Hoppa till huvudinnehåll

Pojkar brottades först på skoj – rastbråk i skolans korridor blev rättssak

Klädhängare i Merituulen koulu
Två pojkar brottades i skolans korridor, den ena dömdes för misshandel. Klädhängare i Merituulen koulu Bild: Yle/Robert Ehrnsten merituuliskolan

Två unga pojkar kivades på rasten i en Ekenässkola i höstas med åtal för misshandel som följd. Misshandelsoffret kände smärta och fick ett blåmärke på halsen till följd av misshandeln.

Pojkarna hade under en rast tillsammans med flera andra ungdomar suttit på en soffa i skolan. Eftersom det var trångt på soffan hade en 14 år gammal pojke fallit till golvet.

Pojken som föll till golvet hade försökt tränga sig på soffan där det satt många ungdomar. Till följd av detta hade han börjat brottas med en 15 år gammal pojke.

Pojkarna, den 15 år gamla gärningsmannen och målsägande som var 14 år vid tidpunkten, hade först brottats på skoj. Sedan hade gärningsmannen tagit strypgrepp om 14-åringen med sina ben.

Den åtalade bestred det här.

Styv nacke och blåmärke

Målsägande sade att han på grund av strypgreppet inte kunde andas ordentligt.

Då 14-åringen besökte en läkare kunde läkaren konstatera att nackens och axlarnas muskulatur var styv. Denna styvhet kan ha varit en svit efter våldet dagen innan.

På högra sidan kunde läkaren notera ett tecken som liknade ett blåmärke.

Skadorna och vittnesmål som stödde den målsägande ledde till att den åtalade dömdes.

Den åtalade dömdes 20:e juni för misshandel som ung förbrytare till tio dagsböter á sex euro eller 60 euro i böter. Domen gavs i Västra Nylands tingsrätt.

15-åringen ska dessutom betala 300 euro för sveda och värk till offret.

Staten betalar båda parternas utgifter för rättsbiträde, sammanlagt nästan 1 800 euro. Staten står också för rättegångskostnaderna som landar på nästan 2400 euro.

Artikeln korrigerad 7.7 klockan 20.30 med korrekt summa vad rättegångskostnaderna beträffar.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland