Hoppa till huvudinnehåll

"De flesta vet inte ens att det finns bin här"

Familjen Bruce har biodling mitt inne i centrala Helsingfors.

På taket till Savoyteatern i centrala Helsingfors surrar hundratusentals flitiga bin utan att de som går nere på gatan har någon aning. Honungsbin är en viktig pollinerare och mycket av maten vi äter är beroende av bin.

Få personer är förunnade en så vacker utsikt som honungsbina på Savoys tak. Sammanlagt finns det sex stycken bikupor, med mellan 25 000 och 80 000 bin per kupa.

Biodlingen sköts av far och son Bjarne och Tomas Bruce. Den är ett samarbete med restaurang Savoy och har nu funnits i närmare åtta år.

Bjarne Bruce inspekterar en bikupa på Savoys tak.
Bjarne Bruce inspekterar en bikupa. Bjarne Bruce inspekterar en bikupa på Savoys tak. Bild: Yle / Petter Blomqvist biodling (arbete),Bin,Honungsbin

- Vi började med biodling på amerikanska ambassaden, och efter det tog restaurangen kontakt med oss, säger Bjarne Bruce.

Att odla bin i stan ger honungen en annan karaktär än på landet, eftersom bina samlar nektar från andra sorters växter än på landet.

Bjarne och Tomas Bruce driver också Marbacka gård i Lovisa, där de har omkring 150 bikupor.


En sektion ur en kupa för biodling.




En sektion ur en kupa för biodling.
Bild: Yle / Petter Blomqvist
biodling (arbete),Honungsbin

Också hobbybiodlare kan vara i stan

Att odla bin i stan har sina utmaningar. Bland annat kan det bli problematiskt om bina svärmar.

Det innebär att om det inte finns plats i en bikupa delar kolonin sig i två och den ena halvan flyger iväg för att leta ett nytt hem.

- Då kan vi bli tvungna att jaga svärmen över hustaken, vilket inte är så lätt, säger Bjarne Bruce.

Man förebygger svärmandet med att regelbundet kontrollera att bina har tillräckligt med utrymme och expandera kupan om det börjar bli trångt.

De ser ändå inget hinder för intresserade att börja med hobbybiodling i stan.

Ett plastbalja med vatten och grankvistar i.
När det är torrt är det en bra idé att ställa ut vatten till bina. Ett plastbalja med vatten och grankvistar i. Bild: Yle / Petter Blomqvist biodling (arbete)

- Man måste tänka på att man har tillräckligt med utrymme. En liten balkong i en etta räcker inte, men ett hustak eller en intilliggande park duger bra, om man får tillstånd till det.


Två biodlare böjer sig över en bikupa på ett hustak.




Två biodlare böjer sig över en bikupa på ett hustak.
Bild: Yle / Petter Blomqvist
Honungsbin,biodling (arbete)

Jordbrukare, tänk på bina!

Under det senaste åren har rapporter om minskande mängder honungsbin orsakat oroväckande rubriker i diverse medier.

Möjliga orsaker är parasiter och bekämpningsmedel, men också bristande biodiversitet.

Familjen Bruce har inte själva märkt av problemen men uppmanar jordbrukare att tänka på bina i sin verksamhet.

- Ibland har det hänt att något samhälle plötsligt försvunnit utan orsak, men vi har inte sett några direkta spår av det. Det kan ändå vara bra för bönder att tänka på vilken tid man väljer att bespruta sina åkrar, för att undvika de perioder när bina är som mest aktiva, säger Tomas Bruce.

Det uppskattas att omkring 35 procent av all mat människan äter pollineras av insekter, varav honungsbin står för en stor andel.

Tomas Bruce säger att den finns flera saker privatpersoner kan göra för att se till att bina mår bra.

- Om man ser en maskros på sin gräsmatta så behöver man inte gå ut och köpa bekämpningsmedel även om reklamen är övertygande. Man kan också ställa ut liten vatten i en kruka med lite stenar i som bina kan landa på, det hjälper redan mycket när det är torrt.

I en bikupa har en ny drottning introducerats. Efter en lång stunds letande hittar vi henne.

- Vi inspekterar de här kuporna noggrant, för de är ett viktigt varumärke för oss, säger Tomas Bruce.

Kommentarer