Hoppa till huvudinnehåll

Dansk dykare i Thailand: Pojkarna fick lugnande medel för att inte gripas av panik

Räddningspersonal pumpar vatten ur Tham Luang-grottan.
Räddningspersonal pumpar vatten ur Tham Luang-grottan. På söndagen lyckades man nå de lägsta vattennivåerna hittills. Räddningspersonal pumpar vatten ur Tham Luang-grottan. Bild: Reuters / Lehtikuva Thailand,räddningsoperation i Tham Luang-grottan

Danske Ivan Karadžić driver en dykarskola i Thailand och anmälde sig som frivillig då det thailändska fotbollslaget fastnade i Tham Luang-grottsystemet för över två veckor sedan. Han berättar i en intervju för Danmarks Radio om hur räddningsoperationen fortskrider.

Karadžić berättar att stämningen är på topp efter söndagens lyckade räddningsoperation.

- Det har gått fantastiskt bra. Jag mår riktigt bra men är verkligen trött, säger Karadžić till DR-korrespondenten Stéphanie Surrugue på söndagskvällen.

Hans uppgift under räddningen av fyra av pojkarna var att tillsammans med många andra dykare stå i beredskap längs vägen med nya syrgastuber. BBC skriver att varje pojke hade två dykare som ledsagade honom ut. Enligt Karadžić bedövades pojkarna innan de gick i vattnet.

- Pojkarna fick medicinsk bedövning för att inte gripas av panik. De var inte totalt bedövade, men de reagerade inte ordentligt, berättar Karadžić.

Bedövning är antagligen ett för starkt begrepp, enligt läkaren Peter Qvortrup Geisling. Han är inte insatt i just den här situationen men gissar att det handlar om ångestdämpande medicin.

Man bedövar absolut inte pojkarna helt och hållet, för de måste själva kunna hjälpa till och ta sig fram under dykningen.

- Det man kan göra i en sådan här situation är att ge pojkarna en smula sådan medicin man ger till personer som lider av ångest, säger Geisling till DR.

- Man bedövar absolut inte pojkarna helt och hållet, för de måste själva kunna hjälpa till och ta sig fram under dykningen. Men man gör garanterat en massa för att lugna ner dem, säger Geisling.

Bangkok Post: Tränaren bland de första fyra ut

Räddningsoperationen ska återupptas i dag bara omständigheterna tillåter. Kvar i grottan finns nio pojkar.

Bangkok Post skriver som enda medium att lagets tränare, 25-åriga Ekapol Chantawong, skulle ha räddats i går bland de fyra första, trots hans önskan om att bli sist kvar. Tidningen skriver att Chantawongs hälsa var så dålig att han tvingades räddas.

Hälsan ska vara dålig på grund av att han gett sin proviant åt pojkarna.

Myndigheterna oroliga för regn

Så fort syrgastuberna har ersatts borde räddningen alltså börja igen. Regnperioden har nyss börjat och thailändska myndigheter har insett att monsunregnen kan förvärra situationen ytterligare.

Syrgastuber, militärer.
Syrgastuber på bytesrunda. Syrgastuber, militärer. Bild: Reuters / Lehtikuva räddningsoperation i Tham Luang-grottan

Redan nu är vägen till pojkarnas grotta pepprad av farliga stup som kräver full klättringsutrustning, översvämmade partier med tunga partier av lera och ett dyk på 30 meter. Det finns också två skrevor man måste igenom där man inte kan ha syrgastuben på sig.

Om regnen tilltar kan förhållandena bli näst intill omöjliga.

Räddningsarbetarna pumpar ut vatten för fullt och lyckades på söndagen sänka vattennivåerna till de lägsta de hittills har varit.

Över 90 dykare från alla världens hörn - 40 från Thailand och 50 från omvärlden, inklusive finländska Mikko Paasi - deltar i räddningsoperationen.