Hoppa till huvudinnehåll

Nu ska pojkarna dyka ut ur grottan - här är de största utmaningarna

Den thailändska marinen offentliggjorde på onsdagen en ny video med pojkarna som är instängda i gruvsystemet Tham Luang i norra Thailand.
Den thailändska marinen offentliggjorde på onsdagen en ny video med pojkarna som är instängda i gruvsystemet Tham Luang i norra Thailand. Bild: EPA-EFE/ROYAL THAI NAVY Tham Luang,Thailand,grotta,Fotboll pojkar

Under söndagen meddelade thailändska myndigheter att operationen att få ut pojkarna har startat.

Pojkarna och deras tränare befinner sig ungefär fyra kilometer från grottmynningen. På vägen ut kommer de att tvingas dyka genom passager som är så trånga att dykaren måste ta av sig syretanken.

Den mest utmanande dyketappen, som har döpts till Sam Yak, finns ungefär 1,9 kilometer från den plats där pojkarna nu befinner sig.

- Det är en tunnel som har en smal gång som går upp och sedan ner. Man måste svänga lite och det är väldigt trångt, sade Narongsak Osottanakorn som är chef för räddningsarbetet.

Innan pojkarna når fram till Sam Yak kommer de att bli tvungna att klättra upp och ner längs flera bergsväggar. Risken finns därför att de redan är ganska trötta då de når fram till Sam Yak.

Mycket dålig sikt

Vattnet inne i grottsystemet är grumligt och det finns ingen naturlig ljuskälla. En av räddningsdykarna jämför vattnet med kaffe latte.

- Sikten är en av de största utmaningarna när det gäller grottdykning. Det är väldigt svårt när man inte ser framför sig, risken finns att utrustningen skadas av vassa bergsformationer, förklarar räddningsdykaren Geoff Crossley för BBC.

Några räddningsdykare tar sig fram genom en trång gång.
Några räddningsdykare tar sig fram genom en trång gång. Några räddningsdykare tar sig fram genom en trång gång. Bild: Thai Navy Seal Thailand

Pojkarna får hjälp av ficklampor, rep och de professionella dykarna för att navigera rätt.

Räddningsdykare har placerat ut extra lufttankar på olika ställen i grottan, eftersom en tank inte räcker för hela färden.

Både fysiskt och psykiskt utmanande

Färden ut ur grottan tar mellan fem och sex timmar för proffsdykarna. För pojkarna kommer det att vara både fysiskt och psykiskt utmanande.

De är redan nu traumatiserade och utmattade av att ha tillbringat omkring två veckor i grottan.

En av de största riskerna är att någon av pojkarna grips av panik.

- Den psykiska sidan är en av de viktigaste faktorerna. Om någon grips av panik kan det leda till problem, säger Andrew Watson, som har erfarenhet av att rädda människor ur gruvor, till AFP.

Några räddningsdykare inne i grottsystemet.
Några räddningsdykare inne i grottsystemet. Bild: Thai Navy Seal Thailand

Att pojkarna är så unga är en utmaning, men kan möjligtvis också vara en styrka eftersom barn ofta oroar sig mindre.

- Jag hoppas att barnen ser det som ett utmanade äventyr, säger räddningsdykaren Geoff Crossley till BBC.

Pojkarna saknar erfarenhet

En annan stor utmaning är att pojkarna saknar tidigare erfarenhet av dykning. Många av dem kan inte ens simma.

Under de senaste dagarna har pojkarna fått utbildning, men förhållandena i grottsystemet beskrivs som extremt svåra även för avancerade dykare.

Pojkarna dyker i helmasker och varje pojke kommer att ha två professionella dykare med sig. Sjukvårdare som är på plats inne i grottan avgör i samarbete med proffsdykarna vilka pojkar som evakueras först.

Under färden ut ur grottan kommer de att bli tvungna att dyka genom trånga mörka passager med strömmande vatten.

Exakt hur svårt det är att ta sig ut ur grottan blev obehagligt klart då en elitdykare omkom tidigare under veckan.

Räddningsmanskapet försökte in i det sista hitta ett alternativ till dykning, eftersom grottsystemet är så utmanande.

Tidskrävande att få ut alla pojkar

På söndagen beräknade räddningsmanskapet att det tar mellan tre och fyra dagar att få ut alla pojkar ur grottan.

Myndigheterna beslöt sig för att inleda räddningsoperationen på söndagen eftersom förutsättningarna ansågs vara de bästa hittills.

Hjälparbetarna har lyckats pumpa ut över 100 miljoner liter vatten ur grottsystemet. Det har gjort att vattennivån har sjunkit cirka 30 centimeter.

Kraftiga monsunregn är att vänta och risken finns att regnet orsakar ytterligare översvämningar i tunnlarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes