedralen.

Sedan dess har biskopens ord blivit en del av hela motståndsrörelsens slagord.

Den karismatiska biskopen har också blivit populär bland de unga för att han är en så flitig användare av Twitter, ett av de ungas viktigaste vapen under konflikten:

- Om inte Báez hade varit så aktiv på Twitter och synliggjort Nicaragua internationellt hade många fler dött, tror Mitch Sequeira, en ung aktivist.

Stora blå-vitlädda folkmassor samlas för att protestera.
Katolska kyrkan kallade till massdemonstration vid katedralen 10 dagar efter att konflikten brutit ut. Stora blå-vitlädda folkmassor samlas för att protestera. Bild: Erika Brenner Nicaragua

Repressionen fungerade inte

Ända sedan president Daniel Ortega kom till makten 2007 har han tystat ner röster som säger emot regeringen, stängt demokratiska kanaler och rum där man kunde uttrycka sin åsikt, och slagit ner fredliga protester.

Men när studenterna blev angripna av regeringsstyrkor i en protest mot en reform av pensionssystemet den 18 april fungerade repressionen inte som den brukade: att skicka demonstranterna hem med svansen mellan benen.

Unga maskerade män posterar framför en vägg med en molotov-cocktail i handen.
Studenter vid det katolska universitetet UCA den 19 april innan kravallpolisen gick till angrepp Unga maskerade män posterar framför en vägg med en molotov-cocktail i handen. Bild: Erika Brenner Nicaragua

Studenterna var på gatorna redan nästa dag – men då sköt regeringsstyrkorna skarpt och två unga dog. Då exploderade hela landet och protesterna har sedan dess ökat för varje övergrepp som begåtts, för varje person som dödats.

Förhindrar massaker

- De döda barnen är symbol på tragedin, säger Báez från predikstolen, med hänvisning till de över 20 minderåriga utav 300 som hittills dödats.

- Och man ska säga sakerna klart ut: vi vet varifrån våldet kommer, fortsätter biskopen och församlingen jublar.

På väg ut ur kyrkan vill alla hälsa på biskopen och ta en selfie med honom:

- Han borde få Nobels fredspris, säger en kvinna.

För några veckor sedan lyckades Báez och andra biskopar stoppa en massaker. Medan de höll mässa i katedralen fick de besked om att regeringsstyrkorna angrep grannstaden Masaya.
De fattade ett snabbt beslut: att släppa allt och rusa dit för att förhindra en massaker. Invånarna mottog biskoparna som folkhjältar och ett möte med polischefen förhindrade ett blodbad.

Tre studenter släpptes

Biskopar och andra präster har sedan dess ryckt ut flera gånger och agerat mänskliga sköldar.

Raúl Zamora, präst vid Jesús de la Divina Misericordia och som också hälsar på församlingen efter mässan, är en av dem. Regeringsstyrkorna angrep universitetet UNAN en tidig morgon och kardinal Leopoldo Brenes bad Zamora och tre andra präster gripa in.

De promenerade till universitetet där de fick besked om att två studenter dödats, flera skadats och fem hade kidnappats. De var antagligen i ett hus nära universitetsområdet, berättade studenterna.

- Vi gick dit och bankade på porten, men ingen öppnade, berättar Zamora.

Men på väg därifrån fick en av prästerna ett samtal av polisen: ”Vi släpper tre”, var beskedet.

– Om inte vi dykt upp hade studenterna inte släppts, tror Zamora

Biskop Raul Zamora.
Biskop Raul Zamora. Biskop Raul Zamora. Bild: Erika Brenner Nicaragua

Ett par timmar senare kom tre unga, halvt nakna, till en veranda bredvid kyrkan.

- De hade blivit torterade och var traumatiserade, berättar Zamora.

Kille med gasmask framför en Jesus-bild på gatan i Nicaraguas huvudstad.
Kille med gasmask framför en Jesus-bild på gatan i Nicaraguas huvudstad. Bild: Erika Brenner Nicaragua

Pakt med kyrkan

På samma veranda tar Silvio Báez emot efter att ha blivit klar med församlingen och klätt om sig.

- Vi har ett bra, om än reserverat förhållande till regeringen, menar biskopen.

Biskop Silvio Báez.
Biskop Slivio Báez. Biskop Silvio Báez. Bild: Erika Brenner Nicaragua

Historiskt sett har den katolska kyrkan haft ett antagonistiskt förhållande till Daniel Ortega, som hörde till kommendanterna under sandinistrevolutionen på 1980-talet, och som blev vald till president 1986.

Ortega förlorade valet 1990 och efter ytterligare två förluster satsade han alla kort på valet 2006. Han vann tack vare en pakt med just den mäktiga katolska kyrkan. Han fick den katolska kyrkan bakom sig i utbyte mot att han totalförbjöd aborten. Ortega lovade att avskaffa lagen efter valet men det skedde inte.

Än idag har Nicaragua en av världens strängaste abortlagar. Det är en av anledningarna till att kvinnorättsorganisationerna har varit protesterat på gatorna i 11 år. Protesterna har dock konsekvent kuvats.

Regeringen bad kyrkan mäkla

Under Ortegas styre har förhållandet mellan regeringen och den katolska kyrkan varit svalt, med undantag av det samarbete som den numera avlidne kardinalen Obando Bravo hade.

I samband med krisen bad regeringen dock den katolska kyrkan att fungera som mäklare mellan regeringen och motståndarna, som kallar sig "den civila alliansen".

Kyrkan gick med på det, men Báez var skeptisk:

- Vi är inte vana vid att föra dialog i Nicaragua, vi har en auktoritär, korrupt och våldsam kultur, sade biskopen då till CNN.

Ingen politisk vilja

Förhandlingarna inleddes den 16 maj med regeringen på den ena sidan av förhandlingsbordet, den civila alliansen på den andra. Den katolska kyrkan, representerad av kardinal Leopoldo Brenes samt Silvio Báez och några andra biskopar, satt i mitten.

Leopold Obrenes
Kardinal Leopoldo Brenes, som också är en central person i fredsprocessen, koordinerar gruppen som medlar fred. Leopold Obrenes Bild: Erika Brenner Nicaragua

De uppnådde konsensus om att allt våld och förtryck skulle upphöra. Men kravallpolis, prickskyttar och paramilitära grupper fortsätter repression, urskillningslöst mördande och slår ner på demonstranter.

Dessutom har gruppen som medlar fred bett Daniel Ortega ta ställning till ett nyval i mars – men det är total tystnad från regeringens sida.

- Om inte regeringen visar politisk vilja för att uppnå fred och håller avtalen – varför då ha en dialog? frågar sig Báez retoriskt.
Inte desto mindre satsar biskoparna på den:

- Vi gör allt för att dialogen ska leda oss ur krisen, försäkrar biskopen.

Sanningskommission och internationella MR-organisationer

Vissa resultat har också uppnåtts: Inom ramen för dialogen har det bildats en sanningskommission och regeringen inbjöd den Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter, IACHR, samt FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, OHCHR, till Nicaragua.

- Jag hoppas att de stabiliserar situationen, tar emot folkets vittnesmål och att de hjälper sanningskommissionen, säger biskopen.