Hoppa till huvudinnehåll

Lugnande brev från de instängda pojkarna i Thailand – tränaren ber föräldrarna om ursäkt

Ett meddelande som en av pojkarna som sitter fast inne i Tham Luang-grottorna skrivit till sina föräldrar.
Den thailändska marinen har publicerat bilder av breven. Ett meddelande som en av pojkarna som sitter fast inne i Tham Luang-grottorna skrivit till sina föräldrar. Bild: Thailändska marinen brev,meddelande,Thailand,Tham Luang,räddningsoperation i Tham Luang-grottan,thai

Pojkarna som har suttit fast i en grotta i Thailand i snart två veckor skriver att föräldrarna inte ska oroa sig. Tränaren säger att barnen mår bra och att han tar hand om dem så bra han kan.

Breven som dykare levererat är den första direkta kommunikationen pojkarna kunnat ha med sina familjer sedan de blev instänga. Tidigare i veckan försökte man upprätta en telefonlinje inne i grottan men det misslyckades.

Av breven att döma verkar pojkarna vara vid gott mod.

– Oroa er inte pappa och mamma. Jag har varit ifrån er i två veckor men jag kommer tillbaka och hjälper er att sälja saker, skrev en av pojkarna.

Den thailändska marinen offentliggjorde på onsdagen en ny video med pojkarna som är instängda i gruvsystemet Tham Luang i norra Thailand.
Pojkarna som sitter fast i grottan är mellan 11 och 16 år gamla. Den thailändska marinen offentliggjorde på onsdagen en ny video med pojkarna som är instängda i gruvsystemet Tham Luang i norra Thailand. Bild: EPA-EFE/ROYAL THAI NAVY Tham Luang,Thailand,grotta,Fotboll pojkar

En annan skriver att han mår bra, även om det är lite kallt i grottan.

– Oroa er inte. Och glöm inte att ordna mitt födelsedagskalas, fortsätter han.

Flera av meddelandena som är skrivna på utrivna blad från anteckningsböcker förmedlar samma budskap: oroa er inte, vi mår bra. En del önskemål om mat förekommer också.

– Mamma och pappa, oroa er inte för mig, jag är okej. Säg åt min bror att vara redo att ge mig friterad kyckling.

Tränaren ber om ursäkt

Pojkarnas 25-åriga fotbollstränare som är med dem i grottan ber i ett brev om ursäkt av pojkarnas föräldrar.

– Kära föräldrar, alla av dem mår bra nu, räddningslaget tar väl hand om oss. Och jag lovar att jag kommer att ta hand om barnen så bra jag kan. Tack till alla som hjälpt oss. Jag ber också uppriktigt om ursäkt av barnens föräldrar, står det i hans meddelande.

Den thailändska marinen har publicerat bilder av breven på sin Facebook-sida.

Stort borrningsprojekt på gång

Samtidigt pågår räddningsoperationen för fullt. Räddningsarbetare har borrat mer än hundra hål i ett försök att skapa en gång till pojkarna.

Räddningsarbetare omringad med utrustning jobbar för att få ut de instängda pojkarna från Tham Luang-grottan.
Räddnigsverksamheten i full gång. Räddningsarbetare omringad med utrustning jobbar för att få ut de instängda pojkarna från Tham Luang-grottan. Bild: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT räddningsoperation i Tham Luang-grottan,Tham Luang,Thailand,räddningsverksamhet,räddningsarbete,militär

Enligt Narongsak Osotthanakorn som är chef för räddningsarbetet var 18 av de här hålen lovande, vissa av dem upp till 400 meter djupa. Myndigheterna uppskattar ändå att grottan som pojkarna sitter fast i ligger på cirka 600 meters djup.

Räddningsarbetarna har ändå inte tillgång till sådan teknik som skulle kunna lokalisera pojkarna exakt.

Pressat läge

De tolv fotbollspojkarna, alla mellan 11 och 16 år gamla, försvann den 23 juni då de var på en utflykt tillsammans med sin fotbollstränare i kalkstensgrottorna Tham Luang i norra Thailand.

Föräldrar och släktingar till de instängda fotbollspojkarna sitter i ett rum och ser oroade ut.
Föräldrar och släktingar väntar på besked om när de får återse sina barn. Föräldrar och släktingar till de instängda fotbollspojkarna sitter i ett rum och ser oroade ut. Bild: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT Tham Luang,räddningsoperation i Tham Luang-grottan,Thailand,föräldrar,mödrar,grotta,oro

De fastnade inne i grottsystemet på grund av ett kraftigt monsunregn som orsakade en översvämning som i sin tur ledde till att grottans huvudmynning blockerades.

De svåra förhållandena gör räddningsoperationen komplicerad. På fredagen meddelade de thailändska räddningsmyndigheterna att pojkarna inte är redo att dyka ut från grottan.

Samtidigt ökar pressen på att få ut dem eftersom syret i grottan har börjat minska och risken för kraftiga regn är stor under de kommande dagarna.

Källor: BBC, Yle Uutiset, STT

Artikeln uppdaterades 9.43 med nya uppgifter om räddningsoperationen.

Läs också