Hoppa till huvudinnehåll

En vecka tills allas blickar är på Finland, Trump och Putin - i Helsingfors väntar både ivriga och kritiska röster

Donald Trump och Vladimir Putin träffades senast i Tyskland i somras och det är möjligt de träffas informellt i under Apecs toppmöte i Vietnam
Donald Trump och Vladimir Putin träffades senast i Tyskland i somras och det är möjligt de träffas informellt i under Apecs toppmöte i Vietnam Bild: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV Donald Trump,Vladimir Putin

Att toppmötet ordnas i Helsingfors är en signal om att man litar på Finland, säger man på Utrikesministeriet. Samtidigt väntar både demonstranter och Trump-fans på mötet om en vecka.

Hela världens ögon vänds mot Helsingfors när Donald Trump och Vladimir Putin möts här om en vecka. Eller det är åtminstone både Utrikesministeriets och Helsingfors stads förhoppningar: internationell synlighet och positiv pr för både Finland och huvudstaden.

Att mötet ordnas i Helsingfors tolkar Utrikesministeriet som en signal om förtroende.

- Först och främst betyder det att man litar på oss, att det finns ett land i världen som klarar av att på några veckor ställa till med något sådant här, säger Petra Theman på ministeriets enhet för offentlig diplomati.

Petra Theman, UM, enheten för offentlig diplomati
Petra Theman. Petra Theman, UM, enheten för offentlig diplomati enheten för offentlig diplomati

- Och så hoppas vi att det kommer människor som kanske inte annars skulle komma till Finland, att de får en trevlig erfarenhet och åker iväg med en liten nyfikenhet vad gäller Finland, säger Theman.

Men är det Finland och Helsingfors världen har ögonen på? Nog är det väl främst Trump och Putin blickarna riktas mot?

- Absolut, mötet är huvudsaken. Men som vi har sett från liknande möten tidigare så uppstår det en hel del sidostoryn, säger Theman.

Hon syftar på att stora mediebolag skriver tips om Helsingfors och att videomaterial om Finland och dess huvudstad kommer att spridas internationellt.

- Så nog syns det ju att man är i Finland. Men det är självklart att det är presidenterna som är i fokus, säger Theman.

"Inte oproblematiskt att Finland utmålas som neutralt"

Beskedet om toppmötet i Helsingfors har ändå inte tagits emot odelat positivt. Kritiken har gällt kostnaderna för mötet samt det att Finland står värd för ett möte mellan två så kontroversiella personer som presidenterna ändå utgör.

Vad händer om herrarna under mötet kommer fram till något som kan tolkas som negativt för EU eller Nato? Det finns också många frågetecken inför säkerhetsläget i Europa och vad Trump egentligen tycker om Nato.

En av dem som höjt en kritisk röst är Patrik Gayer som i en text för tankesmedjan Libera skriver att det finns också risker med mötet.

- Klart att det är en bra sak för Finland att stora världsledare vill träffas här. Men jag tror att i det här läget, med vad Ryssland sysslar med i Ukraina, med mänskliga rättigheter de bryter mot i sitt hemland, och på andra sidan Atlanten Donald Trump, så är det viktigt att vi ser kontexten som det här sker i, säger Gayer.

- Jag ser risken att Finland hamnar i kläm i en situation vi egentligen inte skulle vilja befinna oss i, att vi hjälper till att facilitera en situation där beslut fattas som kan vara rent ut sagt skadliga för Finland.

Patrik gayer
Patrik Gayer. Patrik gayer Bild: Yle/Carina Bruun Helsingfors,patrik gayer

Gayer påpekar att det är farligt att se på Trump som en pajas eller clown.

- Jag tycker vi ska ta honom på största allvar när vi ser vad han har gjort i politiken där hemma. USA gick ur Parisavtalet, USA gick ur Iranavtalet. Så många av de här hoten tycker jag inte ska ses som tomma hot, säger Gayer.

- En av de saker han har sagt är att Nato tycker han inte om, Nato är lika dåligt som Nafta. Frihandelsavtalet tycker han inte om. Så det finns faktiskt en risk att de kommer ut med någon form av beslut ur det här toppmötet som direkt påverkar skadligt säkerheten i Europa, och då tycker jag det kan se ganska fånigt att Finland är med och de facto möjliggör det.

Både kritiska röster och ivrig väntan

I Helsingfors förbereder sig finländare på olika sätt för mötet. Tusentals har anmält intresse för att delta i demonstrationen Helsinki calling på Medborgartorget.

Demonstrationen beskrivs som ett fredligt och politiskt obundet meningsyttrande: "Vi samlas och berättar att vi i Finland är för mänskliga rättigheter, demokrati, fred samt miljö- och klimatarbete. Vi vill försvara multinationellt samarbete som baserar sig internationella fördrag. Vi går inte med på att sluta våra ögon och vi kommer inte att tiga", skriver arrangörerna.

Samtidigt planerar medlemmar av gruppen Helsinki Loves Trump på Facebook att samlas på flygplatsen för att möta den amerikanska presidenten, inte med lakan och banderoller utan helt enkelt med vänliga leenden.

Historiskt inte första gången stormakterna möts här

Historiskt sett inte första gången ledare från de här två stormakterna möts i Helsingfors.

Jeltsin ja Clinton Kalastajatorpalla tiedotustilaisuudessa pöydän takana
Bill Clinton och Boris Jeltsin i Helsingfors 1997. Jeltsin ja Clinton Kalastajatorpalla tiedotustilaisuudessa pöydän takana Bild: Yle/Touko Yrttimaa Bill Clinton,Boris Jeltsin,Hilton Helsinki Kalastajatorppa

Senast var det Bill Clinton och Boris Jeltsin på Fiskartorpet 1997, före det var det George H.W. Bush och Michail Gorbatjov 1990. Och 1975 ordnades den europeiska säkerhetskonferensen KSSE i Helsingfors, med bland annat USA:s Gerald Ford och Sovjetunionens Leonid Bresjnev på plats.

George Bush och Mihail Gorbatsov i Helsingfors 1990.
George H.W. Bush och Michail Gorbatjov i Helsingfors 1990. George Bush och Mihail Gorbatsov i Helsingfors 1990. Bild: ullstein bild - Unkel/ All Over Press George H. W. Bush,Mihail Gorbatšov

- Vi har en ganska stark tradition i att vi tycker att dialog alltid är bättre än ingen dialog, och vi har varit måna med att säga till att vi står till förfogande, säger Petra Theman.

- Och nog tror jag att det här att vi är ett land som klarar av allt logistiskt sett, att allt funkar i Finland, är en ganska stor fördel i sådana här sammanhang, tillägger hon.

Rädslan för att Finland kan framstå i dålig dager om mötet kommer fram till något negativt tonar Theman ner.

- Finland är ju inte en del i de här diskussionerna. Vi står till förfogande som ett ställe för dialogen.

Inget besked om kostnader och resurser ännu

Kritik har hörts också mot att arrangemangen kring mötet förstås kräver en hel del resurser och pengar. Det är staten som står för fiolerna, och någon summa har fortfarande inte nämnts.

Är det här välinvesterade pengar?

- Personligen tycker jag att absolut. Det är ganska få situationer då Finland är i spotlight på det här sättet, och då måste ju allt fungera.

Nu jobbar ministeriet för fullt med arrangemangen, inte bara med de rigorösa gällande säkerheten utan också med en hel del att göra kring kommunikationen.

- Utrikesministeriet och Helsingfors stad hämtar just under tusen journalister till Finland varje år, och nu är det mycket möjligt att vi får det dubbla antalet på en gång, poängterar Theman.

Synligheten för Finland är inte något man väntar sig att ska eskalera under just tiden kring toppmötet.

- När det gäller Finlandsbilden är det ett arbete på lång sikt, vilket betyder att ju fler som har besökt Finland, desto bättre är det för oss på lång sikt, säger Theman.

Läs mera:

Ett F-35 jaktplan i Estland. I förgrunden står USA:s, Estlands samt Natos flagga.

"Ovissheten om vad Trump egentligen tycker om Nato som präglar läget just nu" – Trumps syn på Nato väcker frågor i Europa

Det finns många frågetecken kring säkerhetsläget i Europa inför toppmötet mellan presidenterna Trump och Putin. Osäkerhet och ovisshet om vad framför allt president Trump anser och vill i relationen till Europa präglar stämningarna.
President Trump värderar inte det transatlantiska samarbetet som sina företrädare.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes