Hoppa till huvudinnehåll

Tio år sedan bostadsmässan i Vasa: "Bostäderna är eftertraktade"

Bostadsmässeområdet i Vasa.
Bostadsmässeområdet i Vasa. Bild: Yle/Filip Stén Vasa,bostadsområden,bostadsmässa

I dagarna har det gått tio år sedan bostadsmässan i Vasa öppnade. - Området i Sunnanvik är fortfarande attraktivt och bostäderna är eftertraktade, säger mäklaren Jan Snickars i Vasa.

Då bostadsmässan i Vasa öppnade den 11 juli 2008 var förväntningarna höga och kanske det också var en och annan byggare som pustade ut.

Strul under byggtiden

Byggandet på mässområdet hade inte löpt som smort. Mässområdet befinner sig till stor del på mjuk strandmark och staden skulle sätta tomterna i byggdugligt skick.

Att sätta tomterna i byggdugligt skick innebar i praktiken att gräva bort flera meter av dy och byta ut det mot krossgrus. Trots stora massabyten och omfattande markberedning började några hus att sjunka redan under byggtiden.

Våningshus i Sunnanvik i Vasa.
Våningshus i Sunnanvik i Vasa. Bild: Yle/Filip Stén bostadshus,Vasa,bostadsmässa

Det löstes genom att husgrunderna pålades, men det blev naturligtvis dyrare inte bara i fråga om arbete utan också för att tidtabellerna ruckades.

På fast mark tio år senare

Det mesta hann ändå bli färdigt till öppningsdagen, förutom ett av höghusen. Det bygget stoppades i ett tidigare skede av staden, då man misstänkte att huset inte stod på stadig grund. De misstankarna visade sig sedan vara obefogade och huset färdigställdes efter mässan.

Jan Snickars
Jan Snickars. Jan Snickars Bild: Yle/Patrick Stenbacka jan snickars

- Om man tänker på hur det såg ut före bostadsmässan är det nog ganska remarkabelt att man lyckades, säger Jan Snickars, som själv har bott i Sunnanvik på 1970-talet.

Vad gäller problemen med sjunkande hus tror Snickars att de problemen är över nu.

Gata i Sunnanvik, Vasa.
Gata i Sunnanvik, Vasa. Bild: Yle/Filip Stén Vasa,bostadsområden,bostadsmässa

- De mest pessimistiska sa ju att man kommer att få problem med sjunkande hus där, men nu har det gått tio år och mig veterligen har man inga sådana problem där, säger Snickars.

Invånarna trivs i området

Bostadsmässan 2008 var en riktig vitamininjektion för Vasa.

- Det var en liten hype, och det skapade lite mera sug för resten av Sunnanvik och Högbacken och andra närliggande stadsdelar.

- Sunnanvik var ju lite slitet och på sidan om, men i och med mässområdet kunde också servicen förbättras, säger Snickars.

Det här är en uppfattning som delas också av områdets invånare. Finlands Bostadsmässa gjorde i fjol en undersökning bland invånarna i flera tidigare mässområden. Det stora flertalet av de svarande är mycket nöjda med området.

Bostadshus i Sunnanvik, Vasa.
Bostadshus i Sunnanvik, Vasa. Bild: Yle/Filip Stén bostadsområden,Vasa,bostadsmässa

- Allt finns nära till. Skola, affärer, centrum. Bussförbindelserna är jättebra, man behöver inte ta bilen varje gång. Miljön är bra, med närheten till havet och jättefina promenadstråk, lyder ett omdöme i undersökningen.

Bostadsmässområdet är fortfarande populärt och eftertraktat.

- Det är nog väldigt speciellt. Vissa av de här bostäderna har ju sålts mer än en gång sedan mässan. Det är ett väldigt attraktivt område.

Fortfarande attraktivt område

Men för knappt tio år sedan, efter bostadsmässan, var flera av egnahemshusen osålda. De hustillverkare som valde att sälja husen först efter mässan fick i flera fall dras med långa försäljningstider.

Villa Similä, som byggdes av Vasa yrkesinstitut, var osålt i flera år.

- Å andra sidan kan det vara svårt för de som köpte husen före mässan att få tillbaka det priset idag, säger Snickars.

Snickars tycker att området har skötts väl och att det har åldrats med värdighet.

- Något förfall ser man inte alls.

Bland invånarna hoppas man på fortsatt utveckling av området, visar Finlands Bostadsmässas intervjuer.

- Det här är ett så vackert område att man bra kunde bygga ut här och låta fler få njuta av det, säger en av de intervjuade.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten