Hoppa till huvudinnehåll

Papperssugrör och bestick i bambu - finländska rederier säger nej till engångsplast

Under storolycksövningen bröt en brand ut på Wasa Express bildäck.
Målet för Wasaline är att bli av med alla engångsartiklar inom detta år. Under storolycksövningen bröt en brand ut på Wasa Express bildäck. Bild: Gränsbevakningsväsendet/Pasi Kettunen Wasaline,sommarö2017

Finländska rederibolag jobbar för att minska användningen av onödig plast på sina fartyg. Speciellt sugrör, muggar och bestick tillverkade av engångsplast vill man ersätta med grönare alternativ.

På Eckerö Line är fartygen redan så gott som plastfria, berättar kulturdirektör Minna Johansson.

- Vi har helt och hållet slopat plastanvändningen internt ombord. I fartygens personalmatsal och alla fritidsutrymmen används bara så kallade "vanliga" kärl, och i passagerarutrymmena har vi ersatt engångsartiklarna med miljövänligare alternativ.

På vår soldäcksbar använder vi oss av hårdplastglas som man kan diska och återanvända― Minna Johansson, Eckerö Line

I Norge har man tänkt i samma banor. Kustlinjen Hurtigruten har slopat nästan all engångsplast på sina fartyg.

Sammanlagt 57 produkter har ersatts av miljövänliga alternativ. Det minskar Hurtigrutens plastbruk med 27 ton per år.

Eckerö Lines nya förja Finlandia
Eckerö Line-fartygen är så gott som plastfria. Eckerö Lines nya förja Finlandia Bild: Eckerö Line finlandia

Hårdplast på soldäcket en utmaning

- Helt har vi inte kunnat frångå plast. På vår soldäcksbar använder vi oss av hårdplastglas som man kan diska och återanvända, säger Minna Johansson.

Hittills har ett annat, fungerande alternativ inte hittats. Johansson tror ändå att hårdplasten kunde bytas ut i framtiden - åtminstone är det möjligt ekonomiskt sett.

Silja och Viking med på noterna

De välkända Sverigebåtarna Tallink Silja och Viking Line jobbar för att minska användningen av onödig plast.

På Viking Lines alla sju fartyg används fortfarande engångsartiklar. Hur framtiden ser ut för deras del är oklart, men det fnns inget uttalat mål om att helt och hållet slopa engångsplasten, säger kommunikationschef Johanna Boijer-Svahnström.

Mindre plast blir det, men jag vågar inte säga att vi helt och hållet kan slippa engångsartiklar― Johanna Boijer-Svahnström, Viking Line

- Plastmuggar finns i hytterna, vi använder oss av plastsugrör och en del kaffekoppar i plast. Sugrören har vi tittat på en längre tid och utreder som bäst vad man kunde ha i stället.

- Mindre plast blir det, men jag vågar inte säga att vi helt och hållet kan slippa engångsartiklar. Målet är att minimera, säger Boijer-Svahnström på Viking Line.

På Tallink Silja är målet att steg för steg nå en plastfriare framtid.

- Vi har olika team som utreder på vilka sätt vi kunde minska på plasten i vår verksamhet över hela bolaget, säger Sari Sillman, kommunikationsspecialist på Tallink Silja.

Viking Gabriella matkustajalaiva Helsingin Katajanokan satamassa.
Viking Line har ännu engångsartiklar ombord. Viking Gabriella matkustajalaiva Helsingin Katajanokan satamassa. Bild: Derrick Frilund / Yle flottar,fartyg,Viking Line,Skatudden, Helsingfors stad,Passagerarfartyg

Hon berättar att bolaget redan betydligt minskat på antalet plastsugrör som används i fartygens barer.

- De används bara i drinkar där ett sugrör är absolut nödvändigt. I andra fall ger vi ut sugrör endast på kundernas begäran, säger Sillman.

Från den kommande hösten framåt har Tallink Silja planer på att ta i bruk komposterbara sugrör för att ersätta plastsugrören.

Fartygens Duty Free-handel utvärderar också alternativ för plastpåsar.

För mig är det en hjärtefråga. Jag brukar tillbringa semestrarna på Bali och har sett hur stränderna ser ut där― Peter Ståhlberg, Wasaline

Bort med all engångsplast - Wasaline tar till handling

Wasaline, som kryssar mellan Vasa och Umeå i Sverige, tänker följa i de norska fotspåren. Projektet är i full gång, säger vd Peter Ståhlberg.

- Just nu inventerar vi vår plastanvändning, vi går igenom var det finns onödig plast och var den kan ersättas. Det är en ganska stor process.

TallinkSiljas Baltic Princess.
På Tallink Silja vill man bli av med plastsugrör. TallinkSiljas Baltic Princess. Bild: Yle/Peter Petrelius Tallink Silja Oy,M/S Baltic Princess,Silja Line

- I höst, efter högsäsongen, kommer vi att gå ut till leverantörerna, och börja ta bort sugrör och andra engångsartiklar, säger Ståhlberg.

Målet för Wasaline är att bli av med alla engångsartiklar inom detta år. Ståhlberg säger att han står bakom projektet till 100 procent.

- För mig är det nog en hjärtefråga. Jag brukar tillbringa semestrarna på Bali och har sett hur stränderna ser ut där. Det har gått för långt, säger Peter Ståhlberg.