Hoppa till huvudinnehåll

Experternas tips: Frankrike och England tar sig till VM-final – ”Men marginalerna är väldigt små”

Harry Kane, Luka Modric, Kylian Mbappé, Eden Hazard.
Vem kan föra sitt lag till final: Harry Kane eller Luka Modric? Kylian Mbappé eller Eden Hazard? Harry Kane, Luka Modric, Kylian Mbappé, Eden Hazard. Bild: All Over Press / collage: Yle FIFA:s fotbolls-VM 2018

32 lag har blivit fyra. Nu återstår bara en handfull matcher av årets fotbolls-VM. Enligt Yle Sportens expertkommentatorer finns det två klara förhandsfavoriter: Frankrike och England. Även om motståndet inte går av för hackor.

Ett VM fyllt av överraskningar ska avrundas under den kommande veckan. Flera stora förhandsfavoriter har fått kasta in handduken, men också skrällagens turneringar har tagit slut. Senast på lördagskvällen åkte utropstecknen Sverige och Ryssland ut.

Framförallt matchen mellan Kroatien och värdnationen överraskade expertkommentator Jani Lyyski.

– Vilken match. Oj oj oj. Om någon före matchen skulle ha sagt att en kvartsfinal mellan Kroatien och Ryssland blir en sådan thriller skulle jag aldrig ha trott dem. Jag kunde inte sitta, konstaterar Lyyski.

Jani Lyyski.
Jani Lyyski. Jani Lyyski. Bild: All Over Press Jani Lyyski,IFK Mariehamn,Fotbollsligan

Att det till slut blev straffar som avgjorde kvartsfinalen betyder inte att man ska snacka om att Kroatien hade tur, påpekar Lyyski.

– Nuförtiden lägger man så otroligt mycket tid på att förbereda sig på straffar. Turen har lite jämnats ut mot skicklighet. Kroatien var ändå laget som för mig imponerade mest från start. Nu har de dessutom visat att de kan vinna de jobbiga matcherna också, analyserar Lyyski.

"England är förhandsfavorit"

Men kroaterna går ändå inte in i semifinalen mot England som förhandsfavoriter. Tvärtom.

– England är förhandsfavorit. Sättet som de agerar – och att de har alla viktiga pusselbitar på plats – ger dem en knapp fördel, säger Lyyski.

Enligt Lyyski var det till slut en fulländad rutininsats som räckte till mot Sverige i Englands kvartsfinal. Baklängesmålet tidigt i matchen förstörde Sveriges taktik.

– England visste exakt hur Sverige skulle spelade. Det tidiga baklängesmålet var det värsta som kunde hända. På pappret var England ändå bättre på alla positioner och de gick helt rättvist vidare, säger Lyyski.

England lär låta stjärnorna vila i gruppspelsfinalen mot Belgien.
Englands unga landslag har visat framfötterna i Ryssland. England lär låta stjärnorna vila i gruppspelsfinalen mot Belgien. FIFA:s fotbolls-VM 2018,världsmästerskapet i fotboll för herrar,Englands herrlandslag i fotboll

Vad ska publiken då förvänta sig av semifinalen mellan England och Kroatien?

– Jag hoppas på en bra match. Vi har sett prov på att det finns världsstjärnor i båda lagen som kan avgöra för sitt land och jag vågar tro på en lite öppnare matchbild än vad VM-semifinaler normalt brukar bjuda på, konstaterar Lyyski.

Från den andra semifinalen tror Lyyski att Frankrike går vidare.

– Jag skulle vara förvånad om de inte tar sig förbi Belgien, summerar han.

"Belgien måste bli bättre på att ställa om"

Jens Mattfolk följde med både Frankrikes och Belgiens kvartsfinaler från referatbåset. EIF-lotsen skriver under Lyyskis tips.

– Jättesvårt att välja, men med liten marginal måste jag säga Frankrike. Det säger min magkänsla. De har fått det att se bekvämt ut och de kan anpassa sig på rätt sätt och på olika sätt för att slå sina motståndare, analyserar Mattfolk.

Jens Mattfolk är tränare för Ekenäs IF.
Jens Mattfolk. Jens Mattfolk är tränare för Ekenäs IF. Bild: Yle / Antti Koivukangas Jens Mattfolk,Ekenäs IF

Det är framförallt Belgiens stundvis våghalsade anfallsspel som kan leda till problem för de röda djävlarna.

– Frankrike har visat att de klarar av att anpassa sig till sin motståndare. Mot Uruguay hade de svårt att skapa lägen, men klarade ändå av att klämma in bollen. Nu förväntar jag mig att det ser ut som det gjorde mot Argentina, där Frankrike också fick skapa flera chanser.

– Belgien måste bli bättre på att ställa om för att ha en chans. Ytterbackarna har varit helt för högt uppe flera gånger, och det vållade problem redan mot Japan. Frankrike har nu spelare som Kylian Mbappé som kan utnyttja de här luckorna, säger Mattfolk.

Belgiens chanser stavas i sin tur Eden Hazard.

– Det är honom som Frankrike måste stoppa. Men de har visat att de har kapacitet att försvara lågt, kompakt – cyniskt helt enkelt. De kan ta bort allt utrymme som Hazard och Kevin De Bruyne behöver för att skapa lägen, säger Mattfolk.

Vem går vidare till VM-final?

England
29.4% (264 röster)
Belgien
27.1% (243 röster)
Frankrike
23.4% (210 röster)
Kroatien
20.1% (180 röster)
Antal avgivna röster: 897

Semifinalerna spelas på tisdag och onsdag med start klockan 21. Yle sänder matcherna direkt i TV2 och på Arenan med svenskt referat.