Hoppa till huvudinnehåll

Räddningsoperation har inletts för att få ut de thailändska pojkarna ur grottan

Räddningsoperation i Tham-Luang-grottan.
Räddningsoperation i Tham-Luang-grottan. Bild: Thai Royal Navy / EPA räddningsoperation i Tham Luang-grottan,Tham Luang,Thailand,räddningsverksamhet,Räddningsinsats,klättring

De thailändska myndigheterna uppger att man har inlett en räddningsoperation för att få ut de tolv pojkarna och deras tränare ur Tham Luang-grottan där de varit instängda i två veckor. 18 dykare deltar i insatsen.

- Pojkarna förs ut en åt gången med hjälp av två dykare. 13 utländska dykare och fem thailändska har gett sig in i grottan, berättar Yle Uutisets korrespondent Jenny Matikainen.

Att få ut alla 13 personer kan dröja tre till fyra dagar, beroende på vädret, uppger en informatör vid Thailands militär för Reuters.

Enligt Narongsak Osottanakorn som är chef för räddningsarbetet är den första pojken tidigast ute vid niotiden ikväll lokal tid, alltså klockan 17 finsk tid.

Han säger att pojkarna nu är både fysiskt och mentalt redo.

Kraftiga regn sätter tidspress

Osottanakorn säger att i dag är den bästa dagen att inleda operationen eftersom stora delar av grottgången inte ligger under vatten just nu.

Myndigheterna har velat skynda på räddningsoperationen eftersom kraftiga monsunregn är att vänta de kommande dagarna. Risken finns att regnet orsakar ytterligare översvämningar i tunnlarna.

– Det finns ingen annan dag då vi är mer redo än i dag. Om vi inte gör det kommer vi att gå minste om chansen, sade Osottanakorn.

Räddningsgruppen har tränat för operationen i tre-fyra dagars tid. Utanför grottan väntar 13 ambulanser och två helikoptrar.

En massa slangar och två räddningsarbetare jobbar med att pumpa ut vatten ur Tham Luang-grottorna.
Arbetet med att pumpa vatten har pågått oavbrutet i flera dagar. En massa slangar och två räddningsarbetare jobbar med att pumpa ut vatten ur Tham Luang-grottorna. Bild: EPA-EFE/ROYAL THAI NAVY räddningsoperation i Tham Luang-grottan,Tham Luang,Thailand,räddningsverksamhet,grottor

Arbetet med att pumpa ut vatten från grottan har pågått dag och natt och man har borrat hål i klippväggarna i försök att tappa ut vattnet.

Samtidigt har syrenivån inne i grottan fortsatt att sjunka. Fler syrgasflaskor har levererats till pojkarna och en kabel har installerats för att förse dem med mera syre.

Området evakueras

Tidigare på söndagen meddelade de thailändska myndigheterna att de har börjat evakuera området kring grottan.

Bara dykare, räddningsarbetare och läkare får stanna kvar.

Ett avspärrningsband med texten "Do not enter" och en vakt vid området kring Tham Luang-grottorna.
Ingen som inte hör till räddninginsatsen får befinna sig på området vid grottmynningen. Ett avspärrningsband med texten "Do not enter" och en vakt vid området kring Tham Luang-grottorna. Bild: Rungroj Yongrit / EPA Tham Luang,räddningsoperation i Tham Luang-grottan,Thailand,räddningsarbete,Räddningsinsats,grottor,Avspärrningsband

De tolv fotbollspojkarna försvann för två veckor sedan då de var på en utflykt tillsammans med sin tränare i kalkstensgrottorna Tham Luang i norra Thailand. De fastnade inne i grottan på grund av att en plötslig översvämning blockerade grottmynningen.

Förhållandena inne i grottan är besvärliga. I fredags omkom en av räddningsdykarna som deltagit i hjälpinsatserna då han var på väg ut från grottan.

Källor: Yle, Reuters, AFP, BBC, STT

Artikeln har uppdaterats i takt med att nya uppgifter kommit fram.