Hoppa till huvudinnehåll

De första pojkarna har räddats ur grottan - räddningsinsatsen avbryts nu för flera timmar

En ambulans anländer till sjukhuset i Chiang Rai.
En ambulans anländer till sjukhuset i Chiang Rai. Thailand,räddningsoperation i Tham Luang-grottan

Åtminstone fyra pojkar har räddats ur grottan i Thailand, bekräftar flera källor. Enligt mediekällor på plats dök barnen mer än 1 kilometer för att ta sig ut.

När räddningsoperationen inleddes på söndagsmorgonen uppskattade räddningsmanskapet att de första pojkarna skulle vara ute tidigast kring klockan 21 lokal tid (klockan 17 finsk tid).

Operationen har ändå gått betydligt bättre än väntat och den första pojken kom ut redan klockan 17.40 lokal tid. Hans resa genom tunnelsystemet tog ungefär 7 timmar och 40 minuter.

Sammanlagt har fyra pojkar nu räddats. Kvar i grottan finns ytterligare nio personer. Enligt vissa källor har den 25-åriga tränaren räddats bland de fyra första, på grund av svag hälsa, men Svenska Yle har inte kunnat bekräfta de rapporterna.

Räddningsoperationens ledare, Narongsak Osottanakarn, kallar operationen en "stor framgång för alla involverade".

Det finns i nuläget inga uppgifter om hur länge det tar att få ut alla pojkar. Räddningsmanskapet uppger att operationen fortsätter om 10-20 timmar.

Dykarna måste fylla på sina syrgastuber som har använts i dag.

Uppgifterna om hur många pojkar som har räddats har varierat under dagens lopp. Ursprungligen skrev flera medier att det rörde sig om sex pojkar men nu rapporteras det att siffran ligger på fyra.

Pojkarna förs till sjukhus för vård

Myndigheterna har inte berättat några detaljer om de räddade pojkarnas hälsotillstånd, men medier på plats rapporterar att pojkarna kunde gå på egna ben ut ur grottan.

- Dykarna avgör i samarbete med läkare som är på plats inne i grottan vilka pojkar som ska evakueras först, säger Narongsak Osatanakorn som leder räddningsoperationen.

Först kom det rapporter om att de svagaste pojkarna räddas först, men senare sade chefen för räddningsoperationen att de starkaste har räddats först.

En helikopter transporterar pojkar som räddats ur grottan Tham Luang till sjukhuset.
En helikopter transporterade de fyra pojkarna till staden Chiang Rai där de plockades upp av en ambulans. En helikopter transporterar pojkar som räddats ur grottan Tham Luang till sjukhuset. Thailand,räddningsoperation i Tham Luang-grottan

Tretton läkarteam väntade utanför grottan, varenda en av dem med egen ambulans och helikopter.

Enligt en källa på sjukhuset i Chiang Rai inväntades pojkarna av fem akutläkare medan trettio andra läkare befann sig i beredskapsläge.

- Vi är glada över att pojkarna räddas men oroliga för deras tillstånd. Vi är under hård press, säger den anonyma källan till Reuters.

Pojkarna har suttit instängda i omkring två veckor i Tham Luang-grottan.

Bättre läge än väntat

Den Bangkok-baserade journalisten Florian Witulski skriver på Twitter att räddningsarbetet har gått snabbare än väntat eftersom pojkarna inte har tvingats dyka så långa sträckor som man befarade.

- Räddningsarbetarna vid ingången till grottan säger att faktumet att vattnet har sjunkit i grottan har förkortat vägen ut, eftersom det nu går att gå i många av kamrarna, skriver Witulski.

Utav räddningsdykarna som deltog i operationen eskorterade tre barnen genom tunnlarna medan resten var utplacerade längs den första farliga sträckan som är fyra kilometer lång och mindre än en meter bred på vissa ställen.

Räddningsmanskapet har lyckats pumpa ut över 100 miljoner liter vatten ur grottsystemet. Det har gjort att vattennivån har sjunkit cirka 30 centimeter i grottsystemet.

Inom de närmaste dagarna väntas kraftiga monsunregn och risken finns att det leder till ytterligare översvämningar i tunnlarna.

Enligt räddningsoperationens ledare samarbetar 50 utländska och 40 thailändska dykare i operationen.

Grafik på tunneln ur grottan Tham Luang.
Grafiken illustrerar den svåra resan ut ur grottan. Grafik på tunneln ur grottan Tham Luang. räddningsoperation i Tham Luang-grottan

Källor: Reuters, AFP, BBC

Läs mera:

Nu ska pojkarna dyka ut ur grottan - här är de största utmaningarna

Under söndagen meddelade thailändska myndigheter att operationen att få ut pojkarna har startat. Det blir ingen lätt uppgift eftersom grottsystemet är mycket utmanande också för proffsdykare.