Hoppa till huvudinnehåll

Öldrickarna tar över Järnvägstorget - i år får man köpa med flaskor från ölfestivalerna

Niklas Backlund, festivalbesökare på Craft Beer Helsinki. Står med ett ölglas i vänstra handen och ser glad ut.
Niklas Backlund brukar delta i ölfestivalerna som ordnas på Järnvägstorget i Helsingfors. Niklas Backlund, festivalbesökare på Craft Beer Helsinki. Står med ett ölglas i vänstra handen och ser glad ut. Bild: Yle/Lukas Rusk Helsingfors,Järnvägstorget,öl,mikrobryggeri,Festival,Mässa,Alkohol,backlund

Hantverksöl blir allt populärare. Den här veckan ordnas Craft Beer Helsinki för tredje gången på Järnvägstorget i centrum av Helsingfors. Nytt i år är att man kan köpa med en flaska öl hem - tack vare den den nya alkohollagen.

- Det är roligt att vara här, det verkar växa varje år, säger ölentusiasten Niklas Backlund.

Då Craft Beer Helsinki öppnar på torsdagseftermiddagen är vädret inte på arrangörernas sida. Det duggar hela tiden - men trots det är det många som köar in till området redan klockan 14, då det öppnar.

Plötsligt kommer en skur, och alla besökare ställer sig under de få tält som finns.

Festivalbesökare på Craft Beer Helsinki. Vädret är regningt.
Många av besökarna på Craft Beer Helsinki i torsdags var förberedda på regnet och hade med sig paraplyn och regnkläder. Festivalbesökare på Craft Beer Helsinki. Vädret är regningt. Bild: Yle/Lukas Rusk Helsingfors,Järnvägstorget,öl,mikrobryggeri,Festival,Mässa,Alkohol,Craft Beer Helsinki

När skuren är över, och jag stiger ut på torget igen, träffar jag Backlund. Han har deltagit i festivalen alla år då den ordnats.

Han har också varit flera gånger på både Syystober och Suuret Oluet - Pienet Panimot - två andra ölfestivaler som bägge också ordnas på Järnvägstorget.

- Jag gillar trenden att folk dricker mindre men bättre. Jag tycker att hantverksöl är mycket bättre än bulköl som man kan köpa i matbutiken, säger Backlund.

Att vara ölentusiast är som att vara vinkonnässör, säger Backlund.

- Intresset växer efter varje öl.

Han säger att många barer satsar allt mer på hantverksöl.

- Det är också trevligt att fler mikrobryggerier öppnas i Helsingfors.

"Det brukar alltid börja regna strax före vi öppnar"

Arrangör Tero Forsberg är optimistisk trots det ruskiga vädret.

- Stämningen här är bra. Det brukar alltid börja regna strax före vi öppnar.

Festivalen besöktes av 14 000 personer i fjol. Trots torsdagens regn har Forsberg förhoppningar om ännu fler besökare i år.

- 15 000 hoppas vi på.

Tero Frosberg häller upp öl från en kran i ett öltält. Han är arrangör för Craft Beer Helsinki.
Arrangör Tero Forsberg hoppas på fler besökare än i fjol trots regnet. Tero Frosberg häller upp öl från en kran i ett öltält. Han är arrangör för Craft Beer Helsinki. Bild: Yle/Lukas Rusk Helsingfors,Järnvägstorget,öl,mikrobryggeri,Festival,Mässa,Alkohol,forsberg

Nytt för i år är att det finns en ölbutik på festivalområdet. Där kan man köpa med öl hem. Det var inte möjligt innan den nya alkohollagen kom i kraft.

En som inte låtit sig påverkas av regnet är Pushkin Hama. Han serverar öl med ett leende på läpparna.

- Det har varit lite regnigt men bortsett från det har det varit bra med folk! säger han.

Hans bryggeri Cervisiam har kommit ända från Norge för att delta i ölfestivalen.

- Vi började brygga 2015, då bryggde vi vår första öl i Norge. Vi har också bryggt i Danmark och i Sverige.

Öl med chipotle

Han förklarar att de inte har något eget fysiskt bryggeri. I stället använder de sig av uthyrd kapacitet från andra bryggerier.

- Vi kommer med ett recept och pratar med bryggarna - de brygger sedan ölen för oss.

Bryggeriet brygger ingen vanlig öl, säger han.

Pushkin Hama står framför ett tält med texten "Cervisiam". Det är namnet på hans norska bryggeri, som deltog i Craft Beer Heslinki 2018.
Pushkin Hama har kommit till Helsingfors ända från Norge för att delta i festivalen. Pushkin Hama står framför ett tält med texten "Cervisiam". Det är namnet på hans norska bryggeri, som deltog i Craft Beer Heslinki 2018. Bild: Yle/Lukas Rusk Helsingfors,Järnvägstorget,öl,mikrobryggeri,Festival,Mässa,Alkohol,Cervisiam

- Vi brygger öl med olika speciella ingredienser. Vi har lagat ett öl med bland annat chipotle, det var ganska exotiskt.

Hama är också för första gången i Finland.

- Men jag har sett mycket på Mumin när jag var yngre, säger han och skrattar.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen