Hoppa till huvudinnehåll

Avantgardet - från överdos i London till Allsång på Skansen

Rasmus Arvidsson från bandet Avantgardet mes Stockholm i bakgrunden.
Rasmus Arvidsson från bandet Avantgardet. Rasmus Arvidsson från bandet Avantgardet mes Stockholm i bakgrunden. Bild: SVT / Janne Danielsson Yle TV1,Allsång på Skansen,avantgardet

Med låtar som Horsepundarpop, Skakar på tåget och Hög i gränder är Avantgardet något av en överraskning på årets Allsångsscen. Själv erkänner solisten Rasmus Arvidsson att han blev chockad då han fick förfrågan om att delta i allsången.

De flesta artister som deltar är så folkkära att åtminstone nittio procent av landets befolkning känner till dem, men varje år ger man chansen åt nya förmågor som ännu inte hunnit bli riktigt folkkära.

Avantgardet har i alla fall redan charmat den så kallade "rockpolisen" i Sverige och bandet har också en mycket lojal fanbas.

När Arvidsson sjunger om att vara hög eller heroinavtändningar sjunger publiken med.

- Vi är absolut ett allsångsband, vår publik sjunger alltid med i refrängen och det är tack vare fansen vi är här.

På frågan om vilken låt bandet önskar framföra säger han genast att det nog måste bli den finländska nationalsången, eller kanske När vi gräver guld i USA.

I andra intervjuer som inte riktar sig direkt mot Finland har han sagt att han hoppas att bandet får lov att uppträda med egna låtar.

Det känns både overkligt stort men också ganska naturligt faktiskt.― Rasmus Arvidsson om inbjudan till Allsång på Skansen.

I olika intervjuer tidigare har Arvidsson berättat om sitt drogmissbruk och sin överdos i London. Det är en ödmjuk sångare som nu ställer sig på scenen ikväll tillsammans med hela bandet som är ganska stort.

Till Avantgardet hör förutom Rasmus Arvidsson också Matti Ollikainen, Patrik Åberg, Johan Offerlind, Andreas Ejnarsson, Andreas Stellan, Mattias Täck och Daniel Gilbert. Gilbert är sedan länge känd från Broder Daniel.

Till sommarens tredje Allsång på Skansen kommer utöver Avantgardet också Markoolio, Lilla Al-Fadji, Cornelia Beskow och Margaret.

Allsång på Skansen sänds direkt i Yle TV1 och på Arenan varje tisdag i åtta veckors tid kl. 21.00. På Arenan kan programmet enbart ses direkt.

Sändningen refereras på finska av Hanna Pakarinen. Vill du se på programmet utan finskt referat bör du välja svenska som sändningsspråk.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje