Hoppa till huvudinnehåll

Ännu ett bakslag för Theresa May - brexitministern David Davis sade upp sig

Brexitministern David Davis under en debatt i parlamentet den 20 juni.
Brexitministern David Davis under en debatt i parlamentet den 20 juni. Brexitministern David Davis under en debatt i parlamentet den 20 juni. Bild: AFP / Lehtikuva David Davis,Storbritannien

Storbritanniens så kallade brexitminister David Davis har sagt upp sig med omedelbar verkan. Han anser att Mays brexitpolitik är för mjuk och han vill inte längre agera "motvillig rekryt".

Så sent som på fredagen lyckades den brittiska regeringen komma överens om hur de ska förhandla med EU om utträdet.

Regeringen gick med på Mays förslag om en "affärsvänlig" modell, där man bland annat strävar efter ett frihandelsavtal för jordbruks- och industriprodukter, baserat på en "gemensam regelbok".

Enligt brittiska BBC skriver Davis i sitt avskedsbrev att den aktuella trenden i politik och taktik gör det allt mindre sannolikt att Storbritannien verkligen lämnar tullunionen och den inre marknaden.

Mays politik leder till en "svag förhandlingsposition - i bästa fall"

Davis är speciellt kritisk vad gäller den "gemensamma regelboken" för frihandel för jordbruks- och industriprodukter.

Enligt honom skulle ett sådant avtal ge EU kontrollen över stora delar av den brittiska ekonomin. Storbritannien skulle verkligen inte återfå kontrollen över sina lagar "i någon verklig mening".

Han säger sig misstänka att regeringens förhandlingstaktik bara kommer att leda till ytterligare krav på eftergifter från Bryssel.

Davis menar att den nuvarande inriktningen i Mays brexitpolitik leder till att Storbritannien hamnar i en "svag förhandlingsposition - i bästa fall".

Förespråkarna för "hård brexit" applåderar

Davis har varit ansvarig minister för Storbritanniens utträde ur EU sedan 2016. Han har redan länge varit kritisk mot Mays sätt att hantera utträdet.

Han avslutar sitt brev med att det kan vara i nationens intresse att May får en brexitminister som är "entusiastisk anhängare" till Mays linje, i stället för en "motvillig rekryt".

Enligt brittiska medier har också de biträdande brexitministrarna Steve Baker och Suella Braverman avgått.

De får applåder av konservativa parlamentsledamöter som förespråkar en så kallad hård brexit.

Parlamentsledamoten Andrea Jenkyns beskrev genast Davis avgång som en "fantastisk nyhet".

Hoppa över Twitterpostning

"Bra gjort David Davis för att du är principfast och modig nog att avgå. Jag lyfter på hatten för dig. Vi måste se till att det här blir en vändpunkt för brexit", skrev Jenkyns.

Senare gratulerade hon också den biträdande brexitministern Baker för hans avgång och önskade att också brexitförespråkaren och utrikesministern Boris Johnson nu ska fatta samma beslut.

May beklagar, men håller inte med

I sitt svar skriver premiärminister Theresa May att hon beklagar att Davis valt att avgå och hon tackar honom för allt han gjort för att "utforma vårt utträde ur EU".

Men hon håller inte med honom om hans beskrivning av situationen.

"Jag håller inte med om din beskrivning av den politik som vi kom överens om i regeringen på fredag", skriver May.

Davis avgång ses som ännu ett hårt bakslag för May. Senare på måndagen ska hon tala i parlamentet och försöka övertyga skeptikerna där om att den överenskommelse som regeringen kom fram till i fredags är den rätta.

Mays position ohållbar?

Både brittiska medier och politiker spekulerar nu - än en gång - i att Mays position blivit så ohållbar att hon kan tvingas avgå.

Oppositionsledaren, brittiska Arbetarpartiets ordförande Jeremy Corbin konstaterade på Twitter att Davis avgång sker vid en så kritisk tidpunkt att det visar att May inte har någon auktoritet kvar och att hon är oförmögen att styra ut Storbritannien ur EU.

Hoppa över Twitterpostning

"Om hon klamrar sig fast, med sin regering i kaos, så står det klart att hon är mer intresserad av att klänga fast för sin egen skull än för att tjäna folket i sitt land", skrev Corbin.

Men Mays eget parti är svårt splittrat och det finns många konservativa politiker som också önskar hennes avgång.

Artikeln uppdaterades kl.08.30 med resonemanget om Mays position, inklusive Corbins twitter-inlägg.

Källor: BBC, AFP, Reuters, Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes