Hoppa till huvudinnehåll

Parkeringen i Kalkstrand ställer fortsättningsvis till med problem - polisen ger inga böter

felparkerade bilar i rad
Bilar som parkeras olagligt orskar problem i Kalkstrand. felparkerade bilar i rad Bild: Jeanette Broman / Yle Sibbo,felparkering

Problemet med felparkerade bilar längs med Kalkstrandsvägen i Sibbo ställer fortfarande till med bekymmer. Invånarna i Kalkstrand börjar tappa förtroendet för att några åtgärder ska ske.

Tidningen Itäväylä (4.7.18) rapporterade att en lastbil hade fastnat på grund av en olagligt parkerad bil.

Problemet löste sig tack vare den kvicktänkta lastbilschauffören och med lite hjälp av utomstående personer.

Parkeringsproblemet i Kalkstrand är ett fenomen som uppkommer varje sommar. Och varje sommar lovar kommunen och polisen att åtgärda problemet men ingenting sker.

- Problemet är kanske som störst under midsommarveckoslutet, säger Markus Lampenius som bor i Kalkstrand under sommaren.

Markus Lampenius står och tittar på en bil som parkerat med en båttrailer
Markus Lampenius anser att parkeringen på vändplatsen i Kalkstrand är ett bekymmer som bör åtgärdas. Markus Lampenius står och tittar på en bil som parkerat med en båttrailer Bild: Jeanette Broman / Yle Sibbo,Markus Lampenius

Ring nödnumret 112

Polisens direktiv är att ringa 112 ifall man stöter på en felparkerad bil som utgör en trafikfara. Men för många är tröskeln hög att ringa nödnumret för att meddela om felparkerade bilar.

- Det känns inte bra att kontakta nödnumret i en sådan här situation eftersom risken finns att någon annan blir utan hjälp då polispatrullen åker till Kalkstrand, säger Lampenius.

Bilar som står parkerade längs med trottoarkanten och på båda sidorna av vägen utgör en stor trafikfara.

- Då läget är som värst står det bilar parkerade på trottoaren och då har jag sett en mamma gå med barnvagnen på bilvägen för att kunna ta sig fram, säger Lina Johansson som jobbar på färjan Bodö.

insamlingsbåten lastar upp skräptunnor i en lastbil
Då bilar är felparkerade kommer lastbilen inte åt att lasta upp skräptunnorna som färjan Bodö hämtar. insamlingsbåten lastar upp skräptunnor i en lastbil Bild: Jeanette Broman / Yle Sibbo,färja

Enligt invånarna har polisen kontaktats flera gånger under de år som problemet funnits. Polisen säger att bara ett fåtal anmälningar har tagits emot under fjolåret.

En ny och mer aktuell kommentar av polisen lyckades Yle Östnyland inte få för den här artikeln.

- Det är klart att är det bara en felparkering som irriterar folk så sköter vi den sedan när det finns tid, sade kriminalkommissarie Leif Malmberg i en intervju för Yle Östnyland den 26 juli 2016.

Avgiftbelagd parkeringsplats står tom

- Vi finländare bryter sällan mot lagen så jag har svårt att tro att de hundra personer som parkerar sina bilar olagligt anser sig parkera olagligt, säger Markus Lampenius.

en pappa med sin son och hund vid en båthamn
Markus Lampenius tillsammans med sin son och familjens hund. en pappa med sin son och hund vid en båthamn Bild: Jeanette Broman / Yle Sibbo,Markus Lampenius

Företaget Kalk-Park försökte få bukt på problemet 2016. De byggde en parkeringsplats på privat mark där man mot en parkeringsavgift lagligt kunde få parkera sin bil.

Avgifterna är antingen en euro per timme eller 20 euro per dygn.

- Parkeringsplatsen har alltid varit så gott som tom bortsett från de drygt fem bilar som nog använder parkeringsplatsen och betalar för den, säger Tom Malmberg som bor och jobbar i Kalkstrand.

fyra personer som står och diskuterar
Lina Jonasson, Tom Malmberg, Frank Jonasson och Joakim Anderrson jobbar alla vid hamnen i Kalkstrand och följer med problemet dagligen. fyra personer som står och diskuterar Bild: Jeanette Broman / Yle Sibbo,felparkering

När Yle Östnyland besökte platsen var den avgiftsbelagda parkeringsplatsen helt tom och bara ett antal bilar var parkerade längs med trottoaren intill hamnen.

Problemet med parkeringen på området berör dagligen de som jobbar där. Malmberg kör dagligen lastbil till och från Kalkstrand och hans företag har fått anpassa sina lastningstider enligt rusningstiderna.

- Jag har full förståelse för dem som parkerar här lite hur det råkar sig. Det finns inte något annat alternativ. Jag anser att det är Sibbo kommun och NTM-centralen som borde sätta sig ner och komma på en lösning, säger Malmberg.

Böter löser inte problemet

Malmberg anser inte att lösningen skulle vara att ge ut böter.

- Det har inte polisen resurser till, de har viktigare saker att göra.

Tom Malmberg i sin lastbil
Såhär såg det ut för två år sedan. Möter man en bil är risken stor att speglarna tar i bilen som står parkerad på trottoaren. Tom Malmberg i sin lastbil Bild: Yle/Stefan Paavola sibbo,parkeringsplatser,parkeringsfel

Parkeringsplatsen som byggdes för att lösa problemet har inte gjort det. Människorna fortsätter parkera på gatan och trottoaren eftersom det är gratis medan parkeringsplatserna kostar.

- Sådana är vi människor, varför betala för något som man kan få gratis, säger Magnus Wickholm som äger marken där parkeringsplatsen byggdes.

Felparkering är inte gratis, eller så borde det inte vara. Parkerar man bilen fel exempelvis i Borgå får man snabbt en parkeringsbot men så är läget inte i Kalkstrand. Det finns ingen myndighet som övervakar platsen.

- Jag tror att om polisen skulle komma och bötfälla bilarna skulle de som parkerar fel snabbt lära sig att parkera där det är tillåtet, säger Wickholm.

Razzia utan resultat

Enligt Malmberg hade polisen nyligen en razzia i Kalkstrand, men de verkade inte bry sig att det stod felparkerade bilar längs med vägen.

- Polisen sa att de inte kan ge böter åt de felparkerade bilarna eftersom det vore orättvist när andra inte har fått böter, säger Malmberg.

en parkeringsplats med felparkerade bilar
Här har företagaren Frank Jonasson fått måla gula sträck och lägga en trafikkon för att utmärka tydligt att man inte får lämna bilen här. en parkeringsplats med felparkerade bilar Bild: Jeanette Broman / Yle Sibbo,felparkering

Yle Östnyland fick inte en kommentar av polisen gällande kutymen med parkeringböter.

Eftersom vägen tillhör Närings- trafik- och miljöcentralen är det polisens ansvar att se till att trafiksäkerheten är som den ska.

Polisen uppmanar folk att ringa 112 för att informationen ska nå den patrullerande polisen. Om patrullen inte har något mer brådskande fall kan de genast ta itu med ärendet. I övriga fall får ärendet vänta.

För att ärendet ska hållas aktuellt hos polisen föreslår kriminalöverkonstapel Håkan Björklöf i en tidigare intervju att höra av sig till polisen flera gånger.