Hoppa till huvudinnehåll

Domstol: Fritt fram att skjuta vargen i Snappertuna

Vargjägarna i Virmo hade problem med snön som smälte bort i februari.
Vargjakt. Bilden är från Virmo i Egentliga Finland. Vargjägarna i Virmo hade problem med snön som smälte bort i februari. Bild: Yle/Henrik Leppälä Vargjakt,varg

Det är fritt fram för jägare att skjuta den varg som de nyss fick dispens för i Snappertunareviret. Domstolen gav naturskyddsförbundet back på deras anhållan om verkställighetsförbud.

Jägare fick för knappt två veckor sedan undantagslov av Finlands viltcentral att skrämma bort och vid behov skjuta en av vargarna som rör sig i Snappertunareviret. Motiveringen var som tidigare den allmänna säkerheten då vargarna är orädda. Lovet gäller till den 19 juli.

Naturskyddsförbundet: Svagt grundat beslut

Naturskyddsförbundet tycker att det inte finns tillräckliga grunder för att skjuta en varg.

Naturskyddsförbundets nyländska distrikt lämnade i torsdags in ett besvär mot dispensen till förvaltningsdomstolen.

Samtidigt ville de att domstolen med ett verkställighetsförbud förbjuder jakten tills besväret är avgjort.

Förbundet anser att det räcker med att skrämma vargen.

Naturskyddsförbundet är besvikna på att tillståndet inte förbjuder skjutandet av en alfaindivid utan endast rekommenderar det.

I fjol sköt jägarna med ett ungefär likadant tillstånd flockens alfahane trots rekommendationen att inte göra det.

Död varg -
En varg sköts i Västnyland 2017. Naturskyddsförbundet tycker att motiveringarna för undantagslovet nu inte håller. Bilden är en arkivbild och har inte med vargar i Västnyland att göra. Död varg - Bild: Yle/Pertti Huotari varg,död varg,Vargjakt

Naturskyddsförbundet kritiserar också det att viltcentralen innan de beviljade ett nytt lov inte alls verkar ha tänkt på vad som händer när en alfaindivid skjuts.

De tror att vargarna till och med kan börja bete sig ännu mer oönskat om alfaindivider skjuts.

När viltcentralen beviljade det nu aktuella lovet, konstaterade de att vargarnas beteende inte har förändrats. Naturskyddsförbundet tycker det visar att det inte var en fungerande lösning att skjuta vargen i fjol.

Ytterligare ett problem är enligt Naturskyddsförbundet att de rapporterade vargskadorna inte har ökat, utan endast få skador har rapporterats i år.

Beslutet kommer senare

Helsingfors förvaltningsdomstol förkastade på måndagen (9.7) begäran om ett. verkställighetsförbud. Jägarna kan skrämma och skjuta varg så länge undantagslovet gäller.

Domstolen avgör själva besväret i normal ordning senare.

Förbundet besvärade sig inte över dispensen i fjol.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland